- TOUR DE FRANCE ER FREMDELES DRØMMEN: Sindre Lunke håper fortsatt på debut i verdens mest prestisjetunge ritt. Om det skjer for en dansk eller norsk satsing er underordnet. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

– Vil vise at jeg kan vinne løp igjen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.10.18 10:06

Del på    

Sindre Lunke mener ikke karrieren er på retur.

(procycling.no): Den 28. mai i 2017 skuet Sindre Lunke utover folkehavet på Piazza Duomo, med Milanos verdenskjente katedral i bakgrunnen og ved siden av jublende lagkamerater og Giro d’Italia-vinner Tom Dumoulin.

En foreløpig karrierehøydepunkt som fremdeles gir ham frysninger …

Halvannet år senere blir han presentert i lokalene til en dansk kapitalforvalter i lille Hellerup utenfor København, som én av totalt seks nye fjes i den oppgraderte, danske satsingen Riwal Ceramicspeed Pro Cycling.

– Selv om det har gått nedover i ranking, så har jeg utviklet meg som rytter. Det hadde ikke sett bra ut om jeg nå skulle ha gått ned på kontinivå. Da hadde folk sagt at jeg var ferdig, og ikke ville komme tilbake. Men jeg er en mye bedre sykkelrytter nå enn jeg var i mitt første år innenfor WorldTouren. Jeg føler meg mye mer trygg, har mer erfaring og håper nå at jeg kan kjøre inn resultater selv, sier Sindre Lunke til procycling.no.

Etter at han sikret klatretrøya i Arctic Race for sitt Fortuneo-Samsic, fikk han omsider den endelige bekreftelsen på at kontrakten hans ikke ville bli forlenget.

I dialog med Holst Engers arbeidsgiver

Det franske prokontimannskapet har hatt en sesong for glemmebøkene. Trønderen ble hentet inn for å gjøre en jobb rundt Warren Barguil, men 26-åringen har ikke vært til å kjenne igjen fra dagene de to kjørte sammen i Team Sunweb. Under årets høydepunkt for det bretonske laget endte det med en skuffende 17.-plass.

Lunke havnet i tillegg på utsiden av uttaket, og fikk en ny nesestyver da han også ble vraket fra seksmannslaget som skulle innta favoritterrenget hans under Sykkel-VM i Innsbruck.

Neste år ankommer André Greipel, og satsingen skifter noe av fokuset på fjellene over mot flatere mark. Det er en av grunnene til at de ikke lenger var villige til å betale for Lunkes tjenester.

På utgående startet dermed jobben med å finne ny arbeidsgiver for 2019. Et av lagene de jobbet med tidlig var laget til August Jensen og Sondre Holst Enger:

– Vi snakket en del med Israel Cycling Academy. Det kunne ha vært et bra lag for meg. Vi var også litt i dialog med Sunweb. Men det var før Aqua Blue-bomben sprakk (satsingen ble lagt ned i forkant av Tour of Britain i september, vår anm.). Vi skjønte at det ville gjøre det vanskelig for oss, så vi siktet oss inn mot litt mindre lag i stedet. Vi var lenge i dialog med Riwal, og det var litt usikkerhet rundt hvor mange utenlandske ryttere de skulle ha på laget, som gjorde at prosessen trakk ut.

– Bedre rytter nå, enn i WorldTouren

Som procycling.no har avslørt de siste ukene er nå både Lunke og Krister Hagen på plass i den danske satsingen.

Foran 2019 vil laget kun bestå av skandinaviske ryttere, men fram mot det som forhåpentlig kan munne ut i en invitasjon til Tour de France på hjemmebane i 2021, håper initiativtakerne at også Riwals hovedkontor i Nederland vil komme på banen og frigjøre midler til å satse enda mer internasjonalt.

Etter ett år hos erkefranske Fortuneo, gleder Lunke seg til igjen å være del av et skandinavisk miljø.

– Hvordan vil du beskrive perioden i etterkant av Giro d’Italia-triumfen med Dumoulin og fram til nå?

