MER MORO I HALDEN! I 2021 lanseres "Battle of the North" og da sendes verdenseliten til Danmark, Sverige og Norge. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Lanserte planer for gigantisk kvinnesatsing

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.05.19 21:03

Del på    

Skandinavia får besøk av WorldTour-rittet «Battle of the North» i 2021.

(procycling.no): Miljøet bak Ladies Tour of Norway i Halden tok i høst et initiativ overfor arrangøren av WorldTour-rittet i svenske Vårgårda for å samle seg rundt en skandinavisk tour i 2021.

Konseptet har fått navnet «Battle of the North» og blir et slags kompromiss all den tid kvinnenes Tour de France ikke ser ut til å la seg materialisere med det første.

Nyheten kom på en lanseringsfest i Halden, mandag kveld. «Battle of the North» vil la damene bryne seg på 10 etapper i løpet av 11 dager. Foruten miljøet i Halden og Vårgårda, har også det danske sykkelforbundet sagt seg villige til å bidra, slik at rittet vil knytte tre landegrenser i august, 2021.

– Et meget spennende konsept jeg ser fram til, sier storstjernen Marianne Vos som like gjerne tok for seg samtlige etapper og følgelig sammenlagtseier under fjorårets Ladies Tour of Norway.

Avsluttes med fire etapper i Norge

Per i dag skisseres det rittet vil starte i med tre etapper i Danmark, før like mange konkurransedager venter i Sverige. Så skal det hele avsluttes med fire etapper i Norge.

Alt under fjorårets Ladies Tour of Norway ble det kjørt en etappe fra Svinesundsbroen til Halden, og østfoldbyen, hjembyen til toppsyklisten Emilie og pappa og rittdirektør Roy Moberg, står naturlig nok sentralt også i de nye planene.

Les også: Millionkutt for Hammer Series for andre år på rad

I forrige uke ble det klart at fire av fem millioner øremerket norske sykkelritt tilfalt nettopp Ladies Tour of Norway og Kulturdepartementet har sagt tydelig ifra om at de ønsker å «utlikne forskjellene mellom kvinne- og herreritt».

Tar stadig nye steg

Kvinnesykling har tatt stadig nye steg de siste åra, og timingen for et skandinavisk etapperitt synes å være meget god. I Sverige har man blant andre Emilia Fahlin som sykler for FDJ, og som tok fjerdeplass under VM i Innsbruck i fjor.

Les også: Hadde ikke blitt TV-produksjon uten den ekstra millionen

Danmark har stadig stigende stjerner i Amalie Dideriksen, Cecilie Uttrup og Annika Langvad (som har tatt steget over fra terrenget til landeveien denne sesongen).

I Norge gror det også godt. Susanne Andersen er «a star in the making», mens både Emilie Moberg og Vita Heine vant etappeseirer under Tour of Uppsala nylig.

Ladies Tour of Norway arrangeres mellom 22.- og 25.-august i år. Nytt denne gangen er blant annet en bakkeavslutning opp til Fredriksten festning. Rittet har klart å samle store deler av verdenseliten siden de tok steget opp til WorldTour i 2017.

Deltakelsen blir naturlig nok ikke noe dårligere når «Battle of the North» inntar verdensscenen i 2021:

– Vi regner med at hele verdenseliten vil være på plass, sier rittdirektør Roy Moberg.

PS: Ladies Tour of Norway og TV 2 kom tidligere i år ikke til enighet om TV-produksjon, men nå er det klart at årets etapperitt blir vist av NRK.

Tagget med: , ,

Les også disse