DOPET: Georg Preidler fra Østerrike forteller om bruk av doping. Foto:         REUTERS/Matthew Childs

DOPET: Georg Preidler fra Østerrike forteller om bruk av doping. Foto: REUTERS/Matthew Childs

Proffsyklist fra Østerrike innrømmer doping

Fredrik Sandberg
Tips meg

Publisert 4.03.19 08:45

Del på    

– Dette blir et internasjonalt jordskjelv.

(dagbladet.no): Proffsyklist Georg Preidler (28) fra Østerrike innrømmer bloddoping. Han står fram i et intervju med Krone Zeitung.

– De siste dagene har vært et mareritt. Jeg har ikke sovet og spist. Jeg kunne ikke leve med denne hemmeligheten lenger, sier Preidler til avisa.

Det var VG som først omtalte saken i Norge. Preidler er en av flere østerrikere som nå blir avslørt som juksere. Han sykler for det franske laget Groupama-FDJ. 28-åringen har syklet flere av de mest kjente rittene: Tour de France (2015 og 2016), Giro d’Italia (2014, 2016, 2017, 2018) og Vuelta a España (2013).

Georg Preidler forteller i intervjuet med Krone Zeitung at han angrer.

– Du trener hver dag. På et tidspunkt vil du ha mer. Bloddoping er ikke mye innsats, sier Preidler, som omtaler det som sitt livs største feil.

Syklisten forteller at han ble kontaktet av en lege. Han hevder han var ren da han syklet i de store rittene.

– Jeg kjenner ikke navnene på andre idrettsutøvere. Men jeg kan tenke meg at dette blir et internasjonalt jordskjelv, sier han.

Under ski-VM nylig ble Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan, Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu fra Estland tatt for doping. De to østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke ble også avslørt.

Men nå vokser skandalen ut av skisporet.

Hoelgaard ønsker ikke å kommentere

I går ble det kjent at den østerrikske proffsyklisten Stefan Denifl (31) innrømmer bloddoping. Statsadvokaten i Innsbruck bekrefter overfor den østerrikske statskanalen ORF at syklisten har innrømmet å ha dopet seg med sitt eget blod.

Avisa Kronen Zeitung og flere østerrikske medier opplyser at syklisten ble arrestert fredag, men ble løslatt etter å ha innrømmet bloddopingen.

Saken har en klar sammenheng med den som har rystet ski-VM i Seefeld. Pågripelsen av Denifl er et resultat av etterforskningen som ble startet etter en omfattende razzia i VM-byen. Den endte med at ni personer ble arrestert. Fem av dem var langrennsløpere som innrømmet bruk av bloddoping.

Men Denfil har syklet på lag sammen med Thor Hushovd, Gabriel Rasch, Lars Petter Nordhaug, Sondre Holst Enger og Vegard Stake Laengen, er Daniel Hoelgaard lagkamerat med Preidler hos Groupama-FDJ.

procycling.no snakket med Hoelgaard mandag morgen. Da var han reservert mot å kommentere for mye om den nye dopingsaken som nettopp var avslørt i østerrikske medier:

– Jeg har ikke så lyst til å si for mye om det nå. Jeg har ikke lest hele saken selv, sier Hoelgaard hadde sin første sesong sammen med 28-åringen i fjor.

Hittil i år har Preidler ikke vært involvert i mer enn etapperitet Tour du Haut Var, mens Hoelgaard denne helga var i aksjon i både Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne.

Lege hovedmann?

Den tyske legen Mark Schmidt pekes på som hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld. Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Den tyske legen som er nøkkelmann i dopingsaken i ski-VM, tjente cirka 3 millioner kroner året på sin ulovlige butikk. Mark Schmidt risikerer ti års fengsel.

Fem VM-utøvere har innrømmet juksingen. Ifølge den tyske avisa Bild skal Schmidt ha fått betalt cirka 48.000 kroner i året av alle sine 60 kunder, skriver NTB. Det betyr et samlet beløp på snaut 3 millioner kroner. Klientene skal ha fått behandling i flere etapper hvert år som del av avtalen.

Tagget med: , , ,

Les også disse