I TRØBBEL: Chris Froome risikerer å miste sammenlagtseieren fra Vuelta a España tidligere i høst. Foto: EPA/Javier Lizon

I TRØBBEL: Chris Froome risikerer å miste sammenlagtseieren fra Vuelta a España tidligere i høst. Foto: EPA/Javier Lizon

Undersøkelsene som kan redde Froome

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 13.12.17 17:46

Del på    

Viser at salbutamolnivået i urinen kan øke ved trening og dehydrering.

(procycling.no): Chris Froomes urinprøve etter den 18.etappen i årets Vuelta a España inneholdt 2000 ng/ml. Det er det dobbelte av hva som er lovlig mengde.

WADAs grense er på 1000 ng/ml, og det er en desicion limit (avgjørelsesgrense) på 1200 ng/ml, som omfatter testens feilmargin.

Til sammenligning var Alessandro Petacchis prøve fra Giro d’Italia i 2007 320 nm/ml over WADAs grense, og italieneren ble til slutt dømt i CAS.

Froome var tidlig ute og forsvarte seg i dag morges, og kom med en uttalelse allerede før saken ble publisert i avisene som har avdekket funnet i urinprøven, The Guardian og Le Monde.

Les også: Froome tatt med for høye salbutamolverdier

– Det er godt kjent at jeg har astma, og jeg vet utmerket godt hvordan reglene er. Jeg bruker en inhalator for å kontrollere sykdommen (alltid innenfor de lovlige grensene) og jeg vet godt at jeg blir testet hver eneste dag jeg bærer ledertrøya i et ritt, sier Froome.

Skys forsvar belager seg på at Froome økte mengden da han følte seg dårligere etter den 17.etappen, men at de kontrollerte at mengden var innenfor regelverket.

Les også: Sky-sportsdirektør, Gabriel Rasch, tar Froome i forsvar

Undersøkelser: Trening og dehydrering kan øke mengden salbutamol i urinen

Nå viser dermed undersøkelser gjort tidligere at Froome faktisk kan ha en god sak.

Idrettslegen Jeroen Swart lenker til to ulike undersøkelser på Twitter som viser at andelen salbutamol i urinen kan overstige lovlig verdi selv når maksimale tillate dose (1600 hvert døgn) blir inhalert.

Her er et viktig aspekt at reglene har blitt endret siden testen ble gjennomført. Fra å være 1600 μg per døgn, har denne konsentrasjonen blitt endret til 800 μg per tolvte time. Dette har skjedd i etterkant av Martin Johnsrud Sundby-saken for å hindre utøvere å innta hele mengden i forkant av konkurranse.

I den ene undersøkelsen, publisert i 2014, blir 32 friske utøvere medisinert med maksimalt tillat dose før de trener under varme forhold frem til ønsket vekttap (2 prosent eller 5 prosent) oppnås.

Av de 32 utøverne, er det 20 deltakere som overstiger WADAs decision limit på 1200 ng/ml.

Den kortfattede konklusjonen lyder som følger:

Dehydrering som tilsvarer et tap i kroppsmasse på mer enn to prosent etter inhalering av 1600 μg av salbutamol kan resultere i konsentrering i urinen over WADAs lovlige grense, og dermed føre til en positiv test.

Den andre undersøkelsen idrettsfysikeren henviser til, har lignende konklusjon:

Trening og dehydrering påvirker urinkonsentrasjonen av salbutamol og øker risikoen for uregelmessige funn i prøver samlet inn etter inhalering av maksimale tillate grense for salbutamol.

Stein Ørn: – Viser hvor vanskelig det er å operere tett oppunder grenseverdiene

Det blir nå opp til Froome å bevise at han ikke har begått noe regelbrudd.

Det er dette lege og Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, mener Sky nå må prøve – nemlig å bevise at fysiske anstrengelser kan føre til endringer i verdiene hos utøveren.

– Jeg vet ikke om de kommer noen vei med dette her, men de kommer nok til å spille på den fysiske anstrengelsen og prøve å bevise at det kan endre utskillelsesmønsteret i kroppen. Kan dehydrering eller nedsatt leverfunksjon gjøre at normale prøver blir unormale fordi nedbrytningsmønsteret er endret? Det må være noe slik de vil prøve å bevise, ettersom de kobler på vitenskapsmennene sine. Igjen viser det hvor vanskelig det er å operere tett opp mot grenseverdiene for et stoff, spesielt når man da plasserer seg selv i gråsonen. Det kan tenkes at utskillelsen av stoffet endres under harde anstrengelser, men det blir mer spekulasjoner fra min side, sier Stein Ørn i et intervju med procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.

Tagget med: , ,

Les også disse