FÅR IKKE STØTTE: VM i Bergen ble en folkefest, men underskuddet har blitt gigantisk. Nå har Samferdselsdepartementet avslått arrangørens søknad om støtte i forbindelse med veiarbeid. Bildet er fra lagtemporittet hvor man kan se de norske rytterne Miriam Bjørnsrud, Cecilie Gotaas Johnsen og Thea Thorsen. Foto: Tim De Waele

VM får ikke mer i statlig støtte

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 12.12.17 16:55

Del på    

Samferdselsdepartementet med endelig nei til Bergen 2017.

(procycling.no): «Samferdselsdepartementet har drøftet søknaden om tilleggsfinansiering med Kulturdepartementet og vi må dessverre meddele at det ikke kan gis ytterligere statsstøtte knyttet til Sykkel-VM 2017.»

Dette er ordlyden i Samferdselsdepartementets behandling av Bergen 2017s søknad til dem på åtte millioner kroner for veiarbeidet gjort i forkant av mesterskapet i september. 

Søknaden ble sendt i slutten av oktober. Da var det klart for selskapet at de ikke ville være i stand til å betale.

Det er BT som melder om dette (bak betalingsmur). 

Bergen 2017s styreleder, Mona Hellesnes, skriver til avisen følgende i en SMS:

– Det må vi bare ta til etterretning. Vi jobber med løsninger som kan gi grunnlag for privat, utenomrettslig akkord og det fortsetter vi med selv om departementet har avslått søknaden. 

– Arrangørens ansvar

Det er dog ikke overraskende at selskapet bak folkefesten i vestlandshovedstaden ikke får mer støtte fra staten. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har tidligere uttalt til BT at regjeringen ikke dekker kostnad etter regninger, men etter søknader med budsjetter og planer.

I søknaden som Bergen 2017 sendte til Samferdselsdepartementet, påstår de at Statens vegvesen har pålagt en rekke krav det siste halvåret før mesterskapet. Søknaden er signert av både Hellesnes og Harald Tiedemann Hansen (daværende styreleder i selskapet. Han har nylig forlatt stillingen). 

Likevel kommer det klart frem at departementet mener at dette er arrangørenes ansvar:

«I søknaden omtales skiltplanen som krav, pålegg og behov for økt sikkerhet fra Statens vegvesen. Skiltplanene er utarbeidet i henhold til lover og regler, som var helt nødvendig både for godkjenning av arrangementet og samfunnet for øvrig. Arrangøren hadde ansvaret for finansiering av gjennomføringen av skiltplanene. Det gjenstår å tilbakeføre svært mange tiltak på veinettet etter arrangementet, og vi forutsetter at arrangøren tar ansvar for dette.»

Sykkel-VM presenterte for omlag to uker siden at underskuddet etter mesterskapet kom på rundt 55 millioner kroner.

  • Kristoff om VM-underskuddet: – Helt elendig

Håpet var da at UCI og offentlige kreditorer skulle fjerne kravene sine. En av disse offentlige kreditorene er Hordaland fylkeskommune. De eier mange av veiene som er berørte, og uten støtten fra Samferdselsdepartementet, kan kravet bli vesentlig større fra fylkets del.

Fylkesordfører i Hordaland, Rune Haugsdal, sier til BT at de har dialog med Bergen 2017. Han har tidligere sagt at de vurderer å kutte underskuddsgarantien hvis fylket selv må betale for utbedringen av veinettet.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse