Prøv Procycling Pluss idag

STJERNEDRYSS: Katarzyna Niewiadoma, Coryn Rivera Emilia Fahlin, Marianne Vos, Chiara Consonni og Susanne Andersen på podiet sammen under Ladies Tour i 2018. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Ladies Tour introduserer bakkeavslutning

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.04.19 14:06

Del på    

– Mulig for klatrere å vinne sammenlagt.

(procycling.no): I fjor var Marianne Vos utilnærmelig i sammendraget under WorldTour-rittet Ladies Tour of Norway i Halden.

Vos vant den tøffe åpningsetappen mellom Rakkestad og Mysen foran Emilia Fahlin. En enda flatere affære mellom Fredrikstad og Sarpsborg fikk samme utfall. Nok en gang ble Fahlin nummer to, mens Katarzyna Niewiadoma tok seg av tredjeplassen.

Sammendraget ble konkludert med en 154,7 kilometer lang test mellom Svinesund og Halden. Også her var Vos den sterkeste da et felt på i overkant av 30 ryttere spurtet om seieren.

Arrangøren har tydeligvis tatt lærdom av dette, og har innført flere nyvinninger i 2019-utgaven av rittet. Den første er å utvide rittet med én dag, og samtidig innlemme Vestfold i porteføljen.

– Naturlig utvikling for oss

Den 22. august vil Åsgårdstrand være vertsby for en etappe som passerer igjennom Revetal og videre forbi Sundbyfoss før den svinger innom Sande og Svelvik før den følger gamleveien mot Horten forbi Holmestrand og Nykirke. Totalt dreier det seg om 128,4 kilometer.

– Det er en naturlig utvikling for oss. Horten var en veldig bra vertsby for herrenes Tour of Norway i 2018, uttaler rittdirektør Roy Moberg.

På herresiden ble det lagt opp til en 186 kilometer lang etappe mellom Svelvik og Horten, der Dylan Groenewegen til slutt vant spurten foran hjemmehåpet Sondre Holst Enger.

16. mai var i fjor en praktfull vårdag med sol og masse folkeliv i gatene. Også under Ladies Tour legges det opp til avsluttende runder i sentrum av Horten.

Første målgang i Askim

Dag to av Ladies Tour bringer rittet tilbake til hjemtraktene, dog skal det igjen skje i de indre delene av Østfold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HERJET: Ursterke Marianne Vos gjorde omtrent slik hun ville med konkurrentene i fjor, men får det nok enda tøffere denne gangen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Etappen byr på 131 kilometer mellom Mysen og Askim. Startbyen har vært en gjenganger i touren tidligere, mens målbyen Askim er nykommer av året.

– Det er viktig for oss å inkludere så mange steder som mulig i Østfold, sier Moberg.

Utifra høydekurvene å dømme (se profiler helt nederst i saken) er en forholdsvis krevende avsluttende runde som venter i sentrum av Askim, denne fredagen.

7,3 prosent i 1,3 kilometer

De to siste etappene har begge avslutning i Halden. Dag fire er identisk med etappen som avsluttet fjorårets tour. Det betyr start på Svinesundsbroa, et grusparti på sju kilometer før Kornsjø og målgang ved indre havn i Halden som vanlig.

Lengden er også uendret: 154,7 kilometer.

Lørdagens etappe kan dog bli en saftig affære. Marianne Vos er god på alt, men hun kan få kamp om sammenlagtseieren av enda bedre klatrere eller ryttere med enda mer punch denne dagen. Etappen starter i Moss, et annet sted som har hatt suksess som Tour of Norway-arrangør de siste åra.

I fjor hadde arrangøren lagt inn en selvstendig lagtempo med avslutning på toppen av Fredriksten festning. Tempoen var ikke del av sammendraget til Ladies Tour.

– Har savnet en tøff avslutning

Denne gangen dreier det seg om en fellesstart, men igjen er målgang lagt til toppen av festninga. To ganger skal verdens beste syklister bryne seg på Knardalbakken. Den 24. august ankommer feltet på motsatt side av der lagtempoen ble avsluttet.

Stigningsgraden er pene 7,3 prosent á 1,3 kilometer. Det er ikke Tour de France-fjell, men det kommer absolutt til å skille de beste fra de nest beste jentene.

– Vi har savnet en riktig tøff avslutning. Våre målganger har nok vært litt for like. Derfor legger vi nå inn en mulighet for klatrerne til å vinne LToN. Tidligere har det vært klassikerrytterne og spurterne som har hatt de største mulighetene, mener Moberg.

Feltet ankommer de avsluttende rundene i sentrum av Halden etter 113,7 kilometer. Der venter en innlagt spurt før målområdet passeres for første gang etter 117,8 kilometer. En snartur ned igjen og en liten runde i sentrum avsluttes med andre tur opp og totalt 125,3 kilometer å plotte inn på sykkelcomputeren.

Sprengte feltet i løpet av 1900 meter

Så hvor stor skade vil 2 x 1,3 kilometer og over sju prosent i snitt gjøre på hovedfeltet? Selv om dette ikke akkurat er profiler hentet ut av Giro Rosa eller La Course, tipper vi det vil skille en hel del.

De som fulgte med på onsdagens Dwars door Vlaanderen så hva bakken Knokteberg/Côte de Trieuxgjorde etter 60 av totalt 108 kilometer. Bakken stiger 4,9 prosent i snitt (maks 11,8) i løpet av 1900 meter.

I etterkant hadde mange av forhåndsfavorittene åpnet ei luke tilbake til hovedfeltet som de aldri maktet å tette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FÅR VI SUPERDUELLEN? Annemiek van Vleuten mot Anna van der Breggen hadde vært noe i kamp om LToN-sammendraget. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Selv om startlistene ikke er klare ennå, håper vi at ryttere som Annemiek Van Vleuten, Amanda Spratt, Ashleigh Moolman Pasio og Anna van der Breggen ankommer Norge i august med høye ambisjoner om å utfordre Marianne Vos og de ypperste blant klassikereliten i kampen om årets LToN-trone.

I tillegg har Susanne Andersen (Team Sunweb) rittet som et av hovedmålene sine i år. Også profilene Katrine Aalerud (Team Virtu) og Vita Heine (Team Hitec Products-Birk Sport) er nok glade for enda tøffere profiler.

Videografikk for hver etappe:

1.etappe 22.august, Åsgårdstrand-Horten (128,4 kilometer)

2.etappe 23.august, Mysen-Askim (131 kilometer)

3.etappe 24.august, Moss-Halden (154,7 kilometer)

4.etappe 25 august, Svinesund-Halden (125,3 kilometer)

Kart hver etappe:

Kart over 1.etappe mellom Åsgårdstrand og Horten!

Kart over 2.etappe mellom Mysen og Askim!

Kart over 3.etappe mellom Moss og Fredriksten Festning!

Kart over 4.etappe mellom Svinesund og Halden!

Høydekurver:

Tagget med: , , , , ,

Les også disse