Prøv Procycling Pluss idag

ÅRETS ANDRE: I Critérium du Dauphiné tok Adam Yates sin andre seier for året. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Yates: – Det blir mer press på meg

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 30.06.18 12:15

Del på    

Mitchelton-Scott satser alt på briten i Tour de France.

(procycling.no): Mitchelton-Scott satser alt på et kort i Tour de France 2018. Tvillingbror Simon var den beste rytteren i Giro d’Italia i to uker. I Tour de France håper australierne at Adam Yates holder helt til 29. juli og festen på Champs-Élysées. Noen etappeseier på paradeetappen blir det dog neppe for Mitchelton-Scott. Caleb Ewan er ikke med.

– Jeg var ganske skuffet på Caleb sine veiene. Jeg syklet med ham i California hvor vi også hadde treningsleir ved Lake Tahoe før Tour of California, og hele laget jobbet veldig bra sammen for å bli klare til touren. Men ledelsen endret mening, og sånn er det bare. Det blir mer press på meg nå, men det endrer ikke så mye for meg, sier Adam Yates i intervju med Cyclingnews.

Før sesongens store høydepunkt har Yates en variert sesong bak seg. Da 25-åringen startet Tour of California i midten av mai var han usikker. Det var britens første ritt siden han brakk bekkenet i Volta a Catalunya seks uker tidligere. Men det amerikanske etapperittet ble en opptur. Fjerdeplass i sammendraget, og andreplass på kongeetappen viste at Yates var i rute.

Det bekreftet han for alvor i Critérium du Dauphiné. Andreplass i sammendraget, og uhyre jevne prestasjoner i fjellene som kulminerte i etappeseier på rittets siste dag. Mitchelton-kapteinen var minuttet bak Geraint Thomas (Team Sky), og 47 sekunder foran det franske håpet Romain Bardet (AG2R La Mondiale) som var tredjemann.

– Jeg kom godt ut av Dauphiné. Jeg følte meg sterk og ble bedre for hver etappe som gikk. Treningen har gått bra etter det, og alt faller på plass. Men trening er noe annet enn konkurranse, så du vet egentlig ikke hvor god du er før rittet starter, konkluderer Yates.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNGDOMSTRØYA: I 2016 ble Yates nummer fire, og vant den hvite trøya. Foto: Tim De Waele

 

En tilfeldig fjerdeplass

Når den 105. utgaven av Tour de France starter i Vendée 7. juli blir det tredje gang Adam Yates sykler verdens største sykkelritt. Han merker at det australske laget er i ferd med å knekke Grand Tour-koden.

– I de fleste ritt nå har vi en sammenlagt-leder. Vi har blitt ganske rutinerte nå, og alle har en jobb de vet hvordan de skal gjøre. Det viktige er at vi ikke gjør noen unødvendige feil.

Mitchelton-Scott startet sin første sesong i 2012 som et lag med mål om seier i spurter og klassikere. Den langsiktige planen var å omforme seg til et lag for de lange treukersrittene. I 2016 var ikke transformasjonen helt komplett enda. Yates ble nummer fire i touren, på noe tilfeldig vis.

– Det handler om å plukke sekunder her og der. For to år siden ble jeg nummer fire, og da startet vi ikke touren med et mål om å være med i sammendraget. Jeg ramlet nærmest inn i det, og tok det dag for dag. Det er litt annerledes nå som jeg drar til touren som en sammenlagtkaptein fra starten av. Vi må gjøre alt riktig fra første dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEMPOSTYRKE: Mitchelton-Scott har sendt et kjøresterkt lag til Frankrike. Foto: Tim de Waele/Getty Images)

Frykter den første uka

Mitchelton-Scott har valgt Jack Bauer, Luke Durbridge, Mathew Hayman, Michael Hepburn, Damien Howson, Daryl Impey og Mikel Nieve som Adam Yates sine livvakter gjennom tre uker i Frankrike. Når det kommer til klatrestyrke var Giro-laget mer imponerende. Store, tunge rouleur-aktige ryttere er det som tar turen til touren. De kan være gull vært den første uka.

– Vi har ni ganske flate etapper før den første fjelletappen, der laget må passe på meg. Der handler det om å begrense tapet.

På dag tre venter en 35 kilometer lang lagtempo. I Dauphiné tapte Yates 54 sekunder til Thomas og Team Sky på en like lang lagtempo. Uten det tidstapet hadde differansen vært på seks sekunder mellom de to. Et så stort tidstap ønskes ikke i touren.

– Vi har et veldig sterkt lag til lagtempoen på etappe tre, konstaterer Yates som tror de kan kjempe om etappeseier den dagen.

Men den kanskje farligste etappen for 58 kilo lette Adam Yates er den niende etappen til Roubaix. En rekke partier med brostein venter, men med en tidligere Paris-Roubaix-vinner som hjelperytter er ikke Yates veldig bekymret.

– Jeg kjørte en del på brostein som U23-rytter, så det blir ikke første gang. Jeg kjørte gjennom etappen for ikke så lenge siden med Mat Hayman, som vet hva han holder på med. Han ga meg noen tips. Det er mange tynne klatrere som kommer til å slite der, men jeg har et sterkt lag rundt meg som kan passe på meg.

 

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse