Prøv Procycling Pluss idag

ER DERE KLARE, VERDEN? Odd Christian Eiking er i hvert fall klar for Tour de France: - Jeg er kjempehappy, sier han til procycling.no. (Photo by Mark Van Hecke/Getty Images)

– Det har vært mer en drøm enn det har vært et mål

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.06.19 16:31

Del på    

Eiking skal endelig få oppleve Tour de France-sirkuset.

(procycling.no): I fjor ble han kraftig irritert over å havne på utsiden av laguttaket til Wanty-Goubert foran Tour de France.

Også andre stusset, og kanskje hadde også teamsjef Hilaire Van der Schueren litt dårlig samvittighet, for overfor norske medier i touren det året, gikk han til det noe uvanlige skrittet å garantere Eiking flybillett til verdens mest prestisjetunge sykkelritt denne sommeren.

Les også: Eiking får sin Tour de France-debut

Onsdag kom plutselig den endelige bekreftelsen på at Eiking er tatt ut til rittet sammen med Guillaume Martin, Aimé De Gendt, Xandro Meurisse og Andreas Pasqualon.

Også denne gangen var det tilløp til dramatikk. Askøyværingen fikk nemlig beskjed om at han måtte fullføre oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné – noe han ikke maktet på grunn av sykdom.

Eiking: – Hadde det på følelsen

Hjemme på Vestlandet har han derfor gått og tvinnet litt tommeltotter i påvente av det endelige uttaket.

Derfor var lettelsen overmannende når teamsjef Jean-Francois Bourlart ringte ham opp tirsdag kveld og bekreftet at han var klar for La Grande Boucle:

– Jeg er fornøyd, jeg. Jeg fikk beskjeden i går. Jeg hadde på følesen at jeg skulle være med, men du blir selvsagt lettet når sjefen ringer deg opp og bekrefter at du er tatt ut, sier Odd Christian Eiking til procycling.no.

Det har nok vært mer en drøm for meg, enn et mål

Tour de France-start på hjemmebane i den belgiske hovedstaden Brüssel, i anledning av at det er 50 år siden Eddy Merckx tok vant sin første ledertrøye i rittet, det er ikke bare å spasere inn i det uttaket.

Det vet Eiking godt også, noe som kanskje gjorde gleden hans enda større.

– Det var ingen automatikk i at jeg skulle være med. Jeg hadde et ekstra håp denne gangen, selv om jeg vet at det ikke alltid er slik at det er de åtte beste på laget som blir tatt ut, poengterer han.

Første smakebit på sirkuset

Nå kan han imidlertid glemme alt av tidligere skuffelser i den internasjonale sykkelsporten og heller kose seg med å finlese etappeprofiler foran rittet som hvert år får 176 ryttere, 2000 journalister og et sted mellom 10 og 12 millioner mennesker til å bruke deler eller hele sommerferien sin i Frankrike i juli måned hvert år.

– Det blir spennende å se hvor stort det er, innrømmer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR VIST SIN KLASSE: Odd Christian Eiking er blant svært få nordmenn som har resultater å vise til i de aller tøffeste endagsrittene på kalenderen. Her er han i aksjon under Critérium du Dauphiné i fjor og nå skal han for første gang viste fram hva han kan i Tour de France-sammenheng. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Eiking og Zandro Meurisse blir to viktige ryttere rundt lagkaptein Guillaume Martin. Som et av fire lag fra det prokontinetale nivået, er man nødt til å gjøre alt man makter for å sikre seg TV-tid de tre ukene rittet pågår.

– Vi er ikke akkurat noe INEOS som skal ta kontroll underveis i rittet. Jeg har ikke akkurat noen tanker om at jeg skal ta en etappeseier, men jeg har lyst til å få til noen gode etapper der jeg kjemper om en plassering. Ellers blir det bare å se hvor lenge man kan henge med i bakkene, sier Eiking.

I dialog om ny Wanty-kontrakt

Alt tilbake i januar fortalte han procycling.no at han «nå nesten følte han var nødt til å kjøre Tour de France denne sommeren».

En nøkkel var å vise fram at han var mer stabil i prestasjonene. Der han stort sett var sin egen trener i fjor (og faktisk gjorde noen av sine beste prestasjoner i juli under Østerrike rundt og Tour de Wallonie), har han i år samarbeidet tettere med laget også i treningshverdagen.

– Jeg har vist fram at jeg er bra over tid og har definitivt presterte jevnere i år enn i fjor. Jeg var ikke så god i Ardennene, men Katalonia rundt var bra og noen av de franske cuprittene. Sicilia var også bra. I tillegg har jeg unngått sykdom helt til jeg ankom Dauphiné, men det skyldtes også at været var ekstremt.

– Når du endelig er klar for touren; hvor lenge har dette vært en målsetting for deg?

– Jeg er kjempehappy, nå. Det er farlig å ha for høye mål, så jeg vet ikke om jeg kan si at jeg har hatt det som mål hele livet. Det har nok vært mer en drøm for meg, enn et mål, korrigerer han.

Nå ser det også ut til at han forlenger karrieren sin innenfor Wanty-rekkene. Da skader det nok ikke at han ble nevnt først blant de åtte utvalgte rytterne til Bourlart foran årets suverent største høydepunkt i sykkelverdenen.

– Ser du for deg at du blir værende i Wanty-Goubert nå?

– Det skal du ikke se bort ifra. Vi er nær en signering, men jeg har ikke skrevet under ennå. Det kan være klart i løpet av et par ukers tid, sier Eiking.

PS: Her er noen av Odd Eikings høydepunkter fra inneværende sesong. Tredjeplass fra Grand Prix de Plumelec i juni, andreplass på dag 3 av Giro di Sicilia, femteplass på dag to av Katalonia rundt og tredjeplass fra Classic de l’Ardèche.

Tagget med: , , ,

Les også disse