BLYTUNGT ÅR: 2017 ble en grusom sesong for Sondre Holst Enger. Foto: Tim de Waele

Sesongvurdering: Sondre Holst Enger

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 7.11.17 18:00

Del på    

Gleden forsvant for feltets danseløve.

Navn: Sondre Holst Enger
Født: 17.desember, 1993 (23 år)
Nåværende arbeidsgiver: AG2R La Mondiale

I vår sesongvurdering gir vi de norske utenlandsproffene karakter fra 1 til 6 for innsatsen i 2017:

(procycling.no): Noen sesonger hører hjemme i glemmeboka, og 2017 er nok ikke et år som Sondre Holst Enger vil huske lenge.

SAMLESIDE: Her finner du alle våre sesongvurderinger av proffene!

Etter nedleggelsen av IAM Cycling etter 2016-sesongen, forsøkte unggutten seg på samme suksessoppskrift som førte Thor Hushovd opp i verdenstoppen – han signerte for et lag fra Frankrike.

En tilværelse i AG2R-La Mondiale virket i utgangspunktet som en god idé for 23-åringen. WorldTour-laget har ingen storspurter, og dermed skulle sjansene være mange for lagets eneste nordmann. Forventningene til Horten-syklisten hadde steget gjennom 2016-sesongen, etter en sykdomsplaget vår. Spesielt den 16. etappen i Tour de France ble et aldri så lite gjennombrudd for nordmannen. Kristoff tapte etappen til Sagan etter et dårlig sykkelkast, med Holst Enger på tredjeplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORTRIVDES: Sondre Holst Enger fant seg til rette i IAM, og danset og showet på lagpresentasjonen før Tour de France i 2016. Foto: Tim De Waele

Kombinert med showmann-egenskaper, og noen dansetrinn de fleste syklister bare kan drømme om, gjorde dette at mange fikk øynene opp for den norske kraftpakken. Den andre fulle sesongen i det sveitsiske laget var av det gode slaget, for en Holst Enger som stortrivdes. Gleden ble dog kortvarig. I AG2R fant han seg aldri til rette, og i kombinert med mye sykdom var dette ingen seiersoppskrift.

Resultater:

Den tidligere Sparebanken Sør-rytteren sitt annus horribilis startet i Tour of Oman. Alexander Kristoff vant åpningsetappen, mens AG2R sin spurter endte på 110. plass. Matforgiftning (og etter hvert påvist salmonella) var årsaken, og han startet ikke den andre etappen i rittet. I Abu Dhabi Tour kom forsøk nummer to på å starte sesongen. Det endte med at 23-åringen brøt den tredje etappen.

En feber som nektet å gi slipp sørget for at både Paris-Nice og Milano-Sanremo passerte uten AG2R-nordmannen til start. Gjennom sykkelvåren ble det kun deltagelse i to WorldTour-ritt: Dwars Door Vlaanderen og Eschborn-Frankfurt. Begge endte med DNF.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN TOUR? Ifølge rapporter får ikke Sondre Holst Enger sykle Tour de France. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FANT IKKE TONEN: AG2R La Mondiale + Sondre Holst Enger ble aldri noen vinnercombo. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Et kortvarig håp

En liten gnist av håp ble tent under Boucles de la Mayenne. På prologen i firedagersrittet var nordmannen åtte sekunder bak vinneren, og ble nummer tolv. Den påfølgende etappen gikk enda bedre, men femteplassen der skulle bli Sondre Holst Enger sin eneste topp 10-plassering i hele 2017.

Sveits rundt ble et siste forsøk på å vise tegn til form som kanskje kunne skaffe ham plass i Tour de France. En 15. plass på en etappe i Sveits holdt ikke, og La Grand Boucle gikk uten nordmannen.

Ferdig for året

En ny nullstilling ble foretatt, og vueltaen satt som det nye målet. I forkant av Polen rundt rapporterte Holst Enger om en kropp som spilte mer på lag, men gleden ble kortvarig. 23-åringen brøt den sjette etappen, og hadde kun fire rittdager etter det polske etapperittet. Den siste ble i Cyclassics Hamburg, der AG2R-rytteren fikk hjerteproblemer. Han sto av, og den 20. august var nordmannens tredje sesong som proff over.

Etter et slikt år følte nok både Holst Enger og AG2R at det var best for begge parter å avslutte samarbeidet. Horten-mannen hadde kontrakt med franskmennene ut 2018, men han ble løst fra kontrakten, og fikk signerte en toårsavtale med Israel Cycling Academy.

– Det var dårlig for meg å være i AG2R. Det var egentlig ganske katastrofe, lød dommen fra mannen selv.

Vurdering:

Norske sykkeltilhengere kan nok prise seg lykkelige over at AG2R valgte å fristille Sondre Holst Enger fra kontrakten. I 2018 får nordmannen muligheten til å starte på nytt igjen. Han har riktig nok tatt et steg ned, men det vil trolig føre med seg et steg fremover igjen i karrièren.

Uansett skal det mye til for at 2018-sesongen blir verre enn 2017 var for Horten-rytteren. Tonen ble satt allerede i åpningen i Oman, og flyten kom aldri. Sykdomsavbrekk etter sykdomsavbrekk, og DNF etter DNF fulgte gjennom hele sesongen.

Når kraftpluggen også befant seg i et miljø der han mistrivdes er det ikke rart det endte slik det endte. Noen ganger må man ta et steg tilbake for å komme seg framover igjen. På sitt aller beste er Sondre Holst Enger en fabelaktig syklist, som underholder og treffer mange fanhjerter. Vi håper han finner tilbake til sitt gamle jeg i 2018. Årets sesong var en for glemmeboka.

procycling.nos sesongvurdering: 1

Her finner du alle sesongvurderingene!

Tagget med: , , , ,

Les også disse