STORT FOKUS I ETTERKANT: Fabio Jakobsen veltet stygt på åpningsetappen av Polen rundt. Slik så det ut like etter velten. Siden har sikkerhetsdebatten preget sykkelsporten. Foto: Skjermdump/Eurosport Player

UCI med 14 nye sikkerhetstiltak

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 11.12.20 12:48

Blir trolig innført på WorldTour-nivå allerede i 2021.

(procycling.no): Torsdag offentliggjorde det internasjonale sykkelorganet UCI en rekke ulike tiltak som vil innføres i 2021.

Hensikten er å styrke sikkerheten rundt rytterne. Planen for neste år er at de fleste tiltakene skal innføres på WorldTour-nivå før alle relevante tiltak etter hvert også skal gjelde for hele UCI-kalenderen.

Les procycling.nos beste artikler fra 2020! (+)

Det er nå opp til management-komiteen til UCI å godkjenne tiltakene og legge fram en plan for hvordan de skal innføres.

Rekken med sikkerhetstiltak består av følgende 14 punkter:

1 – En ny stilling i UCI med jobbtittel «safety manager» vil bli skapt. Personen i jobben vil kun jobbe med sikkerhet og oversyn av sikkerheten i UCI-arrangementer.

2 – Styrke kravet om at alle organisatorer utnevner og lærer opp en egen sikkerhets-sjef der UCI vil utvikle et system for sertifisering av personen.

3 – Et samarbeid med en ekstern ekspert på datainnsamling og analyse for å skape en database av hendelser og uhell som har skjedd ved store UCI-arrangementer de siste fem årene. Hensikten er da å få mer effektive tiltak og finne de områdene som trenger forbedring.

4 – Et hjelpeverktøy, med støtte fra eksterne leverandører, som vil benytte ny teknologi for å hjelpe organisatorene med å vurdere risiko for foreslåtte rittløyper flere uker før rittets start.

5 – En revisjon, med mål om å styrke, sikkerhetstiltak som allerede er på plass i ulike guider som UCI har myntet på ulike interessenter (organisatorer, sjåfører, dommere, TV-produksjon, lagene etc.).

6 – Forbedring og modernisering av spesifikasjonene knyttet til beskyttelse mot hindringer i veien samt forbedring av signaler brukt langs rittets løype.

7 – Styrke kommunikasjonen med rytterne når viktige avgjørelser blir tatt, samt en mer detaljert protokoll for å takle nøytralisering av arrangementer 

8 – Forbedre sikkerhet i delikate sektorer, spesielt i målområdene og linjene med barrierer, ved å etablere en standard for barrierer brukt i finalen. Prosjektet vil ledes av eksperter med spesielt fokus på barrierer for massespurter.

9 – Strengere regulering med tanke på potensiell farlig oppførsel fra ryttere, slik som kasting av flasker på veien eller inne i feltet (som kan være til fare for ryttere lenger bak). Et annet eksempel som nevnes er når ryttere inntar en potensielt farlig posisjon på sykkelen (spesielt i utforkjøringer).

10 – En vurdering av reguleringen knyttet til kasting av søppel og objekter utenfor dedikerte seksjoner, med passende sanksjoner.

11 – Bedre tilsyn når det kommer til bruk av utstyr av lag som kan skape ulike problemer (for eksempel skivebremser og flaskeholdere). UCIs utstyrskommisjon vil blant annet arbeide med industrieksperter her.

12 – Strengere direktiver for hvordan ulike medlemmer av rittkonvoien skal oppføre seg (motorsyklister, bilsjåfører og helikopterpiloter).

13 – Etablering av en loggbok som vil gjøre det mulig å spore sjåførenes erfaring og etter hvert innføre et poengsystem rundt lisensen til sjåfører i rittkonvoien.

14 – Etablering av en mer detaljert og strukturert briefing for alle sjåfører før starten av hvert arrangement.

Gilbert og Trentin med på utviklingen

Det er UCI-president David Lappartient som har ledet gruppen som utviklet tiltakene.

Fra organisasjonssiden har du store sykkelnavn som Jumbo-Visma-sjef Richard Plugge, QuickStep-sjef Patrick Lefevere, ASO-sjef Christian Prudhomme og Tour de France-rittdirektør Thierry Gouvenou.

Syklistenes representanter har også vært delaktige da presidenten i rytternes fagforening (CPA) Gianni Bugno også har vært med sammen med visepresidenten Pascal Chanteur og generalsekretæren Laura Mora fra samme organisasjon.

For de aktive syklistene har Matteo Trentin og Philippe Gilbert vært med.

– Som profesjonell rytter, som direkte påvirkes av disse nye tiltakene, så er jeg ekstremt fornøyd med å ha vært involvert og å ha blitt lyttet til gjennom konsultasjonsprosessen ledet av UCI. Dette har gitt meg mulighet til å uttrykke mine bekymringer rundt viktige emner slik som barrieredesign og å sikre at rittkonvoien og kjøretøyene der føres på en trygg måte rundt rytterne. Jeg er fornøyd med utfallet og er glad over å se at mine innspill vil gi større sikkerhet for oss og for kommende generasjoner med syklister, konstaterer Gilbert i pressemeldingen fra UCI.

Tagget med: , , ,

Les også disse