UFLAKS: August Jensen veltet på uheldig vis i Le Samyn og brakk kragebeinet. Foto: Luc Claessen/Getty Images

August Jensen brakk kragebeinet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 5.03.19 19:14

Del på    

– Det var en ekkel knaselyd, sier 27-åringen om velten i Le Samyn.

(procycling.no): Med i underkant av fire mil igjen av «slite-klassikeren» Le Samyn, gikk det galt for August Jensen.

TV-sendingen hos Eurosport Norge røpte ikke hva som hadde skjedd, i stedet ble bodøværingen plukket opp av kameraene da han lente seg framover og holdt seg til den ene armen.

Ved siden av lå hans De Rosa-sykkel med startnummer 95 påfestet i grøfta. Jensen var eneste norske deltaker i rittet. Han satt plassert i første gruppe på drøyt 20 mann da uhellet var ute.

Noen timer etter målgang, og etter røntgenundersøkelser, er det en fattet Jensen som konstaterer skadeomfanget på telefon med procycling.no.

– Jeg knakk kragebeinet, sier Israel Cycling Academy-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HØYRE KRAGEBEIN: I en høyresving inn på et brosteinsparti gikk det galt for August Jensen. Foto: August Jensen

– Det var ikke min skyld at det ble velt. Jeg hadde ikke noen plass å kjøre, fortsetter 27-åringen før han forklarer hvordan velten skjedde.

– Jeg satt i førstegruppa. Ganske bra plassert egentlig. Det var høy fart i rittet, mye sidevind, brostein og hele pakka. Det var kanskje 20-30 mann som skulle inn på et brosteinsparti. Jeg sitter vel i tiendeposisjon med flere Quick-Step-ryttere foran meg. Han som sitter rett foran meg sklir ut i det vi treffer brostein. Han har litt for høy fart, og sklir ut. Når han prøver å hente seg inn så kjører han inn i meg. Vi faller begge to, men det går verst ut over meg, erindrer Jensen.

– Glad jeg er norsk og har det norske helsevesenet

En blåkledd rytter i tydelige smerter ble filmet av TV-kameraene. En av to ting var galt med kroppen, merket Jensen.

– Jeg tenkte det enten var kragebeinsbrudd eller at skuldra var ute av ledd. Jeg håpet jo på det siste alternativet, men jeg skjønte det da vi dro i ambulansen. Den fulgte runden vi syklet, og kjørte gjennom brosteinspartiene da vi syklet, forklarer Israel Cycling-Academy-rytteren.

Ambulansen måtte også frakte Jensen over den humpete og støtdemperfiendtlige belgiske brosteinen.

– Da jeg satt i ambulansen og det knaste godt i skuldra og kragebeinet, så skjønte jeg det skulle litt til for at det bare var ute av ledd. Det var en ekkel knaselyd, og så gjorde det veldig vondt.

Etter den smertefulle turen over brosteinen fant ambulansen veien til det lokale sykehuset, der kragebeinsbruddet ble bekreftet. Språkbarrièrene gjorde ikke livet lettere for Jensen.

– For det første kan jeg si at jeg er glad jeg er norsk og har det norske helsevesenet. Her i Belgia er det litt comme ci comme ça. Ingen snakket et ord engelsk. Da de skulle prøve å stabilisere skuldra så var det bare bandasje opp og ned. Jeg ble ganske irritert og de skjønte ikke et ord av det jeg sa. Nå har jeg i hvert fall fått hjelp av en soigneur og en sykepleier, så vi fikk i hvert fall stabilisert skuldra, sier den uheldige bodøværingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TO MANN I BAKKEN: Davide Martinelli lander ikke like hardt, mens August Jensen kastes ut i grøfta. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Nå venter en flytur hjem til Norge, før videre undersøkelser på onsdag.

– Jeg har fly hjem klokka 20:50. Det må kanskje opereres slik det ser ut på røntgen, men jeg skal i hvert fall ikke gjøre det her nede. Der skal jeg ha en second opinion, og så blir det kanskje en tur på Olympiatoppen med noen leger i morgen for å høre hva de sier.

God form til spille

Sesongsåpningen i Frankrike i februar var uten store resultater, men formen ble hamret ut av de rittene. I både søndagens Kuurne-Brussel-Kuurne og i tirsdagens Le Samyn følte den tidligere Team Coop-rytteren seg bra.

– Jeg fikk tekniske problemer som ødela mye av Kuurne-Brussel-Kuurne for meg. Der visste jeg at jeg var i bra slag. Så sitter jeg med gjennom utskillingen i Le Samyn og når det begynner å bli kritisk så sitter jeg i fremste gruppe. Føler meg for så vidt bra. Jeg skulle gjerne fått mer ut av dagen enn et brukket kragebein.

– Det ble ikke helt den starten i Belgia som jeg håpet på, men sånt skjer. Det føles litt rart at en annen rytter velter. På den måten er jeg glad jeg ikke gjorde en skikkelig feil selv. Jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg fikk i hvert fall bekreftet at formen var bra i 160 kilometer i et ritt som i dag med mye sidevind og brostein. Det er jo dumt at jeg ikke får brukt formen noe mer. Jeg håper å komme fort tilbake i hvert fall.

– Vi har sett ryttere komme relativt raskt tilbake etter kragebeinsbrudd tidligere. Hva tenker du er realistisk?

– Ja det er det jeg også har sett. Jeg har ikke tenkt så mye over det enda, men jeg skjønner at de italienske rittene ryker. Så er kanskje De Panne og Dwars Door Vlaanderen litt for tight på. Men det hadde vært kult å komme tilbake til Amstel Gold Race.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN SYKLET VIDERE: Davide Martinelli kom seg på sykkelen igjen, men fullførte ikke. August Jensen sto av rittet umiddelbart. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Inspirert av canadisk lagkompis

Jensen hadde en spennende vår foran seg før velten, med flere store ritt. Nå ryker trolig de aller fleste.

– Det er jo et av de store rittene, så selv om jeg er satt opp på det så er det ikke bare for meg å komme tilbake etter flere uker på rulla å si at jeg skal ha en plass i Amstel. Men det hadde vært kult å komme tilbake å få et WorldTour-ritt før mai/juni. Men det er klart jeg mister mange WorldTour-ritt med Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, De Panne, Dwaars Door og kanskje Amstel.

– Det var en ganske fin perlerekke med ritt jeg hadde sett fram til og skulle spisse formen etter en start i Frankrike der jeg var fornøyd. Jeg fikk kjørt meg i form og følte meg bra her, så ting var på rett vei med tanke på de store rittene.

Men selv om mange av rittene på vårparten ryker, så graver ikke Jensen seg ned. Han lar seg heller inspirere av lagkompis Guillaume Boivin. Canadieren brakk kneet i juni 2018. I september samme år var han tilbake med en flott høst, der han blant annet vant Famenne Ardenne Classic.

– Jeg får bruke Guillaume Boivin som inspirasjon. Han knakk foten på våren, og kom tilbake og vant ritt på høsten. Sånn er det bare. Jeg vet ikke hvor mange sykkelryttere som har knekt kragebeinet, men det er ganske mange. Det her er første gang for meg. Jeg kom meg ikke unna jeg heller, kan man jo si. Gjort er gjort. Sånn er det bare. Skader skjer, oppsummerer en fattet August Jensen på vei hjem til det norske helsevesenet.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse