Prøv Procycling Pluss idag

FESTER HALEN PÅ GRISEN: Jan Bakelants ser ingen grunn til at Chris Froome skal slippe billig unna. FOTO: EPA/ANGELO CARCONI

– Sykkelsporten går i feil retning

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.12.16 11:31

Del på    

Jan Bakelants er kritisk til WorldTour-reformene.

(procycling.no): En skarve måned før det hele er i gang, hersker det fortsatt forvirring og uenighet om hvordan WorldTour-sirkuset skal innta landeveien i midten av januar – og videre utover.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har irritert på seg mange ved å legge inn Tour of Guangxi, som ett av hele 11 nye ritt på WorldTour-kalenderen.

Les også: UCI får kritikk for behandling av WorldTour-reform

Opprinnelig hadde reformforslaget støtte av lagene – men som også møtte motstand hos ASO – for en kalender med 120 rittdager.

Med innlemmelsen av de nye rittene er man nå oppe i 176:

– I 10 år har man forsøkt å redusere antall WorldTour-ritt for å få de beste rytterne med i alle de største. Nå er det noe sånt som 80 nye rittdager lagt til i kalenderen? De arrangerer ritt i Tyrkia, dit ingen ønsker å dra. Og i Kina, der det kan ende opp med hva som helst. Etter min mening er det hele dårlig organisert, sier Jan Bakelants i Ag2r til belgiske Sporza.

Henger fansen med i svingene?

Å kreve at rytterne sykler 176 dager i året, er naturligvis håpløst. UCI har derfor gått med på at lagene selv kan bestemme om de vil delta i de nye rittene.

Dermed gis det heller ikke ut WorldTour-poeng.

Men dette vil igjen skape usikkerhet hos både lag og arrangører, kanskje også ute blant sykkelfansen som sliter med å henge med i UCIs regelverk fra før.

– Jeg mener vi plikter å holde reglene så tydelige som mulig for publikum. Nå er det ikke helt opplagt hva WorldTouren innebærer. Hvilke ritt som er viktige, og hvilke som ikke er det. Vi er nødt til å få ut dette budskapet tydelig, slik at folk der ute henger med, sier LottoNL-Jumbo-manager, Richard Plugge, til CyclingWeekly.

Kristisk til prosessen rundt Stake Laengens lag

Rytterne har lenge ytret misnøye om at deres stemme aldri blir hørt når sykkelsportens rådende organer stadig kommer opp med nye lover og regler.

Les også: Færre ryttere i Tour de France neste år

Tidligere i høst gikk en forening for rittarrangører ut med krav om å redusere antall ryttere i klassikere og Grand Tours fra 9 til 8.

Forslaget materialiserte seg ikke, men Bakelants sier at han nå er lei av vrangstyre og dårlige løsninger.

– Jeg ser mange ting som for tiden går i feil retning. Jeg kan for eksempel ikke forstå hvordan UCI kan tillate lag å si at de «kommer til å bygge et lag», og deretter senere si at pengene ikke er der. Det kan ende med at 20 ryttere står på gata uten jobb i desember måned, sier Bakelants og snakker om lisensproblemene hos Project TJ Sport.

Les også: – Stake Laengens lag reddes

Han er også kritisk til UCIs satsing i det kinesiske markedet.

– Rittarrangører i Kina sier at «vi kommer til å arrangere noe», og UCI kvitterer med å dele ut WorldTour-status med en gang.

Tagget med: , , , ,

Les også disse