FÅR VISE SEG FRAM: Tobias Foss takket ja til å trene med LottoNL-Jumbo uka før Uno-X-samlinga i Cambrils. 20-åringen har ambisjoner om å bli sammenlagtrytter løpet av de neste ti årene. FOTO: Jan Brychta

FÅR VISE SEG FRAM: Tobias Foss takket ja til å trene med LottoNL-Jumbo uka før Uno-X-samlinga i Cambrils. 20-åringen har ambisjoner om å bli sammenlagtrytter løpet av de neste ti årene. FOTO: Jan Brychta

Ambisiøs unggutt trener med nederlandsk storlag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.01.18 15:27

Del på    

På sikt er målet å kjempe i toppen av Tour de France.

(procycling.no): I januar har det ikke vært uvanlig at norske ryttere har fått muligheten til å vise seg fram og bli bedre kjent med profflag under samling.

Tidligere har både Odd Christian Eiking og Kristoffer Halvorsen gjort det samme.

Nå kan procycling.no avsløre at Tobias Foss befinner seg på samling med LottoNL-Jumbo i Alicante denne uka.

Tapte kampen om Halvorsen – vurderer Foss

Sykkelsjef i Uno-X Development Team, Jens Haugland, forteller at det nederlandske WorldTour-laget inviterte 20-åringen ned til Spania i forkant av det norske kontinentallagets samling i Cambrils i neste uke.

– Det er en strålende mulighet for Tobias å bli litt bedre kjent med miljøet og nivået i et WorldTour-lag. Han hadde lyst til å prøve det selv, og da er det han som bestemmer, sier Haugland til procycling.no.

Les også: Mange norske rytteres drøm er å sykle Tour de France. Tobias Foss vil vinne det. Sammenlagt.

Sportsdirektør Nico Verhoeven viste kraftig interesse for å signere Kristoffer Halvorsen i fjor, men sørlendingen takket i stedet ja til et tilbud fra Team Sky.

Nederlenderene har allerede Amund Grøndahl Jansen i stallen, og romerikingen er romkamerat med 20-åringen fra Vingrom under den første delen av samlingen.

– Jeg tror nok at LottoNL-Jumbo kan være en god match for Tobias. Vi har et bra lag for yngre ryttere. Jeg tror han raskt kan kjøre løp som Katalonia rundt og Baskerland, som kanskje er vanskelig å få til i lag som er enda større enn vårt. Jeg synes også laget vårt er veldig dyktige på aero (minske luftmotstand, vår anmerkning) og tempo-biten, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Kjent for utvikling av unge talenter

Innenfor sykkelsporten er det vanlig å ta inn unge talenter som stagiaires – et hospiteringsperiode som gjerne munner ut i kontrakt – men når det gjelder Foss dreier dette i første omgang seg bare om at partene skal bli bedre kjent med hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TROR LOTTO ER BRA MATCH: Amund Grøndahl Jansen stortrives hos sin nye arbeidsgiver, og håper på flere nordmenn dit i framtida. Foto: Knut Andreas Lone, procycling.no.

LottoNL-Jumbo, Quick Step-Floors, Team Sunweb og Team Sky er blant storlagene som er mest aktive i søket om å nå fram til morgendagens sykkelstjerner først.

– Laget nok videreført mye av kunnskapen og kulturen som preget Rabobank i en årrekke, blant annet har de jobbet med sunn utvikling av ryttere fra sitt eget kontinentallag. Så vidt jeg vet er det flere i ledelsen som har sin bakgrunn fra Rabobank Continental, sier Haugland og tenker blant annet på Verhoeven.

Eneste fra topp 10 i Avenir uten proffkontrakt

I konkurranse med Egan Bernal, Bjorg Lambrecht, Niklas Eg, Steff Craas, Michael Storer og Jai Hinley, maktet også Foss å plassere seg innenfor topp 10 under fjorårets Tour de l’Avenir.

Det i seg selv gjør ham attraktiv hos profflagene. Sky, Trek, Sunweb og Lotto-Soudal er blant lagene som alt har forsynt seg av konkurrentene hans.

Faktisk er nordmannen den eneste av topp 10-rytterne som fortsetter karrieren på kontinentalnivået denne sesongen.

Samtidig gjør Uno-X Development Team alt de kan for å skreddersy et bra opplegg for ham denne sesongen. Det inneholder blant annet opptredener i U23-klassens Liège-Bastogne-Liège, Ronde de L’Isard og en høydeleir foran hans siste opptreden i Tour de l’Avenir.

– Det jeg ønsker meg er å få flere etappeløp med bakker på U23-nivå, forklarte Foss til procycling.no under VM i Bergen – etter at det var klart at han skiftet lag fra Joker-Icopal til Uno-X-laget.

– Med flere etapperitt i beina, samt noen endagersritt fra Italia i beina, tror jeg det vil være mulig å prestere hakket bedre i Tour de l’Avenir og. Det er et fint utstillingsvindu for min del. Jeg tror det blir lettere å vise meg fram for profflag om jeg klare å kjøre inn et endre bedre resultat, sier han.

Langsiktig mål: Henge med i toppen av Tour de France

Uno-X har satset knallhardt på U23-klassen foran den kommende sesongen, og har i tillegg påtatt seg både drift og gjennomføring av fire ritt i Nations Cup denne sesongen.

Med på laget har også tidligere landslagssjef i landeveissykling, Stig Kristiansen, sluttet seg.

Prosjektet med Foss, helt uavhengig av interessen fra LottoNL-Jumbo, dreier seg likevel om langsiktighet. Målet er å mane fram en rytter Norge ikke har vært altfor bortskjemte med å avle fram de siste 10-15 årene: En som er i stand til å gjøre det godt i sammendraget.

– Vi er helt nødt til å jobbe langsiktig og tålmodig med ham. Vi har alt bestemt at han kjører Ronde de L’Isard i stedet for Tour of Norway i år. Vi mener at vi har flere kjempespennende ritt for ham på programmet vårt, og vi håper det står til forventningene han hadde før han ankom laget vårt, avslutter Haugland.

Under VM i Bergen severte Foss følgende hårete målsetning når det var snakk om framtidsambisjonene hans:

– Hovedmålet mitt i karrieren er å bli topp tre i Tour de France, og helst den første nordmannen som vinner rittet. Det er noe som trigger meg sjukt og som er en stor motivasjon for meg, fortalte 20-åringen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse