Prøv Procycling Pluss idag

FÅR STØTTE: Alexander Kristoff føler - noe overraskende - med Caleb Ewan etter at 23-åringen ble utelatt fra Tour de France-troppen til Mitchelton-Scott. FOTO: AFP PHOTO / BRENTON EDWARDS

FÅR STØTTE: Alexander Kristoff føler - noe overraskende - med Caleb Ewan etter at 23-åringen ble utelatt fra Tour de France-troppen til Mitchelton-Scott. FOTO: AFP PHOTO / BRENTON EDWARDS

Kristoff om vraket konkurrent: – Jeg synes litt synd på ham

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 28.06.18 14:39

Del på    

Trekker paralleller til egen situasjon i Katusha-Alpecin.

(procycling.no): Den 21. juni kom den svært overraskende meldingen om at Caleb Ewan var utelatt fra Tour de France-oppstillingen til Mitchelton-Scott.

Les også: – Knust er ikke et dekkende ord for hva jeg føler

Tross sin unge alder, har 23-åringen alt rukket å vinne sju etappeseirer under Tour Down Under på hjemmebane.

Han har også vunnet et prestisjetungt ritt som Cyclassics i Hamburg, og står bokført med én etappeseirer fra både giroen og vueltaen, samt hele fire fra Tour of Britain.

Årets hovedmål har vært Tour de France, et ritt den 165 centimeter lange spurteren fra Sydney aldri før har kjørt.

Ut med Ewan – all in for Yates

Men da Mitchelton-Scott offentliggjorde laguttaket, var det dårlige nyheter til Ewan og spurtopptrekkerne Luka Mezgec og Roger Kluge.

Tross meldingene tidligere i sesongen, ville laget heller samle seg rundt sammenlagtambisjonene til Adam Yates i det franske treukersrittet.

– Knust er ikke engang et dekkende ord for hva jeg føler om Mitchelton-Scotts avgjørelse om å la meg bli hjemme i juli. Jeg var i rute til å være mer enn klar foran Tour de France-debuten min. Sammen med spurtopptrekket mitt, har jeg lagt ned så mye arbeid for å være klar til årets store mål, skrev Ewan på Twitter.

Positivt eller negativt?

Nådestøtet mot Ewan betyr at Alexander Kristoff får en konkurrent færre å bry seg om under Tour de France.

Samtidig faller et viktig lag bort når det gjelder viljen til å samle troppene til felles spurt mot slutten av etappene.

Mitchelton-Scott er kjent for å ta sin del av ansvaret i hovedfeltet, og er også blant lagene som har spesialisert seg på høyhastighetsopptrekk.

De som følger Kristoff og stefar Stein Ørn nøye, vet at fokus gjerne kretser rundt dem og egen vinning, men når procycling.no tar opp det overraskende trekket rundt Ewan, viser 30-åringen fra Stavanger fram en mildere side:

– Joda, det blir riktig nok en konkurrent mindre, men jeg synes litt synd på ham. Det er nok bare fordi han ikke har skrevet under ny kontrakt. Det er den eneste konklusjonen jeg kan trekke, for han har vel vært tiltenkt en rolle der i hele år. Sånn sett er det surt for ham, men det er sånn når det er flere beilere og flere tilbud på banen, da forholder du deg litt avventende, sier Kristoff.

Kobles til Lotto-overgang

Ifølge ryktebørsen er Ewan høyaktuell som erstatter for André Greipel i Lotto-Soudal, men det svaret får vi ikke endelig før sykkelsporten passerer sin selvutnevnte deadline for offentliggjøringer av overgangen den 1. august.

Det åpner samtidig opp for et vell av spekulasjoner innen den tid, noe Kristoff selv følte på kroppen da han ifølge ryktebørsen var aktuell for UAE Team Emirates, Quick Step-Floors, Astana Pro Team og i tillegg kunne ende opp med å bli værende i Katusha-Alpecin (hadde det bare ikke vært for Marcel Kittel-ryktene, som stadig hadde vind i seilene).

Nå vet vi at UAE Team Emirates viste seg å være det korrekte svaret. I forkant av Tour de France i fjor fikk også Kristoff sitt eget lille sjokk å hanskes med:

I forkant av NM i Stjørdal ble han nemlig oppringt med beskjeden om at spurtopptrekker Michael Mørkøv ikke var blant lagets ni utvalgte – mot 30-åringens vilje.

– Minner situasjonen rundt Ewan litt om det du selv opplevde i fjor?

– Jeg fikk i hvert fall lov til å kjøre selv da, men litt lik er nok situasjonen, ja, mener Kristoff.

Gigantene sliter foran åpent Tour de France

Så langt i år er det faktisk Elia Viviani som har stukket av med flest seirer med sine 13 pinner i løpet av 2018. Italieneren skal ikke til Tour de France.

Av spurterne som dukker opp der står Dylan Groenewegen oppført med 9 triumfer, Fernando Gaviria har 7, André Greipel 6, Nacer Bouhanni (5 – lagkamerat Christophe Laporte har for øvrig 6) og Peter Sagan 5.

Når sant skal sies har ikke vrakede Ewan hadde noen kjempesesong hittil. Han står oppført med 2.-plass fra Milano-Sanremo, og har i tillegg vunnet Clásica Almería og sin vante etappeseier under Tour Down Under.

Kristoff har faktisk hatt for vane å holde den sju år yngre spurteren bak seg på oppløpet, men ble kraftig satt på plass på oppløpet nedover Via Roma under La Primavera.

Nordmannen har selv ikke hatt noen kjempesesong hittil, og deler den skjebnen med flere andre fordums storheter: Marcel Kittel, John Degenkolb og Mark Cavendish har ikke mer enn fem triumfer seg imellom, noe som gjør spurtfeltet i Tour de France til en relativt åpen affære.

– Jeg tror det blir veldig spennende. Tour de France blir ekstremt spennende i år, messer Stein Ørn overfor procycling.no.

– Hva tenker du om avgjørelsen med å vrake Ewan: Tenker man at det blir en konkurrent mindre, eller er du enig i at det var en litt rar avgjørelse?

– Nei. Ja. Det er nok noe indre greier i laget, noe spenning vi ikke vet om. Det er tre uker med løp hvor du trenger en viss harmoni i laget før du starter. Man så jo det i Katusha-Alpecin i fjor, at det ikke var det. Også er det jo det med at han sykler for et annet lag neste år, så da prioriterer det Yates i stedet, sier Ørn.

PS: Tour de France starter én uke senere enn vanlig i år, og altså ikke før lørdag 7. juli.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse