Prøv Procycling Pluss idag

I TRØBBEL: Chris Froome vant vueltaen i august og september, men nå har det kommet fram at hans urinprøve viste for høye mengder av salbutamol (et middel som blant annet finnes i astmaspray) enn tillatt. FOTO: © Tim De Waele

– Froome tatt med for høye salbutamol-verdier

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.12.17 08:31

Del på    

Risikerer å miste Spania rundt-tittelen.

(procycling.no): Etter en periode hvor det har stormet rundt Bradley Wiggins medisinske fritak i Team Sky, var vel liknende oppmerksomhet rundt Chris Froome noe av det siste laget hadde ønsket seg.

Nå kan avisene The Guardian og franske Le Monde avsløre at en av Froomes urinprøver fra årets Spania rundt inneholdt 2000 nanogram/milliliter salbutamol. Det er det dobbelte av hva som er tilatt av stoffet som blant annet finnes i astmamedisinen Ventoline.

Da saken om langrenssløperen Martin Johnsrud Sundby stormet som verst i Norge, skrev blant annet Dagbladet at maksdosen for salbutamol var 1600 nanogram i døgnet uten medisinsk fritak. Den norske langrenssløperen hadde fått i seg mellom 1340 og 1360 nanogram etter inntak av ventoline ved hjelp av forstøverapparat.

Mener Froome ikke har brutt regler

Under parlamentshøringen i fjor høst ble teamsjef Dave Brailsford grillet om både den mystiske, medisinske leveransen til Bradley Wiggins under Critérium du Dauphiné 2011, og Sky-rytterens bruk av medisinske fritak – kom det også fram at 2012-vinneren av Tour de France benyttet seg av forstøverapparat da han angivelig inntok det slimoppløsende middelet flumucil.

Team Sky valgte å imøtegå forespørselen fra The Guardian og Le Monde med å sende ut en pressemelding tirsdag kveld.

Der presiseres det at Froome ikke har gjort noe som strider mot regelverket, men at UCI likevel har stilt spørsmål rundt det unormalt høye salbutamol-innholdet i prøven.

– Beskjeden om funnet i urinprøven betyr ikke at noen regler er brutt. Funnet utløser en forespørsel fra det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som sikter mot å etablere årsaken til det forhøyde Salbutalmol-nivået og forsikre om at ikke mer enn den tillatte dosen ble inntatt, heter det i meldingen.

At Froome lider av astma og benytter seg inhalator av astmamedisin har vært kjent lenge. Helsetilstanden skal ha påvirket ham siden barndommen.

– Sky har satt forskere på saken

The Guardian skriver at Sky-laget nå er midt i en prosess der forskere og advokater jobber på lagets vegne for utfordre prøveresultatet, og at det er grunnen til at saken ikke har blitt offentliggjort før nå.

Avisen skriver også at dersom Froome ikke klarer å komme opp med en tilfredsstillende forklaring for funnet, risikerer han både utestengelse og å miste tittelen fra årets Spania rundt.

Det er verdt å merke seg at italienske Diego Ulissi, nå proff i laget til Vegard Stake Laengen og Alexander Kristoff, ble utestengt i ni måneder etter at det ble funnet 1920 ng/ml salbutamol i urinen hans i 2014-sesongen.

Dersom Froome skulle ryke på en utestengelse, hadde det selvsagt vært et enormt nederlag for det britiske lagets allerede vaklende omdømme.

Sky skriver at Froome i løpet av den siste uka av vueltaen opplevde akutte astma-relaterte plager. Derfor skal han, etter å ha rådført seg med lege, økt inhaleringsdosene i forkant av urinprøven han leverte den 7. september.

Som rittleder skal Froome ha blitt testet etter hver eneste etappe, og skal i tillegg ha opplyst at han hadde økt medisineringen i den aktuelle perioden. Det ble ikke gjort liknende funn i noen av de andre prøvene han avleverte i løpet av rittet.

– Som alltid var jeg nøye med å forsikre meg om at jeg ikke benyttet mer enn lovlig dose, sier Froome i pressemeldingen.

– Jeg tar lederrollen min i idretten min svært alvorlig. UCI er i sin fulle rett til å undersøke testresultatene, og sammen med laget mitt ønsker jeg å skaffe til veie all nødvendig informasjon, sier Froome videre i pressemeldingen.

PS: Martin Johnsrud Sundby ble av idrettens voldgiftsrett idømt to måneders utestengelse med effekt fra juli, 2016. Han mistet sammenlagtseieren fra Tour de Ski i 2015, og sammenlagttrofeet som vinner av verdenscupen i 2014/15.

Tagget med: , , ,

Les også disse