INGEN TOKYO-TUR I 2020: VM-laget fra Innsbruck i 2018 var nok hete kandidater til å bekle de norske fargene også under OL i Tokyo, men nå blir lekene utsatt i ett år. Carl Fredrik Hagen synes det høres ut som en fornuftig avgjørelse. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Enighet om OL-utsettelse til 2021

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.03.20 15:07

Del på    

– Det høres fornuftig ut, sier Carl Fredrik Hagen.

(procycling.no): Tirsdag kom meldingen om at arrangøren av OL i Tokyo har kommet fram til enighet om å utsette lekene som opprinnelig skulle holdes fra 24. juli til 9. august.

– Jeg foreslo å utsette lekene i ett år og IOC-president Thomas Bach svarte med å si seg 100 prosent enig, fortalte Japans statsminister Shinzo Abe til pressen tirsdag, ifølge BBC.

I en pressemelding fra den internasjonale olympiske komité ble dette bekreftet, samtidig ble det presisert at IOC ikke ønsker å arrangere lekene lengre ut i året enn på sommeren.

Flere land har trukket sine utøvere

Det er naturlig nok den aggressive spredningen av Covid-19-viruset som har gjort at IOC ble presset til å treffe en tidlig beslutning om sommer-OL.

De siste dagene har det olympiske komitéene fra flere land uttalt at de ikke ønsker å sende ifra seg utøvere til lekene, grunnet hensyn til egne utøvere og den generelle folkehelsa.

– I tillegg er vi nødt til å ivareta helsa og sikkerheten til utøvernes familier og det brede lag av det kanadiske samfunnet, dersom idrettsutøverne skal fortsette forberedelsene til disse lekene, heter det blant annet i en uttalelse fra den kanadiske olympiske komité.

Søndag varslet IOC at de ville ta en avgjørelse om Tokyo-OL i løpet av de neste fire ukene, men massiv internasjonal fordømmelse har nok satt fart på beslutningsprosessen. For utøvere verden over ville det også tære på motivasjon om de ikke fikk visshet i om kreftene de la ned i forberedelsene til sommer-OL potensielt ville vært helt bortkastet. Nå slipper de i hvert fall å leve med den usikkerheten.

«Calle» Hagen: – Fornuftig

Sett med sykkeløyne var det nok Carl Fredrik Hagen og banesyklisten Anita Yvonne Stenberg det knyttet seg størst, sportslige forventninger til.

Oppegård-mannen har imidlertid hatt et avslappet forhold til det hele basert på at verdenssamfunnet nå samlet forsøker å bekjempe en pandemi som oppsto i Kina tidligere i 2020.

– Det høres fornuftig ut slik verden er nå, sier Carl Fredrik Hagen til procycling.no etter at avgjørelsen om å utsette lekene ble fattet.

Forståelse for utsettelsen har også den norske banemesteren Stenberg.

– Jeg synes faktisk det er bra at IOC endelig kom med noe konkret, sier Stenberg til procycling.no.

– Det verste har vært tvilen på  alt, så det føles bra å få litt ro i hodet, og vite at OL bli om 1,5 år. Det har vært en stressende periode, så dette gir meg mulighet til å trene enda bedre og bli enda mer forberedt. Jeg tar det positivt, sier Stenberg – som regner med at hun ikke må gjennom en ny kvalifikasjon til OL.

STØTTER BESLUTNINGEN: Anita Stenberg er lettet over at en avgjørelse er tatt rundt OL. FOTO: MHP Fotografi

Dansk banerytter: – Spiller ingen rolle

Utsettelsen er ikke bare oppløftende for gjengen som tok suverent gull og satte ny verdensrekord i forfølgelsesritt (4000 meter) under bane-VM i Berlin tidligere i år. For Frederik Rodenberg, Julius Johansen (begge Uno-X Development Team), Rasmus Lund og Lasse Norman var OL årets største mål.

– Jeg har stadig fullt fokus mot OL, og det er mitt største mål uansett om det skjer i år eller til neste år. For meg er det ikke noe stort problem. Hvis det ikke blir holdt før neste år, får vi i tillegg Niklas Larsen (også han Uno-X, vår anm.) tilbake. Det er det større problem for noen av de andre lagene som har litt eldre utøvere, mener sier Rasmus Lund til feltet.dk.

OL har for øvrig aldri tidligere blitt utsatt. Dog har lekene ved tre anledninger blitt avlyst på grunn av verdenskrigene. Det skjedde i 1916, 1940 og 1944.

Tagget med: , ,

Les også disse