Prøv Procycling Pluss idag

UNDER PRESS: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener han aldri ville gi inntrykk av at budsjettet skulle gå i null. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Sykkelpresidenten: – Misforståelse at jeg har sagt vi skulle gå i null

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 30.11.17 19:35

Del på    

Harald Tiedemann Hansen håper underskuddet etter VM ikke henger ved forbundet.

(procycling.no): Torsdag skrev Bergens Tidende at Bergen 2017 AS sitt underskudd nå var på 55 millioner kroner. President i Cykleforbundet, Harald Tiedemann Hansen, er daglig leder i aksjeselskapet, som er heleid av forbundet.

– Det er en misforståelse at jeg har sagt at vi skulle gå i null. Det har jeg ikke sagt. I alle fall ikke det siste halvåret, sier Harald Tiedemann Hansen til Bergens Tidende.

Torsdagens uttalelse er i strid med det presidenten sa til VG 25. september.

– Når noen sier at forbundet kan gå konkurs, er de helt på ville veier. Jeg blir litt matt. Jeg er i godt håp om at vi skal lande fint på beina og gå i null, ytret Hansen.

Uttalelsen kom dagen etter at mesterskapet i Bergen var avsluttet.

– Vi ønsker å få den fulle oversikten over inntekter og salg rundt forbi som ventes å komme inn de neste ukene. Etter det og momskompensasjonen er håpet fortsatt å gå i null, fortsatte sykkelpresidenten.

Begrepsforvirring

Hansen mener misforståelsen ligger i skilnaden mellom Norges Cykleforbund og Bergen 2017.

– Man sammenblander hva som er Sykkelforbundet og Bergen 2017 AS. Vi må skille mellom de to. Mitt håp er at Sykkelforbundet ikke skal bli skadelidende av dette, slik vi ble etter VM i Oslo. Da ble underskuddet hengende med forbundet i 15 år etterpå og det gikk kraftig utover det sportslige, sier sykkel-lederen.

– Samtidig ønsker jeg at kreditorene som Bergen 2017 har også skal få betalt. Det er viktig for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

28. SEPTEMBER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen oppsumerer sykkel VM i Bergen, blant annet sammen med byrådsleder Harald Schjelderup.
FOTO: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix

– Hadde vi fortsatt i det sporet, ville vi gått i null

21. oktober var forbundet samlet til regionledermøte. Hansen orienterte om tingenes tilstand, og både han og styret fikk full tillit.

«Regionlederne er som andre i Sykkel-Norge bekymret for den økonomiske situasjonen etter VM. Lederne har fått en orientering om arbeidet med å løse denne situasjonen til beste for sykkelsporten og for VMs leverandører. Vi er glad for at målet med arbeidet er at alle leverandører skal få fullt ut betalt og at selskapet skal gå i null.» sto det i uttalelsen fra regionlederne.

– Da var vi tydelige på at vi ikke skulle gå i null. Det er litt misbrukt dette med at vi skulle gå i null. Vår intensjon har vært å gjøre det, og det er det vi har jobbet for, men jeg vil vise til det vi sa til Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune i juli, beretter Hansen.

Sammen med styreleder Mona Hellesnes la presidenten fram et notat fra 13. juli, der prognosen var et underskudd på 15 millioner kroner.

– Hadde vi fortsatt i det sporet, ville vi gått i null til slutt når underskuddgarantiene og momskompensasjonen ble regnet inn. Men så kom det et betydelig bortfall av inntekter og ekstra utgifter, spesielt fra det offentlige, som vi ikke kjente til på det det tidspunktet.

Burde vært ærlige om underskuddet

Lederen for forbundets vestlige region, Rune Torkildsen, er overrasket over størrelsen på underskuddet. Han var til stede på møtet 21. oktober.

– Det rimer veldig lite med et såpass stort underskudd. Man burde kanskje heller sagt at ja, det blir et underskudd, men målet er å minimere det. Jeg tror han snakket om det de ønsket å få til, sier Torkildsen.

Han mener dog det var riktig å støtte ledelsen under møtet i oktober.

– Alternativet hadde vært at de hadde trukket eller sykemeldt seg. Da tror jeg det hadde blitt mye verre. Egentlig skal de ha litt kreditt for det, at de jobber, ytrer lederen for region vest.

Lederen for region sør er ikke like barmhjertig. Han var den eneste som ikke støtet ledelsen i oktober.

– Det er et fryktelig stort tall. Det viser at mine spørsmål har vært berettigede, og at det er lov å være bekymret for hvordan forbundets fremtid blir påvirket. Enten så løy de, eller så visste de ikke. Løy de, er det forferdelig ille, og visste de ikke, er det også ille, for da har de ikke hatt kontroll. Begge deler er like galt, sier regionleder Terje Johnsen.

Johnsen mener nå at Harald Tiedemann Hansen bør trekke seg.

– Alt annet er unaturlig.

Cykleforbundet taper kun egenkapital

Til tross for et underskudd på 55 millioner, hevder Hansen at Cykleforbundet ikke vil tape mer enn egenkapitalen de sitter med. Det er kun avgiften til UCI som forbundet er medansvarlige for. De øvrige regningene til Bergen 2017 vil ikke påvirke sykkelorganisasjonen.

– Men vi ønsker jo å være en ansvarlig eier, og derfor er det i vår interesse at kreditorene får mest mulig, sier Hansen.

Han tror UCI kan ettergi deler av avgiften på 13,5 millioner, men Hansen vil ikke gå inn på hva slags strategi forbundet vil velge med tanke på tilbakebetaling.

Tagget med: , , , ,

Les også disse