DA DE VAR VENNER: Georg Preidler og Thibaut Pinot har ikke snakket sammen siden østerrikeren innrømmet å ha fått blod tappet fra kroppen sin i egen vinnings hensikt. Duoen har syklet sammen i både Spania rundt og giroen det siste året. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

DA DE VAR VENNER: Georg Preidler og Thibaut Pinot har ikke snakket sammen siden østerrikeren innrømmet å ha fått blod tappet fra kroppen sin i egen vinnings hensikt. Duoen har syklet sammen i både Spania rundt og giroen det siste året. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Pinot om dopingsjokket: – For meg er det høyforræderi

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.03.19 10:46

Del på    

Thibaut Pinot tok til tårene etter Georg Preidlers innrømmelse.

(procycling.no): Storeror og trener Julien Pinot hadde kjent til saken siden kvelden i forveien, mens Groupama-FDJs kaptein, Thibaut Pinot, skal ha blitt tatt fullstendig på senga da han åpnet sosiale medier mandag morgen.

Der sto det svart på hvitt at lagkamerat Georg Preidler på eget initiativ hadde innrømmet å ha fått blod tappet fra kroppen i den hensikt å manipulere det.

– Broren min ønsket ikke å fortelle meg om det for å unngå at jeg fikk en søvnløs natt. Da jeg så det, ble jeg helt satt ut. Det var ikke noe jeg hadde forventet i det hele tatt, spesielt ikke fra en fyr som ham (Preidler, vår anm.). Jeg tok til og med til tårene fordi for meg er dette høyforræderi, sier Pinot til den franske sportsavisen L’Équipe.

Mistet nær hjelper

Østerrikeren var kanskje den aller viktigste støttespilleren rundt Pinot i fjellene. I fjor syklet de Katalonia rundt sammen på veien mot Giro d’Italia, og Polen rundt i oppbyggingen til Vuelta a Espana.

Proffsyklist fra Østerrike innrømmer doping

I Polen vant Preidler den 6. etappen mot Bukowina Tatrzańska foran Emanuel Buchmann og Michal Kwiatkowski.

– Da han vant etappen sin i Polen var like glad som om jeg hadde vunnet selv, fordi jeg næret et vennskap til ham. Etter at det skjedde, ønsket han å vinne ritt på egenhånd eller ønsket han bare å være sterkere ved min side? Det er slike spørsmål jeg stiller meg nå, og jeg har ikke svarene fordi han ikke hadde noe press på seg for å skaffe de resultatene selv, sier Pinot.

Fordi de kjente hverandre så godt, svir det litt ekstra for 28-åringen at Preidel i all hemmelighet frekventerte dopingklinikken legen Mark Schmidt skal ha styrt fra den tyske byen Erfurt.

– Det er noen ting som går inn på meg. Når jeg er ute og sykler, dreier det seg ikke bare om å prestere. Det handler også om vennskap. Derfor er dette noe som går dypere enn syklingen; det er som en venn har forrådt meg. Når slike ting skjer med noen du ikke kjenner, sier man at de får som fortjent. Men dette gir en annen følelse, innrømmer Pinot.

Orket ikke trene

Han forteller at sjokket ennå ikke har lagt seg. Mandag lot han treningssykkelen stå urørt hjemme i garasjen.

Tirsdag skal han lagt ut på en totimers treningstur, men tankene kretset rundt nyheten om rekkekameraten som ankom laget fra Team Sunweb foran 2018-sesongen.

– Jeg har ikke klart å fordøye dette. Jeg prøver å forstå det. Jeg syklet to timer i går, men i hodet mitt kretset alt rundt dette. Jeg har så mange ubesvarte spørsmål.

Preidler har i politiavhør forklart at han skal ha fått blod tappet fra kroppen, men har samtidig nektet for at han har fått tilført det tilbake.

– De siste dagene har vært et mareritt. Jeg har verken sovet eller spist. Jeg vet ikke om jeg ville blitt dømt. Jeg vet ikke hvordan dopinglegen har kryptert alt, men jeg kunne ikke leve med denne hemmeligheten, uttalte Preidler til Kronen Zeitung.

– Hvorfor prøvde du doping?

– Du trener dag for dag, men du kommer ikke i forkant. På et tidspunkt vil du ha mer. Bloddoping krever ikke mye innsats, svarte 28-åringen på journalistens spørsmål.

Østerrikeren har valgt å slette alle sine kontoer i sosiale medier og Pinot sier at han ikke har snakket med ham siden nyheten sprakk tidligere denne uka.

– Synes nesten synd på ham

Lagsjef Marc Madiot var ikke nådig i sine uttalelser da han omtalte saken for første gang, mandag.

Groupama-FDJ-sjefen fortalte at han hadde blitt varslet i forkant via en e-post fra Preidler selv:

– Jeg håper han får føle konsekvensene av feilen han har gjort. Det var både med overraskelse og skuffelse jeg leste mailen fra Georg. I mailen lå også en oppsigelse med umiddelbar virkning vedlagt. Dette var en stor personlig skuffelse for meg, fordi jeg hadde full tillit til denne rytteren. Dessverre ble den tilliten forrådt, sa Madiot til pressen.

August Jensen brakk kragebeinet

Overfor L’Équipe leverer Pinot følgende karakteristikk i retning av Preidler:

– Vi syklet sammen i Haut-Var og før Mont Faron (der Pinot seiret) gjorde han en solid jobb for meg med å hente inn bruddet. Han var en essensiell hjelper for meg. Jeg hadde likt å forstå dette. Han var blitt min venn. Jeg synes nesten synd på ham, fordi han har ødelagt livet sitt, den idioten, sier Pinot.

– Den eneste tingen som gir meg litt trøst, er at han ikke kunne klare å holde på hemmeligheten sin. Han kunne ikke hindre seg selv fra å gå offentlig ut med dette, fordi han ikke orket å bære den byrden, legger han til.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse