VIL SE FLERE TATT: Alexander Kristoffs trener Stein Ørn (i midten) ønsker å se flere bli tatt for EPO og steroider.

VIL SE FLERE TATT: Alexander Kristoffs trener Stein Ørn (i midten) ønsker å se flere bli tatt for EPO og steroider.

– Jeg ønsker å se flere som blir tatt for EPO og steroider

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.12.17 17:03

Del på    

Stein Ørn mener Froome-saken handler mest om feilslått, medisinsk behandling.

(procycling.no): Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaug og nå Chris Froome, er tre utøvere som har fått enorm eksponering etter sine brudd på antidopingreglene.

Les også: Froome tatt med for høye salbutamol-verdier

En skal vokte seg for å dra sammenlikninger mellom de tre sakene, men det kan være greit å påpeke at Froome og Johnsrud Sundby ble tatt for salbutamol, som er klassifisert som et særskilt stoff. Johaug fikk i seg klosterbol, et forbudt stoff, via leppekremen hun brukte under samling i regi av det norske langrennslandslaget.

Straffeutmålingen er følgelig også strengere i sistnevnte kategori, altså den Johaug befant seg innenfor.

– Feilkalkulering

Stein Ørn har denne sesongen vært trener i Katusha-Alpecin, og har ansvar for treningen til Alexander Kristoff. Den Stavanger-baserte treneren – og hjertelegen – har en bekymring når det gjelder hvor skytset settes inn i jakten på dem som bevisst velger å ta snarveier mot toppen av den internasjonale sykkelsporten:

– Slik jeg ser det dreier både saken til Froome og Johnsrud Sundby seg om feilkalkulert administrering av legemidler. Det viser hvor vanskelig det er med korrekt medisinsk behandling i tråd med det gjeldende regelverket. Jeg mener fokuset i antidopingarbeidet bør ligge på å ta de tunge stoffene. Personlig ønsker jeg meg å se at flere blir tatt for EPO, steroider og andre ting vi vet har prestasjonsfremmende egenskaper. For meg handler Froome-saken mer om medisinsk behandling som slår feil, og ikke reelle dopingsaker, sier Ørn til procycling.no.

Mener Sky er et «gråsone-lag»

Ørn er nok klar over at utspillet kan provosere noen, etter at han selv aktivt gikk inn på trenersiden i Katusha-Alpecin for to år siden.

Året i forveien kom det fram at Kathusa-rytter Giampaolo Carusos prøve fra 2012 slo positivt ut for EPO-bruk – mens Luca Paolini forlot Tour de France etter kokainbruk i forkant av rittet.

Nyheten om Froomes positive dopingprøve skaper igjen mye støy rundt Team Sky. Laget har vært utsatt for kraftig fordømmelse i britiske medier etter at det ble kjent at laget benytter seg av medisinske fritak foran viktige sykkelritt.

Les også: Norsk sykkelsjef forsvarer Froome

Da avisa The Daily Mail i fjor høst avslørte at Bradley Wiggins mottok en mystisk medisinsk leveranse foran Critérium du Dauphiné i 2013, endte Dave Brailsford opp med grilling i det britiske parlamentet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ARGUSØYNE: Chris Froome og Bradley Wiggins var i tottene på hverandre som utøvere. I det siste har de fått mest oppmerksomhet for dopingrelaterte saker i britisk presse. FOTO: Tim de Waele

Ørn har fulgt Sky-laget lenge og mener de befinner seg i en slags gråsone for å finne fordeler i den spisse konkurransen mot andre lag innenfor sykkelsporten, også når det gjelder medisinsk behandling.

– Prestasjonsgevinsten ved å benytte seg av for eksempel astmaspray, er mye mer marginal enn ved bruk av tyngre stoffer. De viktigste sakene dreier seg om misbruk av EPO og testosteron. Det løper folk rundt i idrettsverdenen med kropper som ikke kan fungere om man benytter seg av normale, legitime metoder. Selvsagt er det viktig at disse blir tatt.

Ørn fortsetter:

– På den andre siden er det er også viktig at vi holder fokus, slik vi så gjennom dekningen av Therese Johaug-saken (ble dømt til 18 måneders utestengelse av CAS i august, vår journ.anm.). Det er udiskutabelt at dette dreier seg om forseelser mot antidopingreglene, men det finnes også forseelser som karakteriseres som langt verre enn disse.

– Sett utenifra: Hvordan opplever du situasjonen i Team Sky?

– Det har vært en atferd i laget som har vært konsentrert rundt å utnytte systemet maksimalt innenfor det man oppfatter som legitimt og lovlig. Det er et lag som har balansert på grensen, og dette er kanskje en av de situasjonene der de har endte opp med å tråkke over på den andre siden. Det kan være konsekvensen av å føre en slik strategi. Det er sikkert mange der ute som opplever dette som et uttrykk for at Sky har tatt steget inn i dopingverdenen, men jeg oppfatter de som et lag som tyner det maksimale innenfor gråsonen de har oppholdt seg i. Denne saken løfter opp mange problemstillinger, men jeg synes vi skal være forsiktige med å være for kategoriske i en eller annen retning. Jeg oppfatter fremdeles Sky som et rent lag, men som utnytter gråsonene. Så kan man diskutere om det er etisk forsvarlig eller ikke. Tidligere saker har avslørt dem som en gråsone-lag som er drivende opptatte av å oppnå «marginal gains», sier Ørn og refererer blant annet til bråket rundt bruken av medisinske fritak.

Setter advokater og forskere på saken

Etter at avisa The Guardian og Le Monde avslørte Froomes positive prøve onsdag, sendte også Team Sky ut en pressemelding i sakens anledning.

Her påpeker de blant annet at selv om «de har blitt informert om funnene i testen, er ikke det det samme som at noen regler er blitt brutt».

The Guardian skriver at laget har satt både vitenskapsmenn og advokater på saken for å bestride prøveresultatet som ble hentet inn etter den 18.-etappen av årets La Vuelta.

– Jeg vet ikke om de kommer noen vei med dette her, men de kommer nok til å spille på den fysiske anstrengelsen og prøve å bevise at det kan endre utskillelsesmønsteret i kroppen. Kan dehydrering eller nedsatt leverfunksjon gjøre at normale prøver blir unormale fordi nedbrytningsmønsteret er endret? Det må være noe slik de vil prøve å bevise, ettersom de kobler på vitenskapsmennene sine. Igjen viser det hvor vanskelig det er å operere tett opp mot grenseverdiene for et stoff, spesielt når man da plasserer seg selv i gråsonen. Det kan tenkes at utskillelsen av stoffet endres under harde anstrengelser, men det blir mer spekulasjoner fra min side, understreker Ørn.

PS: Også Alexander Kristoff er blitt diagnostisert med astma. Ifølge Ørn bruker han litt ventolin: – Men, det var mye verre før. Nå har han veldig god kontroll på det. Han er blitt vaksinert mot pollen og reagerer egentlig mest på industristøv i byer.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse