MORGENDAGENS PROFILER: Kurt Asle Arvesen er sportslig leder for Uno-X Development Team. I 1998 reiste han selv ut som førsteårsproff

MORGENDAGENS PROFILER: Kurt Asle Arvesen er sportslig leder for Uno-X Development Team. I 1998 reiste han selv ut som førsteårsproff, nå hjelper han andre nordmenn til å ta steget ut. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Development Team

Slik forklarer Arvesen og Kaggestad historisk rekord

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.10.18 14:21

Del på    

– Som boligmarkedet: Jevn stigning og noen korreksjoner.

(procycling.no): Med Krister Hagen og Sindre Lunke trygt innenfor portene i danske Riwal Pro Cycling, noterte lille Norge samtidig ny rekord i antall proffeksporter.

Les også: – Vil vise at jeg kan vinne løp igjen

Tall procycling.no har hentet inn, viser at man siden 1996 (og heller ikke før den tid) ikke har vært i nærheten av antallet som har preget norsk sykkelsport siden 2016. I det forrige rekordåret fikk vi plassert 12 norske ryttere på de to øverste nivåene.

Se liste over de norske proffene i faktaramme lengre ned i saken!

I 2019 vil dette tallet for aller første gang stige til 14.

Kurt Asle Arvesen var del av en tidlig bølge norske proffeksporter, og sammen med Thor Hushovds framganger og TV 2s vedvarende satsing på Tour de France fra 2003, inspirerte det igjen talentene Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff til å slå ut i full blomst.

Løy om bestemor for å reise hjem

Og selv om norsk sykkelsport fremdeles slikker sine sår etter underskudd og økonomisk kollaps fra Sykkel-VM i, jobbes det fremdeles godt i norske sykkelmiljøer.

– Produksjonen av utenlandsproffer er som boligmarkedet: Det kommer til å gå jevnt oppover, med visse korreksjoner. Vi har fortsatt bare litt over 5 millioner innenfor landegrensene våre, og rekrutteringen er fortsatt minimal i forhold til de meste populære idrettene her til lands. Så vi vil fortsatt ikke være noen stormakt, men jeg tror det vil bygge seg sakte, men sikkert oppover, sier Arvesen til procycling.no.

Da Arvesen selv tok steget fra amatørlaget GS Zalf-Euromobil og skrev under sin første proffkontrakt med Asics-CGA i 1998 var det en helt ny verden som åpnet seg for ham.

– Det var ikke noe barndomsdrøm for meg å bli sykkelproff, erkjenner Arvesen som holdt på med langrenn inntil han satset fullt på sykling fra 18-årsalderen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GAMMEL RINGREV: Det er ikke få gode historier Kurt Asle Arvesen har samlet opp etter at han bega seg ut på proffeventyret tilbake i 1998-sesongen. FOTO: Torgeir Strandberg (procycling.no)

– 90 prosent av lagene var latinske den gangen. Du hadde kanskje 10 italienske lag, 8 franske og 8 spanske. Og så hadde du US Postal og Telekom i tillegg. Globaliseringen, som UCI har snakket mye om, er sakte, men sikkert i gang. Du har lag fra Australia, flere amerikanske og flere prosjekter i Midtøsten. Italia har vel ingen WorldTour-lag registert der akkurat nå, men det har med økonomien å gjøre, sier han.

Kontinentalsatsinger var det dårlig med på norsk jord. Arvesen innrømmer at det hadde vært til stor hjelp for ham, selv om det også ble noen ritt i utlandet via klubblaget CK Bjørgvin og landslaget.

– Det var langt bare å kjøre ned til Oslo, og derfra skulle jeg videre med Kielferga med min ny-sponsete Suzuki Baleno. Jeg var ikke så høy i hatten da jeg banket på døra i Italia og hilste på det som skulle bli mine nye lagkamerater, sier Arvesen til Dagbladet.

Det var lenge før Facebook, Twitter, og WhatsApp bidro til å gjøre verden mindre. Eresfjordingen leste papiravisene til Driva og Romsdals Budstikke med spenning noen dager på etterskudd for å holde seg oppdatert på hva som skjedde i hjemfylket. Prisene på flybilletter og tellerskrittene kunne ta motet ifra en nybakt proff.

– En gang jeg hadde nesten to ukers pause i rittprogrammet, fikk jeg så kraftig hjemlengsel at jeg løy om at bestemor hadde dødd. Det var mens jeg fremdeles syklet som amatør i Zalf (første halvdel av 1988, vår anm.). Men bestemor døde alt i 1981, innrømmer han.

(Artikkelen fortsetter under oversikt over norske proffer)

***

Norske sykkelproffer

2019: Kristoff, Boasson Hagen, Grøndahl Jansen, CF Hagen, D Hoelgaard, Halvorsen, Eiking, Tiller, Lunke, Holst Enger, Bystrøm, Jensen, Stake Laengen, Krister Hagen: 14

2018: Kristoff, Boasson Hagen, Grøndahl Jansen, D Hoelgaard, Halvorsen, Eiking, Lunke, Holst Enger, Bystrøm, Jensen, Korsæth, Stake Laengen: 12

2017: Kristoff, Boasson Hagen, Grøndahl Jansen, D Hoelgaard, Nordhaug, Eiking, Lunke, Holst Enger, Bystrøm, Korsæth, Stake Laengen: 11

2016: Kristoff, Boasson Hagen, D Hoelgaard, Strand Galta, Skjerping, Nordhaug, Eiking, Lunke, Holst Enger, Bystrøm, Breen, Stake Laengen: 12

2015: Kristoff, Boasson Hagen, Skjerping, Nordhaug, Holst Enger, Bystrøm, Breen: 7

2014: Hushovd, Kristoff, Boasson Hagen, Rasch (* ga seg etter Paris-Roubaix), Nordhaug, Breen, Stake Laengen: 7

2013: Hushovd, Kristoff, Boasson Hagen, Rasch, Nordhaug, Stake Laengen: 6

2012: Hushovd, Kristoff, Boasson Hagen, Rasch, Nordhaug, Stake Laengen: 6

2011: Hushovd, Kristoff, Boasson Hagen, Rasch, Arvesen, Nordhaug: 6

2010: Hushovd, Kristoff, Boasson Hagen, Rasch, Arvesen, Nordhaug, Wilmann: 7

2009: Hushovd, Boasson Hagen, Rasch, Arvesen: 4

2008: Hushovd, Boasson Hagen, Rasch, Arvesen: 4

2007: Hushovd, Arvesen, M Kaggestad: 3

2006: Hushovd, Arvesen, M Kaggestad: 3

2005: Hushovd, Arvesen, M Kaggestad: 3

2004: Hushovd, Arvesen, M Kaggestad 3

2003: Hushovd, Arvesen, Vestøl, Kjærgaard, M Kaggestad 5

2002: Hushovd, Arvesen Vestøl, Kjærgaard: 4

2001: Hushovd, Arvesen, M Hegreberg, Vestøl, Kjærgaard: 5

2000: Hushovd, Arvesen, M Hegreberg, Vestøl, Hølestøl, Kjærgaard, Simensen: 7

1999: Arvesen, Vestøl, S Kristiansen, Hølestøl, Kjærgaard, Simensen 6

1998: Arvesen, Vestøl, Kjærgaard, Hølestøl, Simensen 5

1997: S Kristiansen, Kjærgaard 2

1996: Kjærgaard 1

1995: Kjærgaard, Stenersen, Johnsen 3

Øvrige norske proffer:

1993-1995: Bjørn Stenersen
1994-1995: Lars Kristian Johnsen
1988-1994: Atle Kvålsvoll
1988-1991: Atle Pedersen
1988-1991: Olaf Lurvik
1987-1994: Jaanus Kuum
1989-1993: Bo André Namtvedt
1989-1990: Torjus Larsen
1985-1994: Dag Otto Lauritzen
1982-1984: Ole-Kristian Silseth
1981-1991: Dag Erik Pedersen
1981-1984: Dag Selander
1980-1983: Jostein Wilmann
1980-1983: Geir Digerud
1974-1981: Knut Kundsen

***

Blir heller hjemme enn å gå ut

Mads Kaggestad var en annen som tok steget ut. Han fulgte Thor Hushovd inn i Crédit Agricole, blant annet etter å ha vunnet Ringerike Grand Prix sammenlagt. Totalt ble det fem sesonger ’i Hushovds tjeneste’.

I tillegg til de to og Arvesen, konkluderte Bjørnar Vestøl og Steffen Kjærgaard den norske proffkontingenten den gangen.

– Kunnskapen folk hadde om sykkelsporten da, kan ikke sammenliknes med det vi ser i 2018. Nå er det en helt annen interesse blant unge. De fleste har et forhold til sykkelsporten og vet hva det dreier seg om. Mange synes det er stor stas med nordmenn som blir proffer og er interessert i å se hvor gode de kan bli, sier Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BORTE BRA, HJEMME BEST: Anders Skaarseth veide for og imot og fant ut at det beste for ham var å bli værende innenfor rekkene til Uno-X Development Team også neste sesong. (Photo by Mark Van Hecke/Getty Images)

Et annet utviklingstrekk er at norske unggutter plutselig kan tillate seg å takke nei til profftilbud fra mindre aktører. Nylig har Anders Skaarseth avslått Cofidis mens også Markus Hoelgaard fikk tilbud fra Riwal-laget. Begge to velger i stedet å bli værende hos Uno-X.

– Jeg tror det sunt, samtidig er det en balansegang. Det skal alltid være gjevt å bli proff. Man kan ende opp med å få sjansen i en Grand Tour og få måle seg mot de beste. På vår tid var profftilbud den gylne billetten ut. Man prøvde så hardt man kunne, reiste rundt og lærte seg et nytt språk. Det var nok et større steg da, å dra ut, enn det er i dag. Verden har blitt mye mindre og det er enklere å bosette seg ute, mener Kaggestad som selv bodde i den lille, franske byen Ceret.

Flere og eldre proffer

Siden 2005 har satsingen vi i dag kjenner som Joker-Icopal sendt 16 nordmenn ut i profflivet. Blant disse er Kristoff, Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Lars Petter Nordhaug, Odd Christian Eiking og Sindre Lunke. Både Rasmus Tiller (Dimension Data) og Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal) tar steget ut neste år.

Team Coop har fått ut Krister Hagen, Fredrik Strand Galta, August Jensen og Sven Erik Bystrøm. Team Sparebanken Sør sendte ut Sondre Holst Enger.

En annen litt morsom tendens er at det tidligere hovedsakelig var ryttere innenfor U23-klassen som ble hentet ut. De siste årene har August Jensen (26 år), Carl Fredrik Hagen (27 år) og Krister Hagen (29 år) brutt ut av det mønsteret.

– Det er nok et resultat av måten de norske kontinentallagene jobber på. Krister Hagen har vist stayerevne, og har kunne holde på lenge innenfor akseptable rammer med å bygge seg opp i kraft av godt treningsarbeid over tid. Det viser seg at man kan bli proff på et senere tidspunkt. Tidligere ble man i større grad tvunget til å ta valget om å satse på noe annet, dersom profftilbudet uteble. Det er nok enklere å bo hjemme i dag, og satse tid og penger på egen sykkelkarriere, mener Kaggestad.

Tidligere har også Lars Petter Nordhaug og Gabriel Rasch tatt steget ut i «voksen alder».

Arvesen: – Det er ikke noe hvilehjem

Uno-X-laget venter fremdeles på sin første proffeksport, men det er bare et spørsmål om tid. Laget har – som nevnt – hatt et par mann som kunne ha gått ut alt med tanke på 2019-sesongen.

– Vi prøver å ha et så godt opplegg som mulig, samtidig som vi skal holde sulten oppe hos rytterne våre. Vi skal prøve å få dem ut. Dette er ikke noe hvilehjem. Dersom man ikke viser ønsket framgang over tid, gir vi heller plassen til noen andre, klargjør Arvesen.

Sindre Lunke klarte å komme seg ut i storlaget Team Sunweb etter at han sendte en e-post med egne treningsverdier under den forrige, norske proffeksporttoppen i 2012. Trønderen ble torsdag presentert som nykommer i Riwal Pro Cycling, og gir følgende råd til andre proffaktuelle landsmenn:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYE MULIGHETER: Team Sunweb, Fortuneo-Samsic og nå danske Riwal lyder CV’en til Sindre Lunke. Trønderen gir gjerne råd til andre proffaktuelle nordmenn, men sier det aller viktigste er at man har det moro. FOTO: Riwal Pro Cycling Team

– Som flere andre storlag var Sunweb et godt alternativ, så lenge man blir satset på. Jeg vil råde andre til ikke å hoppe på det første og beste tilbudet, samtidig så er folk forskjellige. Noen vil trives best på et mindre lag, der de kan kjøre for egne sjanser. Det viktigste er å trives i laget og ha det bra. Hvis man har en gjeng med kompiser man kan være sammen med på trening og i ritt, er jo det det aller beste, sier han.

Som førsteårsproff får man automatisk en toårig kontrakt innenfor den profesjonelle sykkelsporten. Herunder ligger en viss forsikring i at man skal få sjansen til å venne seg til nivået, samtidig som det venter et ubarmhjertig farvel dersom perioden ikke går helt slik laget har sett for seg.

– Hadde ikke skjedd noen ting uten næringslivet

Sondre Holst Enger et ett eksempel på at det ikke alltid fungerer slik man ønsker. Han mistrivdes såpass i franske Ag2r at han og laget ble enige om å avslutte kontrakten midtveis.

Samtidig er det også flere som ser ut til å ta overgangen til et nytt land, nytt språk og ny kultur på forbilledligvis. Blant dem er Amund Grøndahl Jansen i LottoNL-Jumbo.

– Har man lyst til å komme seg ut og prøve seg mot de aller beste, er man nødt til å ta steget ut. Det kan være du ikke trives, men så har du også Amund Grøndahl Jansen som er et kroneksempel på en rytter som vet å integrere seg fort. Han har lært seg språket og tilpasset seg den nye hverdagen. Han flyttet ut til Girona tidlig og skaffet seg spansk dame. Det var hans måte å tilnærme seg på. Men han er også en teoretisk flink type og har noen fordeler der. Ikke alle er skrudd sammen på den måten, påpeker Mads Kaggestad.

Den tidligere Crédit Agricole-proffen håper et av de norske kontinentallagene vil slå seg opp på nivået over i årene som kommer. Da mener han Uno-X-laget er de som ligger i pole position:

– Kjenner jeg Vegar Kulset og Jens Haugland (duoen bak satsingen, vår anmerkning) rett, så drømmer de om større ting allerede nå. De kunne sikkert ha oppgradert allerede nå, men har funnet ut at det er flere ting som må på plass før det tar det siste steget. Dette er forretningsfolk som tenker business, og det skjer mange spennende ting rundt Uno-X som også satser for fullt i Danmark, påpeker han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DØRÅPNER: Edvald Boasson Hagen lot seg inspirere av Thor Hushovds Tour de France-prestasjoner, og det har igjen gjort at det har ballet på seg i utviklingen av norske sykkeltalenter. FOTO: ASO

Kaggestad mener en finansieringsmodell som tidvis har vært under skarp kritikk innenfor andre norske idretter, skal ha sin del av æren for talentutviklingen vi ser i dag.

– Arbeidet som legges ned i de tre norske kontinentallagene nå, viser hvor viktig rolle næringslivet og en privatsatsing kan spille i forhold til både bygge bredde og ta tak i talentutviklingen. Innenfor deler av norsk idrett har den samme modellen blitt demonisert, men hvor hadde sykkelsporten vært uten den? Vi har tre solide satsinger i Norge i dag, takket være at næringslivet og noen ildsjeler ser mulighetene. Vi får opp lokal satsing som igjen inspirerer til regionale systemer som satser. Vi har et godt samarbeid mellom klubber og forbundet, og har noen fine modeller innenfor Sykkel-Norge. Det hadde ikke skjedd noen ting om vi ikke hadde hatt folk i næringslivet som brant for dette. Dessuten har det vært viktig at både TV 2 og NRK har tatt tak i sykkelsporten, og at det har vokst opp nettsteder som Landevei og procycling.no, mener Kaggestad.

PS: Mens Norge har 14 mann på sykkelsportens to øverste nivåer, har Danmark hele 18 proffer – kun fordelt på WorldTour-lagene – neste sesong. Les mer om det via denne artikkelen fra dansk TV 2.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse