Prøv Procycling Pluss idag

DEN LANGE VEIEN: Tobias Foss (til venstre) er fast bestemt på å bli blant verdens beste klatrere. Målet er podiet i Tour de France. Her er han avbildet sammen med Iver Knotten som han sykler U23-tempo sammen med mandag. FOTO: Norges Cykleforbund

DEN LANGE VEIEN: Tobias Foss (til venstre) er fast bestemt på å bli blant verdens beste klatrere. Målet er podiet i Tour de France. Her er han avbildet sammen med Iver Knotten som han sykler U23-tempo sammen med mandag. FOTO: Norges Cykleforbund

Mange norske rytteres drøm er å sykle Tour de France. Tobias Foss vil vinne det. Sammenlagt.

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.09.17 10:13

Del på    

- Ganske lei av å høre at det ikke finnes klatrere i Norge.

BERGEN (procycling.no): Spesielt tempoløypene i VM-byen Bergen er tøffe, men kunne gjerne ha vært brutale for 20 år gamle Tobias Foss.

Gutten fra Vingrom drømmer om å bli én av verdens beste klatrere. Men i U23-klassen får han ikke en gang gjøre som Chris Froome og avslutte tempoen opp Fløyen.

LIVE: Følg alle VM-øvelser via sykkelnettstedet procycling.no!

Under NM var han Norges beste i sin aldersklasse på temposykkelen. Karrieremålene er langt mer hårete enn det, derfor valgte han også bytte arbeidsgiver foran neste sesong.

– Selvsagt blir det litt bråk av det, samtidig er det forståelig at folk kan bli litt skuffa. Jeg er likevel takknemlig for at både Joker og Uno-X har taklet situasjonen bra. Det er ingen stor isfront, men litt spenning er det, forteller Foss til procycling.no.

Tobias – og verdens beste klatrere

I 2018 fortsetter karrieren hos laget som tar mål av seg for å bli Norges råeste U23-satsing.

Hvordan han falt ned på nettopp det valget, forklarer han slik:

– Det jeg ønsker meg er å få flere etappeløp med bakker på U23-nivå. Neste år en planen å sykle Ronde de L’Isard, Baby Giroen og Aosta. Med de rittene i beina, samt noen endagersritt i Italia, tror jeg det vil være mulig å prestere hakket bedre i Tour de l’Avenir og. Det er et fint ustillingsvindu for min del. Jeg tror det blir lettere å vise meg fra for profflag om jeg klarer å kjøre inn et enda bedre sammenlagtresultat.

Les også: I sorg foran forrige mesterskapsmedalje: – Farfar er mitt store forbilde

Egan Bernal, Bjorg Lambrecht, Niklas Eg, Lucas Hamilton, Steff Crass, Michael Storer og Jai Hindley har du kanskje hørt om allerede?

Har du ikke, så har i hvert fall profflagene gjort det. Rytterne er alt plukket opp av Team Sky, Trek-Segafredo, Team Sunweb, Lotto-Soudal og andre store profflag foran neste sesong.

Sikter høyt i neste års l’Avenir

Rytterne gjorde som Tobias Foss, de plasserte seg på topp 10-lista i sammendraget under ungdommens svar på Tour de France, Tour de l’Avenir.

– Nivået i det rittet var dritbra. Det var sinnssykt godt for meg å vite at jeg er oppi der. Jeg fikk en punktering på den tredje etappen som gjorde at jeg tapte ett minutt. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg kjempet om tredjeplass sammenlagt. Med en god vinter og noen flere tøffe ritt i beina neste år, så skal jeg vise at jeg hører med der opp, lyder det bestemt fra Vingrom-gutten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANDRE MÅL: Oskar Svendsen orket ikke bruke hele livet på å bli en god sammenlagtrytter. I stedet begynte han psykologi ved Universitetet i Trondheim. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

Foss sier han er «ganske lei av journalister som sier det ikke finnes gode klatrere i Norge».

I 2012 hadde vi Oskar Svendsen som ble juniorverdensmester på tempo i Valkenburg. Han hadde verdensrekord i oksygenopptak, og stirret en tiårig kamp om å bli sammenlagtrytter i hvitøyet.

Det var ikke noe for ham. Han sluttet med sykling er nå under utdanning ved universitetet i Trondheim i stedet.

Den lange veien mot sammendraget

Foss er, sammen med Odd Christian Eiking, blant de beste klatrerne vi har i dag.

Han er fast bestemt på å gå den lange veien. Han ønsker å kjempe i toppen av sammendraget under Grand Tours.

– Hovedmålet mitt i karrieren er å bli topp tre i Tour de France, og helt den første nordmannen som vinner rittet. Det er noe som trigger meg sjukt og er en stor motivasjon for meg. Planen min er å være en litt tung rytter fra ung alder, som har kraften. Så får jeg heller tyne vekta som proff når jeg nærmer meg 30. Det kan bli nøkkelen for å prestere godt i touren, mener han.

– Du er litt alene med slike drømmer i Norge for tida?

– Ja, det blir som regel klassikertyper av nordmenn, men jeg er ganske trygg på at det ikke er rollen jeg kan prestere aller best i. Samtidig er jeg glad for at jeg ikke er en ’55 kilos-kar’ som ikke kan annet enn å klatre. Det er gøy å kjøre løp og gjøre det bra i sidevinden. Jeg er glad for at jeg fikk utviklet det i Joker, og jeg har lært masse på denne sesongen. Men det jeg kom fram til er at de har det beste tilbudet for ryttere over 23 år, og for min utvikling tror jeg det blir best i Uno-X neste sesong.

PS: Mandag sykler Iver Johan Knotten og Tobias Foss U23-tempo for Norge i Bergen. Knotten starter 13:21, mens Foss skal i aksjon 15:51. Løypa er 37,2 kilometer lang.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse