AVSLUTTET PÅ BESTE VIS: Fabio Jakobsen jubler for seier på den avsluttende etappen i Tour of Guangxi. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Det beste året i lagets historie

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 21.10.18 12:16

Del på    

Quick-Step avsluttet rekordsesongen med årets 73. seier.

2018 har vært et rekordår for det belgiske laget. Aldri før har laget vunnet så mange seirer som i år, og sesongen fikk også en perfekt avslutning med seier til Fabio Jakobsen på den avsluttende etappen i Tour of Guangxi.

I et tungt regnvær på etappen med start og mål i Guilin, endte det på ny i en massespurt. Der var det de to unge og fremadstormende spurterne Jakobsen (22 år) og Pascal Ackermann (24 år) som var i en liten klasse for seg selv. Det var en duell Jakobsen altså kom seirende ut av, og den unge nederlenderen tok med det sin andre etappeseier i rittet. Det var også nok til å overta poengtrøya fra nettopp Ackermann.

Det kroner dermed en strålende førstesesong som proff, en sesong hvor han har tatt syv seirer – seirer i Scheldeprijs, Nokere Koerse og etappeseirer i Tour des Fjords, Binck Bank Tour, Slovakia rundt og to etappeseirer i Tour of Guangxi.

– Det har vært en fantastisk sesong for meg, og det beste året i lagets historie. Å kunne avslutte det på denne måten gjør meg utrolig glad. Du må være glad om du klarer å ta syv seirer i din første proffsesong, og jeg er strålende fornøyd med hvordan ting har gått denne sesongen. Resultatene er bare med på å motivere meg ytterligere for 2019, hvor jeg håper å kunne ta enda flere seirer, sier Jakobsen i en pressemelding.

Ni seirer i 2011 – 73 i 2018

Jakobsens strålende sesong er også med på å vise den strålende vinnerkulturen i Quick-Step Floors. Den første seieren til laget i 2018 kom på den tredje etappen i Tour Down Under med Elia Viviani – årets mestvinnende syklist.

Siden har det gått slag i slag, med seirer i ritt som Flandern rundt, Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liége, Clásica San Sebastián og Cyclassics Hamburg, i tillegg til fem etappeseirer i Giro d’Italia, fire etappeseirer i Tour de France og fire etappeseirer i Vuelta a España.

Totalt har det altså blitt 73 seirer – et rekordantall i lagets 20 sesonger. Det er på ingen måte tilfeldig, etter at laget har tatt flest seirer av samtlige hvert eneste år de siste seks sesongene (2013-2018), med over 50 seirer hver eneste sesong, med 2014 som det beste året med 62 seirer. Også i 2012 hadde laget over 50, men da hadde både Team Sky og Quick-Step 51 seirer.

GODE TIDER: Patrick Lefevere nyter gode tider med sitt Quick-Step Floors. Foto: © Tim De Waele

Det var en sterk kontrast til 2011. Da lå laget til Patrick Lefevere nærmest nede med brukket rygg. Paolo Bettini la opp etter 2008 og hadde egentlig aldri blitt erstattet. Det ble også et marerittår for Tom Boonen, som i tur og orden måtte bryte etter velt i Paris-Roubaix, Tour de France og Vuelta a España. Kun to seirer, etappeseier i Tour of Qatar og Gent-Wevelgem, ble det på Tornado-Tom det året.

2011 endte med fattige ni triumfer for laget.

Det var også sesongen hvor HTC-Highroad måtte legges ned. Med ryttere som Mark Cavendish, André Greipel (fram til 2011) og Edvald Boasson Hagen (fram til 2010), hadde laget vært de mestvinnende i flere sesonger. Toppårene var 2008 og 2009, hvor de tok massive 77 og 85 seirer.

Men 2011 ble altså det siste året, og i kjølvannet er det Quick-Step som har overtatt tronen som det mestvinnende laget. For inn fra den forliste skuta i HTC, kom seks ryttere, blant andre Tony Martin, Peter Velits og Bert Grabsch. I tillegg kom også den frittalende dansken Brian Holm inn som sportsdirektør, en mann som utvilsomt har vært en stor del av Quick-Steps suksess de siste årene.

Les også fra danske BT: Holm tar nytt år som sportsdirektør i redusert stilling

Et lite steg opp til HTC-rekordene

Med vinnerkulturen fra HTC inn på laget og flere andre nysigneringer, ble 2012 starten på det som har vært en lang opptur. Allerede i sesongens første ritt, Tour de San Luis, tok laget seks seirer (fem etapperseirer og sammenlagtseieren). Tom Boonen var tilbake på sitt aller beste med seier i E3, Gent-Wevelgem, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Mens det er mulig å spekulere i hvorvidt inntredenen til den skandalebefengte legen José Ibarguren Taus (som blant annet har vært knyttet til Mantova-saken og var laglegen til Saunier-Duval under årene med blant andre Riccardo Ricco og Leonardo Piepoli) også har en betydning, er det heller ingen tvil om at Quick-Step har lykkes meget bra med rekrutteringen de seneste årene.

Blant annet gjennom sitt tidligere farmerlag Etixx-iHNed/AWT-GreenWay/Klein Constantia (hvor Hoelgaard-brødrene kjørte i 2013 og 2014). Farmerlaget eksisterte kun fra 2013 til og med 2016, men fra laget er ryttere som Julian Alaphilippe, Florian Sénéchal, Petr Vakoc, Enric Mas og Rémi Cavagna på dagens Quick-Step-lag, i tillegg til at flere andre nåværende proffryttere også hadde starten på seniorkarrieren på farmerlaget.

2018s 73 seirer er fremdeles noen seirer bak de beste årene til HTC, og til tross for en utvidet WorldTour-kalender endte de også like bak rekorden for antall WorldTour-seirer. Der hadde HTC 38 i 2009, mens Quick-Step Floors endte med 37 i 2018.

Så er spørsmålet hvordan 2019 blir for det belgiske laget og om de kan overgå sine 73 seirer fra årets sesong. Manager Patrick Lefevere har i lang tid klaget sin nød over manglende sponsorer, som førte til at Niki Terpstra, Maximillian Scachmann og Laurens De Plus har signert for andre lag for 2019-sesongen.

I starten av oktober fikk Lefevere endelig napp hos Deceuninck, som skal være hovedsponsor de neste tre årene. Fremdeles er det likevel usikkert om stjernespurteren Fernando Gaviria blir med videre.

PS! Tour of Guangxi ble vunnet sammenlagt av Gianni Moscon. Søndag var det også et éndagsritt for damene, hvor Astanas Arenlis Sierra tok seieren.

Tagget med: , , ,

Les også disse