Prøv Procycling Pluss idag

NY WORLDTOUR: Damesyklingen reformeres i 2020. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Lik minstelønn for kvinner og menn i WorldTouren

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 2.10.18 11:26

Del på    

– Et stort steg for damesyklingen, sier UCI-presidenten.

(procycling.no): Det internasjonale sykkelforbundet kunngjorde i forbindelse med VM i landevei denne uken en ny organisering av kvinnesyklingens WorldTour. Som del av de nye reformene sto blant annet innføringen av en grunnlønnsordning sentralt. 

Overfor nettstedet Cyclingnews kunne UCI-president David Lappartient avsløre at damenes minstelønn i WorldTouren blir den samme som gjelder for herrenes WorldTour, 38,000 euro (omlag 378,000 NOK). 

– Vi skal ha samme minimumslønn for damenes WorldTour-lag som herrenes WorldTour-lag. Vi vil ha likhet, og vi mener dette er et stort steg fremover, sier Lappartient til Cyclingnews.

– Jeg ble litt redd da jeg så en undersøkelse om damesykling som i klartekst viste at to-tredjedeler tjente mindre enn 10,000 euro per år. Det er ikke akseptabelt for oss som styrende myndighet.

UCI har i tillegg besluttet å gjøre endringer på rittkalenderen. Fra 2020 skal damenes ritt klassifiseres etter fire kategorier. UCI WorldTour, UCI Pro Series, Class 1 og Class 2. Ifølge det internasjonale forbundet vil den nye ordningen være nært beslektet herrenes modell. Målet med omorganiseringen er å gjøre damesykling mer attraktivt, og UCI har satt seg mål om like premiepenger for damer og menn innen OL i Paris 2024.

– Beslutningen styrker profesjonaliseringen av denne sektoren ved å dra inspirasjon fra modellen til herresykling, men med visse nødvendige tilpasninger, sa UCI-presidenten under VM-uken.

Ny VM-øvelse

Fra og med neste år blir det også en ny øvelse på VM-programmet for landevei, der kvinner og menn vil konkurrere sammen. En mixed lagtempo skal utkjempes med landslag og vil være på VM-programmet under neste års mesterskap i Yorkshire. 

– Dette er et steg videre mot likestilling mellom kjønnene innenfor sykkelsporten. Mellom 2012 og 2018 har lagtempoen vist frem UCI-lagene. Dette nye formatet vil sette søkelyset på de nasjonale forbundene og deres ryttere mens man promoterer likestilling mellom kvinner og menn, sier Lappartient.

 

Tagget med: , ,

Les også disse