Prøv Procycling Pluss idag

FÅR VISE SEG FRAM: Tobias Foss takket ja til å trene med LottoNL-Jumbo uka før Uno-X-samlinga i Cambrils. 20-åringen har ambisjoner om å bli sammenlagtrytter løpet av de neste ti årene. FOTO: Jan Brychta

TO PÅ TO ÅR: Tobias Foss har igjen benyttet seg av sjansen til å vise seg fram for sjefene i Jumbo-Visma. I disse dager vender han dog fokus mot treningsleir med Uno-X Norwegian Development Team. FOTO: Jan Brychta

– Sånn jeg ser det, er de det ledende laget i WorldTouren

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.01.19 15:00

Del på    

Tobias Foss på nytt besøk hos Jumbo-Visma.

(procycling.no): De siste to årene har Uno-X Norwegian Development Team lagt årets første treningsleir til området rundt Cambrils.

Ved begge anledninger har Tobias Foss blitt invitert ned for å ta en uke med Jumbo-Visma i forkant.

Les også: Ambisiøs unggutt trener med nederlansk storlag

Mens Foss ankom laghotellet fredag, kom resten av rytterne på det norske kontinentallaget dagen etter og åpnet samlinga med første treningsdag søndag.

Med seg dit hadde 21-åringen fra Vingrom nye opplevelser fra et WorldTour-lag:

– Det var ikke så ulikt opplegget i fjor. Det var Stig Kristiansen (sportsdirektør i laget) som luftet tanken om jeg og Andreas (Leknessund) ville være med dem på treningsleir. Jeg takket ja, mens Andreas ikke hadde mulighet denne gangen. Det var fint å trene med dem, og jeg føler at jeg ble enda bedre kjent med sportsdirektører og de andre rytterne nå, sier Tobias Foss til procycling.no.

– Jumbo-Visma er førstevalget

I etterkant av U23-VM i Innsbruck i fjor, meldte TV 2 Sporten at Foss var tett på en overgang til EF Education First.

Selv om interessen var konkret, ble overgangen aldri noe av. Men nå klargjør 21-åringen at Jumbo-Visma er laget han mer enn noe annet ønsker å sykle for de neste årene.

Les også: Sjekk hvem som dukket opp på UAE-leir!

– Hvis jeg kunne ha valgt fritt mellom alle lag, så hadde jeg valgt Jumbo-Visma, sier han.

– Har det skjedd noe mer rundt interessen fra EF Education First?

– Nei, jeg har ikke hørt noe mer. Det finnes sikkert interesse andre steder, men det er ingen andre lag jeg har dialog med nå.

Stabil framtid

Den internasjonale sykkelsporten er en flyktig bransje. Den ene dagen er Team Sky og BMC Racing Team verdensledende, og den neste dagen er det usikkerhet rundt prosjektene på grunn av manglende sponsorater.

Med langvarige sponsoravtaler med supermarkedkjeden Jumbo og den norske softwareleverandøren Visma, står det nederlandske laget nå i en ganske unik posisjon.

– Sånn jeg ser det, er de det ledende laget innenfor WorldTouren, akkurat nå. Nå har jo jeg mye inside der for måten de jobber på. Det aller meste av det de foretar seg er basert på vitenskap og forskning. Det er veldig gjennomført og proft. De bygger steg på steg hele veien, og rytterne som har kommet inn er rimelig bra signeringer. Det begynner å bli et veldig høyt nivå på dette laget, skryter Foss.

Fikk råd for å unngå motivasjons-knekk

Han sluttet seg til Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Amund Grøndahl Jansen, Primoz Roglic og de andre Jumbo-Visma-stjernene i Alicante fredag 18. januar og stemplet ut én uke senere. Groenewegen passet på å legge ut et bilde av nordmannen via sosiale medier.

MED DE STORE GUTTA: Dylan Groenewegen la ut dette bildet på Instagram under Jumbo-Vismas Alicante-leir.

Han forteller at hovedtrener Mathieu Heijboer har fri tilgang til treningsdagboka hans, og at oppfølgingen skjer via ukentlige meldinger.

Foreløpig er det ikke snakk om å signere noen proffkontrakt, men det kan endre seg i løpet av sesongen. Etter at Foss havnet i en tung periode med manglende motivasjon i fjor vår, har han fått følgende råd fra WorldTour-laget:

– De sier at jeg bare skal kjøre løp og ha det gøy. Det ble nok litt mye alvor på vårparten i fjor, mens ting gikk bedre på høsten. Så nå skal jeg egentlig bare bygge videre på den gode følelsen jeg hadde i høst, sier han.

Vil utvikle, ikke kjøpe ‘ny Sagan’

Foss melder at det går et par hakk kjappere når WorldTour-proffene er ute på rolig langtur, men nivået er heller ikke avskrekkende.

– Du har jo en fyr som Primoz Roglic som det er skikkelig trøkk i, men med ’meningmann på laget’ synes jeg ikke det er et hav av forskjell opp til. De sykler nok hakket fortere ute på samling enn de gjør hjemme, men sånn jeg forstår Amund så går det litt på at de som starter sesongen tidlig gir på litt, mens andre kanskje kjeder seg litt. Og da ender det opp med å gå litt fortere.

De siste årene har Jumbo-Visma pekt seg ut som et lag som er flinke til å utvikle unge ryttere. Det er også én av grunnene til at Foss mener laget er en god match for ham.

– Nå vet jeg mer om hva de står for, og jeg mener det er et perfekt lag til mine kvaliteter og utviklingen jeg ønsker meg i framtida. Jeg har kommet meg godt inn i laget og vil ikke bruke lang tid på å tilpasse meg.

– Hvordan tenker de rundt utviklingen av unge ryttere?

– De sitter på mye kunnskap og mye ressurser. De har vist fram tidligere at de er flinke til å utvikle rytterne sine. Nå har de fem års forutsigbarhet med sponsorene sine, og det gjør at de kan tenke langsiktig. De kan signere ryttere med tanke på å utvikle dem. I stedet for å kjøpe seg en Peter Sagan, vil de heller utvikle en ny Sagan, forteller Foss.

På sikt ønsker han også å bli en rytter som skal kjempe om sammendraget, og da trenger man også et langsiktig blikk på karriereplanen.

Tror norsk sponsor hjelper

Som nordmann vil han også ha gode kort å slå i bordet med. Laget er utvilsomt godt fornøyde med å ha Grøndahl Jansen innenfor sine rekker, og med Visma inne som navnesponsor vil det norske passet bare stige i verdi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange norske rytteres drøm er å sykle Tour de France. Tobias Foss vil vinne det. Sammenlagt.

– Jeg er ganske sikker på at det har noe å si. De har nevnt det, selv om det ikke står noe sted at de skal ha så og så mange nordmenn. De ønsker jo å tilfredsstille en sponsor, de og. Så jeg tror det har litt å si. Jeg tror nåløyet blir hakket større, og det er bra. Nordmenn har ikke hatt for vane å få proffkontrakten billig, mener Foss.

Han fortsetter nå en 12 dager lang samling i området rundt Cambrils med Uno-X Norwegian Development Team.

I løpet av vårsesongen blir U23-utgavene av Flandern rundt og Liège-Bastogne-Liège viktige, mens Tour of Norway eller Ronde de l´Isard får hovedfokus i mai.

Til høsten er det EM-tempo, Okolo Slovenska, Tour de l’Avenir og U23-VM i Yorkshire som får hovedfokus for 21-åringen fra Vingrom.

Tagget med: , , , ,

Les også disse