– Det har ikke vært noen enkel periode. Ting var preget av usikkerhet etter triumfen i giroen. Hadde jeg fått enda ett år i Sunweb, hadde det vært enklere å etablere seg der. De blir litt sånn at du får to år, og så bestemmer de seg for om de vil satse på deg etter det og tar vare på deg deretter. Jeg måtte finne meg selv litt på nytt hos Fortuneo. Jeg måtte finne ut av hva jeg var god på, og de kjørte også rittene på en helt annen måte. Jeg har lært mye, men det har også vært litt tungt sosialt. Man faller litt utenfor, og det skal bli deilig å være del av ’gjengen’ på turer igjen. Jeg har tatt steget ned fra WorldTouren, men jeg begynner å se muligheter til å kjøre bra resultater selv igjen. Jeg gleder meg til å få tilbake noe av kicket og råheten jeg hadde i Sunweb. Nå tror jeg også det blir større muligheter for at det kjører for mine muligheter.

Hentet for sine klatreferdigheter

Riwal Ceramicspeed har trålet det norske markedet for klatrebein. Selv begrunner de det med at det finnes flust av gode klassikerryttere i Danmark.

I tillegg til Lunke og Hagen, ble Markus Hoelgaard forespurt – men han endte opp med å takke nei.

Foreløpig er det litt uklart i hvilke ritt det danske prokontilaget får innpass i neste år, men Lunke håper det byr seg noen gode muligheter for klatrebein allerede i starten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg har ikke fått så mange lovnader ennå, men jeg regner med å få kjøre en del i kupert terreng sammen med blant andre Alexander Kamp. Jeg håper på å kjøre for eksempel på Mallorca, Tour of Oman, Tour of The Alps eller Tour of Croatia. Det er nødt til å finnes gode muligheter nå for et oppgradert dansk lag, mens det er andre lag som faller fra eller slår seg sammen med andre. Ser du for eksempel på Rally Cycling, så kjører jo de både i Dubai og Oman. Da bør det ikke være umulig for oss å gjøre noe av det samme.

– Dritrått!

Norge vil totalt ha hele 14 utenlandsproffer neste sesong. Det antallet kan eskalere ytterligere i framtida, i hvert fall dersom hardtsatsende Uno-X Development Team gjør alvor av tanken om å satse på PCT-nivået.

Lunke var i dialog med et par av de norske kontilagene dersom frierferden på de to øverste nivåene ikke skulle føre fram.

Han er åpen på at han er en av utenlandsproffene som drømmer om å representere fedrelandet for en norskstyrt proffsatsing:

– Jeg håper i hvert fall på det, og jeg tror ikke jeg er alene om det. Det er bra folk i både Stig Kristiansen og Kurt Asle Arvesen på ledersiden, ja – egentlig gjelder det alle som er med på Uno-X-prosjektet. Det er en bra stamme i laget og de har fått en solid rytterbase på plass. Det hadde vært dritrått med et norsk prokontilag, sier Lunke.

Tour de France er fortsatt drømmen

Før han kommer så langt venter uansett ett år i Danmark i rekkene hos prosjektet som drives blant annet av de to tidligere CSC-proffene Chris Anker og Michael Blaudzun.

– De har erfaring fra proffverdenen begge to, så jeg håper å plukke opp noen tips der. Chis Anker var seig i motbakkene og har helt klart ting han kan lære bort til meg. Det samme gjelder danske ryttere og sykkelkulturen de har.

– På litt lengre sikt da, hvilke ambisjoner og drømmer har du for egen karriere?

– Jeg håper å vise at jeg kan begynne å vinne løp igjen. Det gjør at du vil stå igjen med flere muligheter og at større lag kan begynne å snuse på deg igjen. Dersom Uno-X blir prokonti, hadde det vært spennende. Og jeg håper også at Riwal viser at de har ambisjoner om å satse i det lange løp. Jeg er litt spent på den nye sponsoravtalen de skal presentere, for det hadde vært litt skuffende å komme inn på et minimumsprosjekt. Men jeg føler meg ganske trygg på at de er klare for å satse skikkelig.

– Tour de France, er det fortsatt et mål du sikter mot å oppfylle?

– Det hadde vært sykt kult. Jeg følte jeg var nære på i år, med tanke på formen jeg hadde før jeg slet med sittesår. Det hadde vært artig å prøve alle «de tre store». Nå er det vel giroen som er favoritten min, fordi det gikk så bra der borte. Jeg kan fortsatt få gåsehud av å tenke på at man sto igjen på podiet der som vinnerlaget. Det er nesten så man tenker nå at det ikke var jeg som sto der. Det er uvirkelig at en trønder som syklet i norsk skog og mark ender opp i et av verdens største sykkelritt og med å vinne det sammen med Tom Dumoulin. Her hjemme er touren det aller største, så det er klart det frister å prøve seg der også, avslutter Lunke.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse