Prøv Procycling Pluss idag

TRIMMET: Kristoffer Halvorsen ladet opp med belgiske vafler foran VM i Doha

TRIMMET: Kristoffer Halvorsen ladet opp med belgiske vafler foran VM i Doha, men tar ikke sjansen på det foran møtet med Salmon Hill i Bergen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Kutt i potetgull ga gullform på trening

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.09.17 18:25

Del på    

«Doffen» Halvorsen sulten på flere regnbuestriper.

BERGEN (procycling.no): Da procycling.no møtte Kristoffer Halvorsen før avreisen til Qatar-VM klargjorde han at «selv om han ble verdensmester, skulle han fortsette i Joker-Icopal».

Sørlendingen ble verdensmester, og sykler fortsatt for Joker-laget. Men etter VM på hjemmebane, hører framtiden hans til innenfor Team Skys rekker.

– Jeg ser på det som det naturlig steget. Det er fortsatt sykling du driver på med, men ting er litt mer proft. Vi har det veldig bra i Joker, men det er forskjell på et norsk kontinentallag og et lag i WorldTouren, sier Halvorsen til procycling.no.

Tilfeldigheter vil ha det til at han tilbringer tre av fire helger i månedsskiftet september/oktober i Manchester.

Først venter hans første samling med Sky, før han og pappa skal overvære Manchester United-Liverpool på Old Trafford. Pappa Bjørn holder med Merseyside-klubben, mens Kristoffer i ung alder «meldte overgang» til de røde djevlene.

I starten av oktober venter så den første samlingen i Team Sky med tanke på 2018-sesongen.

Vafler med sjokolade på i Doha

Før den tid er det én annen ting som står i hodet på 21-åringen. Å forsvare regnbuetrøya ved oppløpet langs Lille Lungegårdsvannet i Bergen sentrum.

For å finslipe både kropp og form har han sett seg nødt til å kutte ut et par ting han helst unner seg etter sesongslutt.

– Ikke noe potetgull, godteri og slike ting. Jeg har vært litt sunnere enn jeg var foran VM i Doha i hvert fall. Der spiste jeg belgisk vaffel med sjokolade på til frokost i 11 dager. Det var flatt der, så det gjorde ikke noe om jeg var fire kilo tyngre enn det jeg er i dag, sier han og smiler.

ETT ÅR SOM VERDENSMESTER: Doffen kan godt tenke seg å hente hjem regnbuetrøya én gang til – selv om han ikke får vist den fram mye som proff hos Team Sky. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Hans første sesong med regnbuestriper over brystet har ikke bare vært enkel. Vårsesongen oppsummeres best av ordene velt og sykdom.

Les også: Verdensmesteren langt nede etter «krisestart» på sesongen

Sakte men sikkert har han dog funnet tilbake til formen som gjorde ham til VM-favoritt foran fjorårets mesterskap.

Treneren: – All trening skal ikke være morsom

Den største utfordringen i Bergen er 1,5 kilometer lang og stiger 6,4 prosent i snitt.

Les også: «Doffen»: – Jeg kunne vært proff neste år

U23-rytterne kjører kun rundløypa i bykjernen og skal opp her 10 ganger.

Under trening har trener Kai Lexberg pisket spurteren over liknende bakker i fireminutters bakker med 12 gjentakelser.

– Det høres ikke veldig morsomt ut?

– Det er ingen som har sagt at all trening skal være morsom, kontrer Lexberg, og legger til:

– Vi la på et par repetisjoner ekstra, for å være sikre.

– Den beste intervalløkta jeg har kjørt

Både trener og utøver gjorde store øyne etter øktene som ble gjennomført mot slutten av forrige uke. Selv ikke Halvorsen var helt fornøyd, men det var inntil han sjekket wattverdiene fra økta.

– Den beste intervalløkta jeg noen gang har kjørt i den bakken, det var på torsdag. Følelsen etter på var ikke spesielt bra, men watt’en var god. På de to siste øktene har verdiene vært bedre enn noen gang, avslører Halvorsen.

Form har han også vist fram i konkurranse. Under Tour de l’Avenir var fjerdeplass hans dårligste resultat i løpet av de seks flate etappene, noe som også resulterte i at han tok med seg poengtrøya hjem.

– Du ankom Doha som favoritt, har du pådratt deg det samme favorittstempelet igjen?

– Det vet jeg ikke, men jeg føler jeg står på lik linje som foran Doha-VM. Formen føles veldig bra. Jeg har virkelig troen på at jeg kan få til det store i år, også. Det viktigste nå er gjøre ting som vanlig. Plutselig kommer fredagen, og da er godbeina der for å si det sånn.

– Er det så enkelt?

– Hvis du bestemmer deg for det, har du gode bein den dagen, fastholder han.

Konkurrent som minner om Gaviria

Colombia har en farlig rytter i jevngamle Álvaro José Hodeg. I Danmark håper nok mange at Casper Pedersen skal følge opp EM-gullet fra Herning.

I kjent stil er ikke sørlendingen spesielt opptatt av hva de andre gjør. Han holder fokus rettet mot seg selv.

Samtidig er han uredd når han trekker opp målsetningen for egen del. Men han har også en god forklaring på hvordan han er slik:

– Målet er gull. Har vi gjort vårt beste og blir nummer 100, da kan vi ikke gjøre det bedre. Har vi ikke gjort vårt beste og blitt nummer to, da blir jeg skuffet. Det handler om å få ut alt og vårt beste. Jeg vet at om vi gjør det, er det ikke langt opp til førsteplassen.

– Hvilke scenarier snurrer rundt oppe i hodet ditt foran fredagens fellesstart?

– At vi sitter der med en gruppe på 20-30 ryttere og har tre nordmenn der. I første gruppe. Så får vi håpe at vi greier å dra i land gullet. Vi har to-tre mann som kan vinne, og når målet er gull må vi dele ut litt forskjellige oppgaver underveis.

– Syra forsvinner

De andre navnene han tenker på er Anders Skaarseth og Rasmus Tiller.

Med Ole Forfang, Tobias Foss og Syver Wærsted i tillegg, reiser Norge igjen til et mesterskap med et av de sterkeste lagene.

Halvorsen er ambisiøs og målrettet, men samtidig en lagspiller. Det handler til enhver tid at rytteren med best forutsetning til å vinne skal plasseres i de avgjørende situasjonene.

Og dersom han har heng på teten etter siste passering opp bakken fra Landås og opp mot foten av Ulriken, ja – da forventer han at det skal kjøres for ham.

– Hvis dere inntar de siste kilometerne av fellesstarten, med deg fortsatt på skuddhold: Hva skjer med kroppen din da?

– For meg føles det ut som jeg har det virkelig tungt når det er fem kilometer igjen, og så plutselig så har du det ikke tungt lengre. Du har ikke noe syre i beina lengre. De er lette og gode. Jeg tror det er noe man er født med. Når man nærmer seg mållinja, og et hele skal avgjøres, sier Halvorsen.

Det høres ut som en god egenskap foran 191 kilometer i Bergen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse