TOURMALET: Sebastian Langeveld og Amund Grøndahl Jansen, to meget habile klassikerryttere, måtte pine seg over toppen av Col du Tourmalet under sommerens Tour de France. For å bli enda sterkere under vårklassikerne vil nordmannen legge store deler av sesongforberedelsene i februar til Teide på Tenerife. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Ekstreme grep skal gjøre Grøndahl Jansen enda bedre

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.12.19 11:21

Del på    

Tyr til høyden i sin sult etter forbedring.

(procycling.no): I starten av februar står ritt i Australia, Midtøsten, Frankrike eller Spania på rittplanen til mange av Amund Grøndahl Jansens konkurrenter.

Selv setter han kurs mot Teide på Tenerife sammen med lagkameratene Wout Van Aert og Mike Teunissen i den samme perioden.

Trioen er rytterne som i bunn og grunn skal kjøre inn resultatene for Team Jumbo-Visma i løpet av vårklassikerne. Laget føler at grepet med å sende dem til ekstrem høyde, er den optimale måten å klargjøre seg for det på.

Syklister som trakter hit innlosjerer seg gjerne på femstjerners-hotellet Parador på majestetiske 2100 meter over havet. Hit har klatrere og sammenlagtryttere lagt sesongforberedelsene i flere tiår allerede. Toppen av vulkanen ruver på hele 3718 meter, noe som forsvarer tittelen «Spanias høyeste fjell».

Rytterne er ikke så høyt oppe, men sykler like gjerne ned til strandkanten for så å klatre oppover igjen – og heller nyte godt av luksusen det er å oppholde seg over den magiske 2000-meters-grensa.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

For klassikerryttere var Team Sky langt framme i utviklinga da de valgte å trekke blant andre Edvald Boasson Hagen, Geraint Thomas og Luke Rowe ut av Paris-Nice eller Tirreno-Adriatico i 2013 – og heller satse på høydecamp. Det fungerte ikke veldig bra under Flandern rundt og Paris-Roubaix, men heller ikke veldig dårlig.

I 2017 tok Vegard Stake Laengen den sammen turen. Askerbøringen skulle sykle Giro d’Italia det året, og var en av de betrodde hjelperne rundt Fabio Aru. Vita Heine har også frekventert flittig til øya. Alexander Kristoff har valgt å hoppe bukk over høydetrening som et ledd i sin treningshverdag, og nordmenn har – generelt – glimret ved sitt fravær på den vulkaniserte øya, inntil nå.

Umettelig sult på høydemeter

Grøndahl Jansen er den norske proffsyklisten som i øyeblikket har tilbrakt mest tid – og fått best effekt ut av investeringa av opphold og trening i høyden.

Under forberedelsene til årets Tour de France tilbakela han totalt seks uker i Andorra og Sierra Nevada. I den spanske fjellheimen er basecamp lagt til 2320 meter over havet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEIDE LIFE: Vegard Stake Laengen har her tatt noen bilder av lagkompisene sine etter at han var på plass i høyden i påvente av 2017-sesongen.

Siden den gang har han overtatt en leilighet i Andorra som gjør at han kan bo 1800 meter over havnivået. Der lokker også muligheten til å leie seg inn «enda høyere opp i dalen» – om han vil dytte grensene enda et hakk til.

– Siden midten av oktober har jeg i overkant av én måned i Andorra, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Frykter sykdom og tap av muskelmasse

For å bli best, er du også nødt å lære av de beste. Den triple verdensmesteren Peter Sagan har for vane å legge klassikerforberedelsene sine til Sierra Nevada.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Jeg tror det er vanskelig. Han er den eneste som får det til»

Da slovaken ble spurt om å oppsummere sesongplanen sin under prestasjonen av BORA-hansgrohe-mannskapet for 2020, lød det kort og konsist fra scenen:

– Jeg starter i Argentina. Deretter har jeg treningsleir i høyden, klassikerne, ny treningsleir, giroen, ny treningsleir og deretter Tour de France.

Når det gjelder klassikerryttere spesifikt, er det en viss skepsis ute og går når det gjelder å trakte til høyden i forkant. Hovedsakelig er det sykdom som er fryktfaktoren.

Sagan fikk kjenne dette på kroppen i år, da han først gikk glipp av Strade Bianche og siden mistet viktig trening inn mot Tirreno-Adriatico på grunn av et magevirus. BORA-rytteren var egentlig ikke helt seg selv den våren, men kjørte i hvert fall inn til 5.-plass i Paris-Roubaix den 14. april. Heller ikke forsøket hans på å prege Ardennene var vellykket.

Sykdom var vel også den egentlige grunnen til at Skys høydeflørt ikke førte fram. Boasson Hagen ble matforgifta, og flere av lagkameratene hans dro sykdom videre med seg innover brosteinen.

Et annet usikkerhetsmoment er tap av muskelmasse når man oppholder seg nærmere tre ukers tid på rundt 2000 meters høyde. Det er ikke noe Sagan trenger å ligge våken for å tenke på om nettene, men for andre ryttertyper kan tap av muskelmasse få en effekt både når det gjelder kraften i tråkket og den evinnelige krigingen om posisjoner fra alvoret starter under Omloop Het Nieuwsblad lørdag 29. februar i Gent.

Solid rutine på å sende ryttere til høyden

Sagan dro like gjerne på med både Tour of Down Under og Vuelta a San Juan Internacional før avreise mot Sierra Nevada denne sesongen. Vanligvis har han holdt seg til ett av de to etapperittene.

Usikkerhetsmomentene til tross, så skal det også skrives at den sportslige ledelsen i Jumbo-Visma har solid rutine når det gjelder å sende sine beste ryttere til høyden som et ledd i forberedelsene til viktige ritt. Da Lars Petter Nordhaug debuterte i Tour de France for Blanco Pro Cycling (forløper til dagens Jumbo-Visma), bar det rett til høydeleir i Sierra Nevada sammen med blant andre Tom Leezer og Bauke Mollema i forkant.

Les mer om Nordhaugs forberedelser foran Tour de France her!

Sammen med Grøndahl Jansen har laget funnet ut at det ikke er nødvendig å kjøre et ukeslangt ritt i forkant av Teide-campen og satser på å ta turen ned i lavlandet kun dager før årets brosteinskrig offisielt er i gang.

– Jeg har såpass tett program utover våren at det ikke er noe behov for å legge på for eksempel Tour Down Under, klargjør nordmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORDHAUG I SIERRA NEVADA: I påvente av Tour de France-debuten, reiste Lars Petter Nordhaug til Sierra Nevada sammen med Bauke Mollema. Laget Blanco Pro Cycling var en forløper til dagens Team Jumbo-Visma. FOTO: Jarle Fredagsvik

Til daglig disponerer han en leilighet i lavlandet, også. Nærmere bestemt i den spanske byen Girona, der Jumbo-Visma for tida oppholder seg på sin desember-camp.

Nordmannen forteller til procycling.no at han alt i forrige måned mottok sesongplanen sin. Ettersom laget hans kjører pressetreff den 20. desember, der blant andre fordelinga av rytterne til neste års Grand Tours skal offentliggjøres, er han profesjonelt ullen når det gjelder hvordan 2020-planen hans ser ut.

Roglic til touren – Groenewegen til giroen?

Hvis man ser helt logisk på det er nok sjansen stor for at 25-åringen fra Nes på Romerike blir å se ved siden av Dylan Groenewegen under Giro d’Italia.

Etapperittet har flere muligheter for spurtere på flat mark enn touren, og det ville ha vært dumt av Jumbo-Visma ikke å benytte seg av den muligheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL ØKE KAPASITETEN YTTERLIGERE: Amund Grøndahl Jansen skled med et større brudd i starten av årets 15.-etappe av Tour de France. Om han skal gjenta bedriften eller trakte til Giro d’Italia neste vår, ønsker han foreløpig ikke å utbrodere rundt av hensyn til lagets retningslinjer. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Når det gjelder sammendraget har laget en liten kabal å legge når det gjelder å holde Tom Dumoulin, Primoz Roglic og Steven Kruijswijk på tåhev. Ryktebørsen plasserer Roglic i Tour de France, så gjenstår det å se hva som skal være drivkraften til Dumoulin gjennom sesongforebredelsene.

Når det gjelder eget program, strekker Grøndahl Jansen seg til å si følgende:

– Jeg kan i hvert fall si at det er noe omrokkeringer som gir meg mer egne muligheter, samtidig som jeg fortsatt skal spille en rolle for Dylan (Groenewegen). Etter en lengre høydesamling på Tenerife og Omloop, bærer våren preg av at jeg skal kjøre inn resultater i trespann med Mike (Teunissen) og Wout (Van Aert). Tirreno-Adriatico i stedet for Paris-Nice, røper han.

Da skal han i hvert fall innom Italia – forhåpentligvis med gode bein etter investeringa fra Teide måneden i forkant.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse