Prøv Procycling Pluss idag

GIGANTSMELL: Ifølge Bergens er underskuddet etter Sykkel-VM på svimlende 55 millioner kroner.

GIGANTSMELL: Ifølge Bergens er underskuddet etter Sykkel-VM på svimlende 55 millioner kroner.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sjokktall for Sykkel-VM: 55 millioner kroner i minus

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.11.17 13:07

Del på    

Bergen 2017 ber UCI og offentlige kreditorer frafalle sine krav.

(procycling.no): Bergen 2017, selskapet som arrangerte Sykkel-VM i Bergen i september, har ifølge Bergens Tidende presentert et underskudd på svimlende 55 millioner kroner.

Offentlige kreditorer skal ha krav på 28 millioner kroner, private 35 og arrangøren skylder i tillegg Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) 13,5 millioner kroner, skriver avisen.

Totalt er beløpet på 76,6 millioner kroner. Bergen 2017 har dog dratt inn rundt sju millioner kroner etter en kronerulling via VIPPS, og har i tillegg utestående momskompensasjon på rundt 7 millioner og andre inntekte som totalt skal ligge rundt 11 millioner kroner.

Overfor TV 2 Sporten bekrefter styreleder i Bergen 2017, Mona Hellesnes, tallene:

– Det vi kom frem til er at vi har en betydning underdekning og at vi nå i dag har sendt ut en oppfordring til alle de offentlige kreditorene der vi oppfordrer til en offentlig dugnad for å klare å gjennomføre en frivillig akkord med private kreditorer, sier Hellesnes til TV 2.

– Vurderte dere konkurs?

– Ja, vi vurderte alle muligheter, men av hensyn til kreditorene velger vi å la ingen alternativer stå uprøvd. Derfor har vi iverksatt dette tiltaket.

10,4 millioner i underskuddsgaranti

Tallene kom fram etter det BT betegner som en dramatisk styremøte hos Bergen 2017, onsdag kveld.

Her la advokat Jeppe Normann fram alle kravene som han har kartlagt mot Bergen 2017 AS etter at han ble utnevnt til gjeldsforhandler for selskapet tidligere i høst.

Arrangøren sikret seg underskuddsgarantier fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune som beløper seg til totalt 10,4 millioner kroner.

Denne summen er ikke tatt med i regnestykket på 55 millioner kroner.

Bergen 2017 ønsket også en underskuddsgaranti fra Staten, men den ble det aldri noe av. Fylkeskommunen har truet med å trekke sin garanti, dersom veiene i og rundt Bergen ikke blir tilbakeført til sin opprinnelige stand av arrangøren.

Det er et prosjekt som er vanskelig å utføre med bugnende underskudd og full stans av utbetalinger til private og offentlige kreditorer.

Kaggestad: – Langt over det vi fryktet

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener tallene Bergen 2017 nå har presentert er mye verre enn først antatt.

– Det er et forferdelig høyt tall. Det er mye høyere enn det vi hadde trodd. Vi fryktet kanskje fem-ti millioner. Det kunne vært ille nok. Dette er langt over det vi kunne fryktet.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sitter også som daglig leder i Bergen 2017. Selskapet er et eget AS, men gigantunderskudd kan også få konsekvenser for aktivitetene til Norges Cykleforbund i årene som kommer, ettersom forbundet eier aksjeselskapet.

– Det får ringvirkninger. Vi sykkelfolk er mest opptatt av fremtiden til norsk sykkel. Så er det dette tragiske aspektet med folk som har investert penger og tid på dette, så skal ikke de få betalt for det. Det er en forferdelig side av saken, sier Kaggestad.

Les også: Vil kaste styret i Norges Cykleforbund

Usikkerhet og uro rundt VM-økonomien fikk breddeklubben SK Rye til å gå ut med en krav om at det sittende forbundsstyret bør fjernes. Etter at utspillet fikk god oppslutning blant klubber med stemmerett fra forrige forbundsting, gikk NCF nylig ut med beskjed om at det skal avholdes ekstraordinært forbundsting der man blant annet skal avgjørende om det sittende styret har tillit fra tinget.

Tiedemann Hansen gikk i forkant av styremøtet i Bergen 2017 AS ut med en uforbeholden unnskyldning til de som har blitt rammet av det økonomiske uføret: 

– Jeg beklager den situasjonen vi er kommet i. Det var tidenes VM – noe de fleste er enige om. Det er veldig synd dersom det økonomiske skal ødelegge for ettermælet. Det fortjener ikke bergenserne, sier Harald Tiedemann Hansen, sykkelpresident og daglig leder for sykkel-VM til BT.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse