DANSK JUVEL: Ingen vet i dag hvor langt Julius Johansen kan nå som toppsyklist, men på veien mot WorldTouren har han nå latt seg overtale til å bli med Uno-X Norwegian Development Team gjennom den viktige OL-sesongen hans i 2020. Så får vi se hvor han sykler i 2021. (Photo by KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images)

Kanskje er trekket kortsiktig, men på samme tid; genialt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.05.19 11:49

Del på    

KOMMENTAR: Dansk landveisrøveri gir mening for Uno-X.

TIRSDAG VÅKNET vi opp til hardtslående nyheter fra Uno-X Norwegian Development Team. Selv satt jeg omtrent kartoflene i halsen da Frederik Rodenberg, Julius Johansen, Jacob Hindsgaul, Casper Von Folsach og Niklas Larsen var navnene på de danske rytterne som var signert.

For å være ærlig, så hadde én av dem vært nok til å imponere meg.

For å skape noe stort, er man nødt til å tenke stort. Og være litt gal.

Halvannen uke har gått siden Jens Haugland og Kurt Asle Arvesen tok turen til Kastrup, København for å presentere prosjektet sitt for fem fremadstormende, danske sykkelryttere.

Hvis du ikke kjenner dem så godt, så kan jeg fortelle at Johansen, Rodenberg og Larsen alle holder såpass høy klasse at andre profflag har hatt følere ute en god stund allerede. Dessuten er Hindsgaul imponerende både i oppover og med tempodrakta på.

Tre av disser er også ryttere med betinget håp om å ta medaljer i banesykling under OL i Tokyo i 2020.

HER LÅ OGSÅ muligheten til Uno-X Norwegian Development Team til å plukke den ’dejlige buketten’ opp foran 2020 og 2021-sesongen.

Laget har helt enkelt valgt å gi rytterne full frihet i hvordan de best disponerer egen sesong fram mot mesterskapet i august måned.

Det er gis blant annet grønt lys til å delta på treningssamlinger i privat regi og på oppdrag for det danske ’banelandsholdet’. I klartekst betyr dette at vinteren går med til trening på bane, kvalifisering til OL (via verdenscup) og VM. I begynnelsen av mars vendes så fokus over mot landeveien, slik at Uno-X disponerer dem fritt fram til og med mai måned. Deretter svitsjer på nytt fokus over mot banen og forberedelsene til Tokyo.

Å sette utøverens utvikling på toppen, er ingen ny tanke innenfor toppidretten, men det krever litt ’gi og ta’ for å få det til å fungere i praksis.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

HVA DENNE GJENGEN: Forteller rytterne de har samtaler med, vet ikke vi. Men det må være mye bra Kurt Asle Arvesen, Arne Gunnar Ensrud og Leonard Snoecks har å komme med, basert på rytterne laget har signert de siste to sesongene. FOTO: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

De fem danskene var fornøyde med tingenes tilstand i ColoQuick fordi de kunne trene sammen på Sjælland og konkurrere sammen både på bane og landevei med velsignelse fra toppen og innenfor de eksisterende rammene innafor deres danske kontinentallag.

Nå er det nå en gang sånn at ressursbruken vil være noe helt annet innenfor prokontisatsingen til Uno-X, og det var én av grunnene til å forplikte seg til konseptet på kort varsel.

UNO-X VISER fram at de backer utøverne 100 prosent på veien mot Tokyo, og det med en overbevisning støttet opp av tilgjengelige ressurser som overgår hva den danske prokontisatsingen Riwal readynez Cycling Team kunne ha lagt på bordet.

Å få én hardsatsende rytter til å ta steget fra et dansk til en norsk satsing foran OL-sesongen, hadde – i retrospekt – kanskje vært en enda mer krevende øvelse. Når man fikk ja fra alle fem – som en banesatsende enhet i et konsept de har tro på, så falt plutselig alle brikkene på plass.

Et annet moment Haugland & Co. hadde i ermet, var at de lar rytterne legge inn en klausul i kontrakten om at de enkelt kommer seg ut av den igjen, dersom det dukker opp bud fra større satsinger med tilhold i WorldTouren.

For en rytter som Julius Johansen, fjorårets vinner av Olympia’s Tour og juniorverdensmester i Bergen 2017, betyr det for eksempel at en medalje under lekene i Tokyo kan være springbrettet han trenger for et uproblematisk steg opp til WorldTouren foran 2021-sesongen, på tross av framtidsforpliktelsen med Uno-X.

Hvis ikke det er vinn, vinn og vinn for rytteren, så vet ikke jeg.

NÅR BANESYKLINGA er ferdig den siste uka av Tokyo-lekene (3.-9. august) skal den danske kvartetten (Hindsgaul satser ikke på bane inn mot Tokyo), klikker rytterne igjen inn i pedalfestene på landeveismodellen. Og det med perfekt timing til Danmark rundt starter i Silkeborg onsdag 21. august.

Det danske landveisrøveriet gir Uno-X løsning på et stort hull denne sesongen, nemlig rekrutteringen av raske avsluttere.

I Skandinavia finnes knapt bedre ’up and comings’ når det gjelder spurt enn Niklas Larsen (22) og Frederik Rodenberg (21).

Les også: Disse tre topper ønskelista til Uno-X Team

Satsingen har allerede hatt følere ute mot Daniel Hoelgaard, Sondre Holst Enger og Kristoffer Halvorsen (sistnevnte med et enda mer langsiktig perspektiv). Men det viser seg – generelt – at å lokke norske utenlandsproffer hjem til et nystartet prokontiprosjekt, er vanskelig (i hvert fall på denne delen av kalenderåret).

Etter tirsdagens store overgangsnyhet, kan headhunterne i Uno-X nå sette telefonen i hvilemodus, lene seg tilbake og vite at man nå er to til tre signeringer unna å innta 2020-sesongen på et meget respektabelt nivå.

Jeg vil faktisk dra det så langt som å si at neste-års-utgaven av Uno-X Norwegian Development Team er gryteklar for landeveien allerede.

Litt kommer det selvsagt an på hva som skjer med Tobias Foss. Vingrom-gutten følges tett av Jumbo-Visma, og man trenger ikke la seg overraske om realitetene i avtalen er klar alt når Norge går inn i Tour de France-modus.

Les procycling.nos avsløring her: Leknessund har tilbud fra Team Sunweb

Andreas Leknessund er alt klar for Sunweb, men fortsetter heldigvis på ’hjemlig sokkel’ i løpet av én sesong til.

UNO-X TEAM er i ferd med å slå seg tungt opp som en merkevare som blir lagt merke til i Sykkel-Europa.

Det er faktisk ikke hver dag danske ryttere flokker seg rundt et norsk konsept når de faktisk hadde det helt all right der de var, og i tillegg hadde et hjemlig konsept som drømmer om Tour de France-deltakelsen på dansk jord i 2021.

Sannsynligheten for at det faktisk skjer, svekkes litt for hver dag nærmere rittet vi kommer, og det var kanskje det Johansen & Co. også etter hvert innså.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY MANN PÅ VEI UT: Tobias Foss er nestemann på vei ut av Uno-X-systemet. Vingrom-gutten er siste års U23-rytter og klar for større oppgaver. Til venstre Jonas Iversby Hvideberg, til høyre Torjus Sleen. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team

Haugland & Co. gjør nok også lurt i å legge inn klausuler her og der, da man egentlig bare gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å bli for knyttet emosjonelt til rytterne som til enhver tid er innenfor satsingens rammer.

Innenfor sykkelsporten er rytterne først og fremst ferskvare og Uno-X har pin-pointed et ledd i den pyramiden der de ønsker å posisjonere seg.

SATSINGEN ER DEFINERT som et sted som skal ‘utvikle norske og danske U23-ryttere’, i tillegg skal man ha en elitesatsing på toppen.

En ekstremt spennende skandinavisk U23-gruppe er nå i boks, og nøkkelen ble altså å gi frie tøyler inn mot OL i Tokyo neste sommer.

For prosjektet som helhet vil det være ’sjovt’ å kunne reklamere med at man var med på å skape en OL-medaljør i Tokyo i Danmark, når man først har valgt å kjøre et parallelt løp mellom de to landene, mens energiselskapet kjemper innbitt med å utvikle posisjonen sin de to skandinaviske landene.

Å sette individuell utvikling øverst er som kjent ingen nyhet innenfor toppidretten, men noen kameler skal svelges for at begge partene i forholdet skal bli 100 prosent fornøyde.

Se for eksempel på hva lag har gjort, eller har forsøkt å gjøre, rundt to andre juveler innenfor internasjonal sykkelsport: Wout Van Aert og Mathieu van der Poel. Å lenke de til kun én disiplin på sykkelen hadde vært det glade vanvidd, all den tid flere av sykkelsportens grener utfyller hverandre og gir en behagelig trenings- og konkurransegevinst.

Med slike hypertalentfulle utøvere vil den potensielle utbetalinga være så uendelig stor, og noen ganger kan fallhøyden bli tilsvarende (ref Van Aert og Veranda´s Willems).

Så får man heller tåle å være et trinn på veien mot noe større, og heller sette pris på stundene man har sammen før det er på tide å tre til side for noe enda mer lukrativt. Litt som å oppdra sine egne barn, egentlig – men heldigvis tar dét litt lengre tid.

Så mye tid har ikke utviklerne i Uno-X Norwegian Development Team å avse. All den tid både ryttere og resultater som kjent er ferskvare.

Så kanskje er dette trekket kortsiktig, men på den samme tid; genialt. Dog vil også konsekvensene ha mer langsiktig karakter når resultatene forhåpentligvis tikker inn alt neste år og andre ryttere i framtida vil la seg friste av den samme sjansen Julius Johansen & Co. valgte å hoppe på nå.

Jarle Fredagsvik, redaktør procycling.no

 

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse