LOV TIL Å VÆRE SKUFFET: Når man misbruker en gyllen mulighet til å vinne Flandern rundt, er det lov å være henge med hodet over målstreken. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

«Dette var Cancellaras utilgivelige feil»

Even Emberland
Tips meg
Anders Lindstrøm
Tips meg
Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 4.04.16 09:28

Del på    

BLOGG: Tabben i Flandern rundt kommer til å plage sveitseren i lang tid.

Bloggen «Fire tanker og én spådom» oppsto under Tour de France 2014. Etter det har den kommet ut på ukentlig basis.

Her slipper vi løs våre tanker med minst mulig filter. Målet er å gi dere noen perspektiver og meninger dere ikke finner andre steder, forhåpentligvis med litt ekstra sting.

1. Eminente Sagan
Peter Sagans triumf i Flandern rundt oste klasse. Det var taktisk kløkt og finesse kombinert med rå styrke. Legg til at det skjedde ikledd regnbuetrøyen, og det er vanskelig å forestille seg vakrere triumfer.

Han forsto umiddelbart alvoret da Kwiatkowski angrep med snaut 35 kilometer igjen. Og siden lot han beina snakke. Kwiatkowski og Vanmarcke var sjanseløse, det samme var en desperat jaktende Cancellara. En episk soloseier.

<b>DET AVGJØRENDE RYKKET:</b> Da Peter Sagan, Michal Kwiatkowski og etter hvert Sep Vanmarcke støtet seg vekk fra favorittgruppen, var det ingen vei tilbake for de bal. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

DET AVGJØRENDE RYKKET: Da Peter Sagan, Michal Kwiatkowski og etter hvert Sep Vanmarcke støtet seg vekk fra favorittgruppen, var det ingen vei tilbake for de andre. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det er Sagans fjerde klassikerseier. Han har vunnet Gent-Wevelgem to ganger (2013, 2016), E3 Harelbeke (2014), ble verdensmester i fjor og var for første gang best i et monument i Flandern rundt. Mannen er 26 år.

Før han vant VM, hadde det i to år blitt snakket om Sagans manglende evne til å vinne de største rittene. Han var ofte for het, han brukte ofte for mye krefter på feil tidspunkt, og han bommet av og til i den avgjørende spurten.

Med seieren i Gent-Wevelgem forrige helg og søndagens oppvisning i Flandern rundt, vunnet på to helt forskjellige måter, virker det som om 26-åringens taktiske register er bredere enn noen gang. Naturligvis hjelper det også å være noen år sterkere enn da han i 2013 så Cancellara vinne både E3 Harelbeke og Flandern rundt. Alt da var Sagan «best of the rest».

Nå er han størst av alle. Ekstra stort ble det av at det var Sagans siste mulighet til å temme Cancellara og Boonen i Flandern. Begge har varslet at de legger opp etter årets sesong. Begge har rekordmange tre triumfer hver.

<b>VANT:</b> Peter Sagan vant årets Flandern rundt. Her fra Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VANT: Peter Sagan har virkelig fått hull på byllen i klassikerne. Det startet med triumfen i Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I et historisk perspektiv har han fortsatt mye jobb å gjøre. Det er likevel ingen tvil om at han har en reell sjanse på å utfordre legendene Cancellara, Boonen og Roger De Vlaeminck når det kommer til antall seirer i brosteinsmonumentene. Om han har motivasjon og glød for det, kan Sagan fint prege rittene i ti år til.

Alt på søndag har Sagan sjansen til å sikre seg den episke dobbelen triumfer i Flandern rundt og Paris-Roubaix samme år er. Og hvem vet? Slik Sagan briljerer om dagen er det umulig å regne ham bort før start, selv om hellingene i Flandern i utgangspunktet passer ham bedre enn den brutale brosteinen på flat mark i Nord-Frankrike.

2. Cancellaras utilgivelige feil
Hvem som faktisk var den sterkeste i Flandern rundt, er vanskelig å si. Både Peter Sagan og Fabian Cancellara oste styrke over hellingene.

Da må andreplassen svi for Fabian Cancellara, for han var et godt stykke unna seieren. Han sviktet da det gjaldt som mest.

Det var 33 ubønnhørlige kilometer igjen. Taaienberg var unnagjort. Det var bare Kruisberg og legendariske Oude Kwaremont og Paterberg igjen av hellinger. Samtidig var det svært kaotisk i hovedfeltet. Mange prøvde å gå, for å komme de største stjernene i forkant.

Da klemte de like greit til selv. Kwiatkowski med en årvåken Sagan på hjul. Cancellara hadde muligheten til å smette inn på hjul og være med. Han valgte den bort. Istedenfor begravde utrettelige Devolder seg ved sverdet av feltet for å holde duoen i sjakk. Han lyktes også. Da veteranen var ferdig med sitt strålende arbeid og slo ut til siden, var ikke avstanden frem lenger enn at Cancellara kunne løftet på rumpa og hentet dem.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

HER SKULLE DU VÆRT: Fabian Cancellara er i ferd med å tette luken til lagkamerat Stijn Devolder, som igjen gjør alt i sin makt for å begrense luken til Kwiatkowski og Sagan. En liten akselerasjon, og Cancellara hadde enten vært med på leken eller nøytralisert det avgjørende angrepet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Igjen holdt sveitseren seg rolig. En skjebnesvanger vurdering. Det var ikke nok kjørestyrke igjen i feltet. Sep Vanmarcke forsto alvoret, kastet ut snøret og ble med duoen. Tilbake satt Cancellara, Kristoff, Boom og Etixx-mannskapet. Seierssjansen forsvant, og surest må det ha vært for Cancellara. For styrken og trøkket han viste opp Oude Kwaremont var formidabelt. Det var mestertakter.

Dessverre for Cancellara var det mestertakter til ingen nytte. 35-åringen er en vinner, han samler ikke på andreplasser. Hvert fall ikke i hans avskjed med monumentet hvor han har beseiret konkurrentene tre ganger tidligere.

Der han tidligere har blitt nektet å kjempe om seieren som en følge av velt eller andre uhell, er det ingenting å skylde på etter årets utgave. Cancellara gjorde en feilvurdering han vil gremmes over i lang, lang tid. Det var drømmepunktumet for hans Flandern-karriere som glapp.

3. Snytt for toppingen
Rammene rundt Flandern rundt var fantastiske. Slik de alltid er. I utgangspunktet også et vidåpent ritt med flere favoritter og outsidere enn noen gang i løypen slik den har vært etter 2011.

Rittet var strålende. Likevel tror vi at det både kunne og burde vært enda et lite hakk bedre og med mer dramatikk på de siste milene. Skylden gir vi det som skjedde på de første 15 milene. 15 mil som aldri bestemmer vinneren i det drøyt rundt 250 kilometer lange rittet. Men det deles alltid ut taperlodd til de uheldige. I år var det for mange profiler som satt ribbet igjen på asfalten, felte tårer i veikanten eller ble sendt med første ambulanse til sykehuset.

For alt med mer enn 100 kilometer igjen var det over og ut for flere av dem som skulle prege finalen. Først røk Milano-Sanremo-vinneren i en velt nær fronten. Arnaud Démare satt igjen med store, åpne sår og ei halv drakt. Ut med outsideren.

Så forsvant fjorårets Flandern-komet Tiesj Benoot i en stygg velt. Unggutten hadde passet godt inn i finalen, slik den utviklet seg. Før Kwiatkowski, Sagan og etter hvert Vanmarcke klemte til, var det svært kaotisk og muligheter for de angrepslystne. Det ville passet Benoot som hånd i hanske. Dessverre fikk han aldri muligheten.

STYGGE SCENER: Tiesj Benoot ble liggende igjen etter denne velten. Neste stopp var sykehuset for Lotto-kapteinen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STYGGE SCENER: Tiesj Benoot ble liggende igjen etter denne velten. Dermed fikk han aldri vist sitt utrolige talent mot slutten av Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Greg Van Avermaet var det største navnet som var savnet i finalen. Belgieren satt gråtende igjen da han forsto at å bryte rittet var eneste alternativ etter velten som felte BMC-laget med drøyt 100 kilometer igjen. Det var kragebeinet som røk. Dermed ryker også Paris-Roubaix.

Van Avermaet er en Flandrien tvers gjennom, og i år røk høydepunktet han har trent og terpet for før det egentlig var i gang. Det gjorde vondt å se på.

Det var toppingen som røk med profilene som veltet. Nå leverte likevel finalen av rittet til bestått og vel så det. Det var mange, mange angrep og mye frem og tilbake før Kwiatkowski dro med seg Sagan og etter hvert Vanmarcke. Sistnevnte hadde da allerede forsøkt å sprenge det hele, men ikke lyktes.

Det var et ritt som fikk en fantastisk vinner etter en svært interessant og dramatisk finale. Likevel kunne den vært enda bedre, med flere spektakulære vendinger og taktiske momenter om profilene som veltet ut av det for tidlig også hadde vært der.

4. Den norske sykkeluka
Ei sykkeluke som ble dominert av Flandern rundt. Likevel var det fra Nederland det mest gledelige resultatet kom. Her er vårt syn på uka:

Proffene: Kristoff med en sterk seier i Tredagers De Panne som ga håp for Flandern rundt. Det endte med en bra fjerdeplass. Trioen foran ham var helt enkelt sterkere. Da er det lite å gjøre slik rittet utviklet seg. Boasson Hagen har fortsatt en vei å gå i Flandern rundt. Var ikke på sitt råeste og var tidlig isolert. Forhåpentligvis på stigende form etter sykdommen for ei drøy uke siden.

Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)

IKKE STERK NOK: Alexander Kristoff gjorde et bra Flandern rundt. Å bli slått av tre ryttere som er sterkere er en ærlig sak. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)

Skjerping sliter fortsatt. DNF på første etappe i De Panne og DNF i Flandern rundt. Må bare håpe at det blir bedre i Schelderprijs og Paris-Roubaix. Hoelgaard fikk det også tøft i De Panne, men kom seg gjennom. Sto over Flandern rundt for å lade batteriene til kommende oppgaver. Klokt, tror vi. Stake Laengen fortsetter sin solide kjøring. Litt ergerlig at vi aldri fikk se ham i brudd i Flandern.

Breen fortsetter å levere. Satt med i fremste gruppe i Paris-Camembert. Endte selv på 24.-plass, på samme tid som vinneren, mens lagkamerat Anthony Delaplace sikret dem et toppresultat med andreplass. Ny pluss i boken! Blir spennende å følge i Paris-Roubaix.

Galta med enda et småkupert endagsritt på samvittigheten for Delko Marseille Provence KTM. Inn på 42.-plass, i gruppe to, 17 sekunder bak Coquard som vant.

Team Coop-ØsterHus: Fantastiske Krister Hagen! Kjørte 1.1-rittet Volta Limburg Classic i tøff konkurranse med blant andre BMC og LottoNL-Jumbo. Det ble et blytungt ritt hvor angrepene haglet. BMC dominerte og styrte det meste i det TV-sendte rittet.

Med 16 kilometer igjen, og BMC-duoen Floris Gerts og Rick Zabel i front, tok Hagen saken i egne hender og støtet seg opp til duoen i front med Loïc Vliegen og Olivier Pardini på hjul. Deretter dominerte 27-åringen de neste kilometerne i front. Han jaget opp tempoet i gruppen og virket råsterk.

Foto: Team Coop-ØsterHus

OFFENSIV: Krister Hagen beviste at han er sterk nok til å knive om topplasseringer i krevende ritt på et høyt nivå. Måten han kjørte finalen på i Volta Limburg Classic bærer bud om mer fra 27-åringen. Foto: Team Coop-ØsterHus

Flere fikk etter hvert kontakt med frontgruppen, og til slutt var det et titalls ryttere som kjempet om seieren. Den tok selvsagt BMC i kraft av sitt mektige overtall. Gerts gikk solo med snaut to kilometer igjen og holdt unna. Bak kjempet Hagen seg inn til sjuendeplass i den seige spurten på brostein i slak motbakke. Et strålende resultat som beskriver 27-åringens store kjørestyrke.

Team Ringeriks-Kraft: I aksjon i tre italienske U23-ritt. Et stykke unna i det første, Giro del Belvedere, som også var det med den minst krevende løypeprofilen. Kleiven, Abrahamsen og Træen med inn i hovedfeltet. Foran dem holdt 16 ryttere unna.

GP Palio del Recioto var bedre for de blå og gule. Kleiven og Abrahamsen lenge med i fremste gruppe foruten bruddet som holdt helt inn. Dog klarte ikke duoen å gå løs sammen med andre eller prege spurten om sjuendeplassen. Dermed endte det uten noe toppresultat. Abrahamsen best på 18.-plass.

I Trofeo Piva, som var deres uttalte hovedmål, var de igjen et godt stykke unna å kjempe om en fremskutt plassering. Det britiske klatretalentet Tao Geoghegan Hart var best og tok seieren, mens ingen Ringeriks-Kraft-ryttere var innenfor topp 20. Dog vet vi svært lite om hvordan Trofeo Piva utspilte seg for det norske lagets del, så vi skal ikke mene for mye om deres hovedmål i Italia.

Uansett ikke fullklaff for Ringeriks-Kraft, men det er verdt å huske at det kryr av klatretalenter i rittene.

Hitec Products: Det norske profflaget er ikke i nærheten på den største scenen. Må bare innrømme at det foruten Kirsten Wild i paddeflate ritt mangler mye på å ta opp kampen med de beste, særlig i ritt med krevende løypeprofiler. Lauren Kitchen ble forsøkt satt i posisjon i Flandern rundt, men måtte strekke våpen og ble syklende for det meste alene på veien til en 26.-plass.

Neste post på deres program er Flèche Wallonne, hvor vi også har vanskelig for å se dem levere en topplassering. Det spørs om ikke Wild må i aksjon igjen for at det norske profflaget skal få noe å juble for, eventuelt at Moberg får vist seg frem i en spurt. Ser man på kalenderen, må man nok smøre seg med tålmodighet og vente på varmere tider i mai.

Vi tar også med Henrik Evensen, som etter en bra vår i belgiske kermesseritt sikret kontrakt med SEG Racing Academy. Fikk sin debut i uken som gikk i Triptyque des Monts et Châteaux, vunnet av U23-tempoverdensmesteren Mads Würtz. Viste seg frem i brudd på den andre etappen.

Spådommen: Cancellaras siste brosteinstriumf
Flandern rundt ga oss herlig dramatikk, heftige angrep og taktiske feilslutninger. Vi forventer det samme av Paris-Roubaix.

Fabian Cancellara jakter revansje når brosteinsbakkene byttes ut med den røffeste brosteinen på sykkelkalenderen. Sveitseren er omtrent like god i Roubaix som i Flandern, og da vet konkurrentene hva som venter. Med en liten ekstra djevel på skulderen, håper vi «Spartacus» setter fyr på sitt siste skikkelige brosteinsritt.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

HEVET ARMENE: Fabian Cancellara takket publikum i Oudenaarde, men i Roubaix tror vi han får en bedre grunn til å reise armene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det kommer etter alt å dømme Sep Vanmarcke til å gjøre uansett. Belgieren er nesten umulig å mislike der han angriper gang etter gang, ofte uten særlig mening. Men det åpner opp for herlige sykkelritt, og med formen Vanmarcke har vist i det siste, blir han ekstremt farlig for alle og enhver.

En annen som viste sterke takter i Flandern var Niki Terpstra. Nederlenderen klarte kanskje ikke å kjempe om seieren på samme måte som i fjor, men Roubaix skal passe ham enda litt bedre.

Det er trioen vi har mest tro på før Roubaix. Sagan har tradisjonelt slitt mer i Nord-Frankrike. Det samme gjelder Alexander Kristoff. Likevel er det farlig å avskrive dem.

Men i angrepsbonanzaen vi ser for oss, kommer de som ikke trives optimalt på brosteinen til å slite. Det kommer til å smelle fra alle kanter.

Og best ut av det hele? Fabian Cancellara. Sveitseren var supersterk på søndag og kommer til å være det også neste søndag. Om han bruket hodet bedre på veien mot Roubaix, ser vi for oss en herlig avskjed mellom klassikerne og «Spartacus».

Siste i Blogger

«Klatreprins, folkehelt og en avrevet tå på sprit» fra 14. august
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger