SÅNN JA! Odd Christian Eiking sto på podiet i juli i fjor, men ikke under rittet han selv ønsket å kjøre. - Jeg føler nesten jeg er nødt til å kjøre Tour de France nå, sier 24-åringen. (Photo by Mark Van Hecke/Getty Images)

Eiking om TDF: – Føler nesten jeg er nødt til å kjøre der

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.01.19 15:34

Del på    

Har tatt grep for å unngå skjebnen fra sist sommer.

(procycling.no): Odd Christian Eiking har trolig gjort et solid byks mot Tour de France allerede, etter at ASO levde opp til forpliktelsene til europatouren og inviterte Cofidis og det belgiske laget til neste års utgave av etapperittet.

Les også: Kun to ledige Tour de France-plasser igjen

Hjemme på Askøy er det en fattet 24-åring procycling.no når via telefonen:

– Man er alltid litt i tvil og selv om vi gjorde det bra på europatouren, så vet man det aldri helt sikkert. Det er fint å ha det på plass, sier Eiking til procycling.no.

– Du ble nærmest lovet plass i årets ritt etter vrakingen i fjor: Hvordan ser du på det nå?

– Igjen: Man vet aldri. Jeg må fortsatt levere varene. Det er nok ting jeg kunne ha gjort litt annerledes i fjor, men jeg skal rette på det nå, sier Askøy-mannen innbitt.

Eiking var sin egen trener

Én endring er at han skal bli fulgt opp tettere fra lagets trenere. I fjor lot han det ’skure og gå’ litt.

Resultatene hans fra Østerrike rundt og Tour de Wallonie viste at han faktisk traff med storformen i juli måned. Men kanskje viste han det fram litt sent, og trolig var det også vanskelig for laget å stole på det.

– I fjor trente jeg egentlig helt for meg selv. I år skal jeg jobbe langt tettere opp mot en trener i laget, forklarer han.

– Hvorfor benyttet du ikke en egen trener i fjor?

– Det var egentlig ikke så mange trenere der. Det var en jeg hadde litt dialog med, men jeg trodde også jeg kunne gjøre det bra på egenhånd. Jeg traff jo også greit med formtoppen i juli sånn sett, men det er nok greit å ha en fast person i laget å forholde seg til.

Håper på Katalonia, Ardennene og Romandiet

I neste uke slutter han seg til lagets samling på Benidorm, og da får han også vite mer om hvordan 2019-programmet ser ut.

Sånn sett var Tour de France-bekreftelsen kjærkommen.

Eiking forteller at han helst ønsker å sykle Critérium du Dauphiné i forkant, og at han ellers ser for seg et opplegg som innebærer Katalonia rundt, Ardennene, Tour de Romandie og muligens Tour of Norway.

– Jeg har sagt til dem (ledelsen) at vi må komme oss til Tour of Norway. De sa det også var mange andre løp i den perioden, og ga meg egentlig ikke noe endelig svar.

Det som foreløpig er klart er at sesongdebuten skjer i Grand Prix de Cycliste la Marseillaise (han ble nummer to der i fjor, kun slått av Alexandre Geniez under Wanty-debuten sin) og at ferden derfra går videre enten til Etoile de Bessèges eller Valencia.

Eiking: – Jeg skal sykle touren

Etter overgangen fra Groupama FDJ ble ikke 2018-sesongen helt slik Eiking hadde sett for seg.

Tour de France-vrakingen oppfattet han som lyn ifra klar himmel, og det var heller ikke så rart etter at han var med laget på alle høydesamlinger, treningsleirer og rekognoseringsrunder i forkant av treukersrittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FJORÅRSKAPTEINEN: Franske Guillaume Martin er helt sikkert tiltenkt en plass i Wanty-lagets Tour de France-tropp. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Elleve dager før rittstart i Vendée-regionen fikk han tommel ned fra de som sto for laguttaket. Det hører også med til historien at han slet mye med sykdom mellom februar og april, noe som til slutt spolerte Ardenner-klassikerne for hans del.

– Jeg har en del å rette opp når det gjelder Ardennene, ja, kommenterer Eiking.

– Hvor viktig for deg er det å bli tatt ut til Tour de France denne sesongen?

– Nå føler jeg at jeg nesten er nødt til det. Jeg er 100 prosent bestemt på at jeg skal være med denne gangen. Jeg skal sykle der.

– Hvordan var det å følge med på lagkameratene i fjor, mens du selv måtte bli hjemme?

– Det var ikke noe gøy, det. Jeg tror egentlig at jeg kom i form litt seint. Det var jo i juli jeg skulle være bra, og det var jeg jo – så egentlig hadde jeg timet det perfekt. Men det var selvsagt noe drit at jeg ikke ble med ned dit.

– Du får kjøre Tour de France, dersom du …

I møtet med norske medier under fjorårets Tour de France, gikk teamsjef Hilaire Van der Schueren langt i å love bort én av plassene til Eiking foran årets deltakelse i rittet.

Med invitasjonen i hånd, er det nå på tide av belgieren følger opp løftene sine.

– Dersom Wanty kommer på banen i mai-juni og lover deg Tour de France-billett dersom du signerer en ny toårskontrakt, hva gjør du da?

– Jeg har ikke tenkt så mye på akkurat det scenarioet. Det kan være at jeg signerer en ny avtale med laget, for jeg trives veldig godt der jeg er nå. Men jeg får ta det litt som kommer, sier Eiking.

PS: Sommerens Tour de France starter i Brussel 6. juli. I løpet av en måned eller to blir det avklart om det er Arkéa Samsic, Vital Concept eller Team Direct Energie som stikker av med de siste to ledige plassene.

Tagget med: , , ,

Les også disse