Prøv Procycling Pluss idag

JOBBER I KULISSENE: ASO vil prøve å arrangere Tour de France i sommer. FOTO: Stephan Mantey-Pool/Getty Images

Vil planlegge nedtonet Tour de France

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 24.03.20 21:25

Del på    

Franske myndigheter i kontakt med ASO.

(procycling.no): Med alle store ritt denne vårsesongen enten avlyst eller forsøkt utsatt, jobber nå franske myndigheter sammen med Amaury Sports Organization (ASO) om å få arrangert en nedtonet utgave av Tour de France i sommer.

Ifølge en rapport i avisen Le Parisien mandag pågår det samtaler mellom høytstående representanter i sentrale myndigheter og lederne hos den store franske arrangøren, som har måttet avlyse begge sine monumenter grunnet den pågående COVID19-pandemien.

– Vi er i kontakt med ASO. Det er veldig viktig at arrangementet blir avholdt, sier den franske idrettsministeren Roxana Maracineanu til France Inter Radio.

Tour de France skal etter planen avvikles i tidsperioden 27.juni til 19. juli. Uttalelsen fra Maracineanu er den første indikasjonen etter en lang rekke ritt-kanselleringer om at sesongens største ritt kan bli reddet. Som tiltak mot koronaviruset har sykkelsesongen i Europa blitt avblåst iallfall frem til mai. Mens vårklassikerne og Giro d’Italia har blitt lagt på hylla, må ryttere bosatt i land som Italia, Spania og Frankrike forsøke å opprettholde aktivitetsnivået under svært vanskelige omstendigheter.

Les også: Enighet om å utsette OL

Nedtonet Tour

Sammen med ASO skal franske myndigheter nå utforske mulighetene til å avholde en Tour i sommer, samtidig som landet kjemper med konsekvensene av utbruddet. Ifølge Le Parisien sine opplysninger ønsker ASO å se nærmere på muligheten til å arrangere en nedtonet utgave, på lik linje med hvordan Paris-Nice ble avviklet tidligere denne måneden. Med bifall fra nettopp Maracineanu sto ASO imot kritikken da de holdt frem med det såkalte «rittet mot solen», før arrangøren omsider så seg nødt til å avlyse den åttende og siste etappen.

Les også: Sterk kritikk mot Paris-Nice

Fra utkanten av Paris og ned til den franske rivieraen kunne Paris-Nice fortsette under strenge reguleringer som forhindret tilskuere å samles i start- og målområder. En slik grunntanke vil også gjelde for et eventuelt Tour de France i sommer.

En utgave parallelt med håndteringen av koronautbruddet må naturlig nok være strippet for all utenomsportslige aktiviteter, som for eksempel rittets populære reklamekaravane og «village départ». Tilgang for tilskuere, etappeseremonier, intervjusoner og pressekonferanser vil også være svært begrensede. Arrangøren og myndigheter må også sørge for omfattende og strenge tiltak som ivaretar helse og sikkerhet hos ryttere, ansatte og tjenestemenn.

BEKYMRET: QuickStep-sjef Patrick Lefevere. FOTO: © Tim De Waele/Getty Images

Lag kan kollapse

Mens arrangørene jobber på spreng, kan lagene intet annet enn å vente i urolig stillhet. I et leserinnlegg hos den belgiske avisen Het Nieuwsblad, skrev mangeårige teamsjefen til QuickStep, Patrick Lefevere, at lagene har god grunn til å frykte konsekvensene av denne epidemien, spesielt dersom Tour de France også må avlyses.

– Da snakker vi fullstendig katastrofe, skrev Lefevere utvetydig.

– I beste fall er vi tilbake på veien i juni. I verste fall er sesongen over. Jeg er kanskje pessimistisk, men hvem så for seg for to uker siden at halve Europa skulle sitte i husarrest.

– ASO kan ta en støyt, men ikke lagene. Dersom det ikke blir noe Tour de France, kan hele sykkelsportens (økonomiske) modell kollapse.

Tidligere denne uken proklamerte den franske presidenten, Emmanuel Macron, at Frankrike hadde «gått til krig» mot pandemien som pågår med Europa som episenter. Til avisen Le Parisien kom den gamle Tour-vinneren, Bernard Hinault, med noen advarende ord til ASO.

– Dette er en krig mot et virus. Vi har ikke råd til å si at vi på død og liv må arrangøren Touren, sa Hinault.

– Vi må spørre oss selv hvor ansvarlig det er å la folk stå langs veien dersom det fortsatt er fare. Touren betyr titusenvis av tilskuere hver eneste dag, sa Hinault og mente at arrangøren burde ta en avgjørelse så snart som mulig.

En tidlig eller forhastet beslutning ønsker nok ikke lagene, skal vi tro teamsjef hos Arkéa-Samsic, Emmanuel Hubert.

– Vi har ikke mottatt noen informasjon ennå. Det er uansett for tidlig å ta en beslutning. Det er langt frem, sier Hubert til Le Parisien.

Tagget med: , ,

Les også disse