UNO-X NESTE ÅR: Julius Johansen er en av fem danske ryttere som har signert for Uno-X sin proffsatsning. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Juniorverdensmester klar for Uno-X

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 28.05.19 07:38

Del på    

Julius Johansen og fire andre dansker har signert for den norske proff-satsningen.

(procycling.no): Tirsdag morgen bekrefter Uno-X Norwegian Development Team at fem danske ryttere har signert for 2020 og 2021-sesongen.

Alle de fem sykler i år for det danske kontinentallaget ColoQuick. Jacob Hindsgaul (18), Niklas Larsen (22), Frederik Rodenberg (21), Capser Folsach (26) og Julius Johansen (19) blir alle å se i Uno-X-fargene når det norske laget tar det neste steget.

For den norske sykkelsupporter er det kanskje det siste navnet som klinger mest velkjent. Stortalentet fra ble verdensmester som junior under VM i Bergen 2017.

– Det er kjempestas å få inn Julius. Han vant jo Olympia Tour i fjor og er tidligere verdensmester fra Bergen. Han er en veldig spennende og flott gutt å få inn. Det er like stas med de andre guttene. Alle har spisskompetanse som vi trenger, sier Uno-X-sjef Jens Haugland til procycling.no.

– Det er flere årsaker til det. Det er et nytt steg for laget å flytte seg til Danmark. Da ønsker vi å finne en trygg løsning både for rytterne det gjelder, som skal inn i laget, men også for at vi får et fotavtrykk som er i tråd med den filosofien vi har rundt laget. Vi har vært opptatt av å skape den ramma for det, og da er det klart at de guttene her har skilt seg ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAR STEGET: Uno-X blir prokonti i 2020. Anført av Kurt Asle Arvesen, Jens Haugland, Stig Kristiansen og Leonard Snoeks. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Vi vet at de innehar et veldig høyt sportslig nivå. Dette er veldig, veldig flotte gutter og så er det selvsagt også en veldig spennende dimensjon med at fire av dem er tydelig på at de også satser mot bane-OL i Tokyo 2020. Summen av det gjør at vi mener vi har fått tak i ryttere fra Danmark som innehar de egenskapene vi har sett etter.

En kvartett av danskene, alle bortsett fra Jacob Hindsgaul, har til felles at de neste år vil satse stort mot bane-OL i Tokyo. Rodenberg, Larsen og Folsach har til felles at de alle tre syklet på det danske landslaget som tok bronse i forfølgelsesrittet for lag i Rio 2016. De tre syklet også med Johansen da de tok en ny bronse i samme øvelse under VM i Apeldoorn 2018. I jakten på edelt metall også i Tokyo får de full støtte fra Uno-X.

– Vi har hatt en svært åpen dialog om, og guttene vil få 100 prosent backing fra oss på å forberede seg optimalt inn mot de Olympiske lekene i Tokyo. Det vil skje gjennom at de selvsagt vil ha mange samlinger i regi av banelaget til Casper Jørgensen og det danske sykkelforbundet. For øvrig så vil de være tilgjengelig for å kjøre de rittene som vi ønsker de skal kjøre. Når vi har lagt ut kalenderen og sett hvordan det her ser ut så er vi veldig trygg på at det her blir veldig bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TO OL-MEDALJØRER: Lasse Norman Hansen, Niklas Larsen, Frederik Madsen og Casper Folsach tok bronse i Rio. To av dem sykler for Uno-X neste år. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Tetter spurthull

Med Syver Waersted ute med langtidsskade har Uno-X en stund båret preg av et solid lag, som ikke har raske ryttere til å fullføre jobben. Det er spisskompetanse Haugland og co. har jaktet etter.

– Det er ikke hemmelig at et par av de gutta her tråkker noen watt på et oppløp. Så det er vi selvsagt veldig fornøyd med at vi har fått litt hastighet inn i systemet, påpeker Haugland.

– Føler du at dere fyller et tomrom nå?

– Jeg må vel kanskje være så freidig å si at jeg gjør det. Hvis man ser på hvordan Niklas og Fredrik kjørte oppløpet i U23-versjonen av Eschborn-Frankfurt for noen uker siden, og hvordan de herjet i Himmerland og Skive-Løbet så mener vi jo at vi har fått noen ferdigheter i laget som vi ikke har hatt på øverste hylle. Det er vi veldig fornøyd med.

En av de to raskere rytterne er Niklas Larsen. Tidligere i mai vant han selv Himmerland Rundt i massespurt, før han ble nummer to bak lagkompis Fredrik Rodenberg i Skive-Løbet dagen etter. Larsen selv tror duoen kan bidra med sine raske muskelfibrer.

– Nå har vi også Fredrik, som også er veldig rask. Det blir vanskelig å si. Men jeg vil si at jeg er ganske rask, og kan avslutte ritt bra. Så i noen av de flatere rittene, om de ender i massespurt, og det er meg vi kjører for så skal jeg selvfølgelig prøve å spurte. Det tror jeg jeg kan gjøre. Det tror jeg er en god kvalitet jeg kan bringe til laget, sier Larsen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEMPOSTYRKE: 26 år gamle Casper Folsach har allerede ni medaljer fra OL, VM og EM. Her etter EM-bronsen i omnium i 2018. Kun slått av Ethan Hayter og Elia Viviani. Foto: Mark Runnacles/Getty Images

Tok kontakt etter dobbeltseier

Etter at ColoQuick-gutta dominerte den danske UCI-helgen, der også Uno-X deltok, tok det norske laget etter hvert kontakt med de danske drengene. Da sjansen bø seg var ikke Casper Folsach, den eldste av de fem, i tvil.

– Det føles godt. For å være ærlig så var det ikke en mulighet jeg så komme. Jeg har vært veldig fornøyd med å være i ColoQuick og hele systemet vi har der og støtten deres for våre bane-ambisjoner inn mot Tokyo 2020. Men da denne muligheten kom der de ville ta både meg, Niklas, Julius, Fredrich og også Jakob om bord neste år og gi oss fire muligheten til å satse 100 prosent mot Tokyo samtidig som vi var på et profflag. Å ha den muligheten neste år og også i 2021 der vi fire vil prøve å ha et så bra år som mulig, det var et tilbud som var for godt til å si nei til, sier Folsach til procycling.no.

– Da jeg hørte at Uno-X skulle bli et profflag så tenkte jeg at de kanskje trengte flere ryttere. Både jeg og de andre gutta har hatt en veldig bra start på landeveissesongen. Så det var allerede litt i tankene mine at det kanskje var en sjanse. Så snakket vi etter de danske UCI-rittene der Uno-X også deltok, og vi vant både på lørdag og søndag. Jeg tror vi ga et godt inntrykk der, og lagene møttes. Like etter det så tok de kontakt for første gang.

Med spurtraske Larsen og Rodenberg, temposterke Johansen og mer klatresterke Hindsgaul er det litt andre kvaliteter Folsach selv bringer til bords.

– Jeg er sterk på flatene, og så vil jeg si jeg er ganske god taktisk sett. Jeg er veldig opptatt av utstyr. Det er også en av styrkene mine, at jeg ønsker å få alt ut av sykkelen min og meg selv. Taktikk og posisjonering i feltet også. Det betyr at jeg ofte ender med å jobbe for andre. Slik jeg har i år. Både Niklas og Fredrich er veldig raske i spurten, så jeg har ofte kjørt opptrekk for dem. Men det er helt flott for meg. I andre ritt der jeg kan kjøre for egne sjanser betyr det ofte brudd eller at jeg kan gå solo mot slutten. Det er ofte slik jeg får mine seirer, forklarer 26-åringen.

Sykkelsjef Jens Haugland har selv stor tro på den vordende Uno-X-syklisten.

– Han er en veldig fin type. Utrolig kunnskapsrik. Han fyller en litt annen rolle enn mange av de andre gutta. En moden kar som faktisk har en god spurt, og voldsom kjørestyrke. Jeg har fått et veldig positivt inntrykk av Casper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK KOBLING: I februar gikk Uno-X Energi inn som sponsor for danske ColoQuick her ved sportsdirektør Christian Andersen. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team.

Ingen kobling med ColoQuick-sponsing

I februar gikk selskapet Uno-X inn som sponsor av ColoQuick, der alle de fem rytterne sykler, fordi energiselskapet ønsket mer synlighet i Danmark. At Uno-X Norwegian Development Team ender opp med å signere fem ryttere fra nettopp dette danske kontinentallaget var ikke planlagt.

– Laget har ingen formelle bindinger til ColoQuick. Men det er klart at vi har relasjoner til gjengen i ColoQuick det er ingen hemmelighet. Jeg så ikke den løsningen i det hele tatt på det tidspunktet. Da snakket vi ikke om en eneste rytter da vi gikk inn som sponsor av Coloquick. Men det er klart måten de gutta her har vist seg fram på i vårsesongen så var det interessant å komme i kontakt med dem. Jeg synes jo de har skilt seg ut i Danmark. Det er derfor vi har gått for den løsningen.

– Er det aktuelt å signere flere dansker nå, eller begynner brikkene for neste år å falle på plass?

– Om det ikke er ferdig puslet så begynner vi vel å se et ganske klart bilde. Man skal aldri si aldri, men det er klart at når vi nå har fem ryttere fra Danmark så er vi veldig fornøyd med det. Jeg tror ikke vi skal hente så veldig mange flere.

– Vi får se hvordan de andre danskene reagerer

Dansk sykkelsport har i alle år hatt større bredde enn naboene i nord. Men med oppblomstringen av Uno-X Norwegian Development Team har Norge, i 2020, plutselig like mange profflag for herre som Danmark. Dermed blir Folsach og co. de første danske proffene i et norsk lag.

– Dette er det første norske profflaget. Så det er første gang det skjer. Det blir kanskje et stort sjokk for mange. Jeg har sagt til noen av vennene mine og kanskje offentlig at jeg ikke hadde som mål å bli proff. Jeg har følt meg bra i laget og ting har gått veldig bra på banen. Så jeg har tenkt at hvorfor skal jeg endre vinner-kombinasjonen. Men da denne muligheten kom der jeg kunne ta steget med noen av mine beste venner til et profflag. Jeg tror vi kan gjøre det bra sammen og med de andre vi møter på laget, forteller Folsach.

– Jeg tok tilbudet, og så får vi se hvordan de andre danskene reagerer. Men i år har jeg hatt et bra år der jeg har vunnet mange lokale ritt. Jeg tror dette er et godt tidspunkt for meg å ta steget opp. De siste to årene har jeg hatt fin progresjon og skjønt mer og mer hva som er viktig. Det blir gøy å se hvor langt jeg kan ta det på landeveien. Jeg tror jeg kan være konkurransedyktig i rittene som passer meg og mot 2021 da jeg vil fokusere fullt på landeveien tror jeg jeg kan bli enda bedre.

Lagkompis Larsen tror heller ikke det blir et problem å sykle for et lag fra Norge.

– Det blir litt annerledes enn hva jeg er vant med. Jeg har alltid syklet for danske lag, så dette blir første gang for et lag fra et annet lag. Men jeg tror det blir fint. Det er veldig nærme hjemme, og språket er ganske likt. Så jeg tror ikke det blir noe problem.

Tagget med: , , , ,

Les også disse