TO FAVORITTER: Peter Sagan og Elia Viviani er blant Kristoffs argeste konkurrenter i kampen om EM-tittelen. Foto: Tim De Waele

Kristoffs største utfordrere i Glasgow

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 11.08.18 21:35

Del på    

Sagan og Viviani blant rytterne å se opp for i søndagens EM-fellesstart.

(procycling.no): Søndag arrangeres EM for proffryttere for bare tredje gang. Å bygge prestisje rundt en mestertrøye er ikke gjort over natten, men profilerte vinnere hjelper.

En mer profilert rytter enn Peter Sagan er vel knapt umulig å få. På papiret en perfekt bærer av tidenes først EM-trøye. Men slovaken var også regjerende verdensmester da han vant i Plumelec 2016. Dermed måtte sykkelpublikumet vente helt til Arctic Race of Norway 2017 for å få se trøya til europamesteren i et ritt. Det var første ritt for Alexander Kristoff etter at han spurtslo italienske Elia Viviani på oppløpet i Herning.

EM-fargene er fremdeles langt bak verdensmesterstripene hva status gjelder. Men det er bare naturlig. En verdensmestertittel henger alltid høyest. Dog betyr ikke det at en europamester-tittel ikke betyr mye. For Alexander Kristoff sin del har det betydd mye. En spesiell trøye får alltid oppmerksomhet. Statusen til rytteren stiger, og det er alltid kjekt å ha med seg som et kort i forhandlinger om ny kontrakt.

31-åringen fra Stavanger har det siste året ofte referert til som europamesteren av kommentatorer, journalister og fans, på lik linje som Sagan refereres til som verdensmesteren.

En rekke store profiler mangler fra startlisten i Glasgow, men heldigvis er det stor bredde i sykkelsporten. Feltet er mer enn skarpt nok til å skape en durabelig kamp om den tredje europamestertittelen.

Ruten i Glasgow

En urban rute venter de 136 rytterne som stiller til start i Glasgow på søndag. Drøye 14 kilometer lang er rundløypa i Skottlands mest folkerike by. 16 runder skal rytterne sykle, noe som fører distansen opp til 230,4 kilometer.

Den inneholder ikke de største eller bratteste stigningene, men flere korte kneiker venter i en løype uten lange flate partier. Kvinnene var gjennom den samme runden ni ganger, og sluttresultatet ble en spurt fra et redusert felt som Marta Bastianelli (Italia) vant. Men først etter at tetduoen bestående av Anna van der Breggen (Nederland) og Elisa Longo Borghini (Italia) begynte å lure på hverandre på de siste kilometerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENDTE I SPUT: Marta Bastianelli tok gullet i kvinnenes fellesstart forrige helg. Foto: Dan Istitene/Getty Images

Et liknende utfall hos herrene er langt fra utenkelig. Løypa ser ikke veldig krevende ut på papiret, men i Samveldelekene i 2014 var den det. Geraint Thomas vant suverent i nøyaktig samme rute som venter på søndag, med 1:21 til sølvmedaljør Jack Bauer. Kun tolv mann rakk å fullføre. Men feltet i EM 2018 holder høyere nivå enn det gjorde da Thomas vant i 2014. En like suveren vinner får vi neppe se.

En ekstra faktor i den urbane ruta er de mange 90-graders svingene som venter, og medfører stadige akselerasjoner gjennom 23 mil. Veiene i Skottland har også fått kritikk fra enkelte ryttere. En punktering på et kritisk punkt i Glasgows gater kan fort spolere EM-festen for et par av favorittene.

Peter Sagan

Seierherren fra Plumelec 2016 stilte ikke som tittelforsvarer i 2017. I år kan det dog virke som om EM i Glasgow betyr litt mer for Peter Sagan.

Med tre VM-seirer på rad er slovaken allerede historisk. Men fire på rad virker vanskelig, selv for Hulken fra Žilina. I Østerrike skal du jobbe godt for å finne en flat rute, og organisatorene har gått motsatt vei og funnet en av de hardeste VM-rutene på mange år.

Sagan må finne fram uante klatregener for å ta sitt fjerde VM-gull. Dermed blir EM i Glasgow et langt mer realistisk mål for Sagan.

Ruta er en av mange ruter man kan si er skreddersydd for verdensmesteren. Bakkene er ingen utfordring, og i en urban løype med mange svinger er 28-åringen en mester i posisjoneringen.

Spørsmålstegn kan dog settes ved formen til Sagan. En skadeskutt slovak karret seg til Paris i Tour de France, og tok sin sjette grønne trøye. Men siden har ikke Bora-rytteren syklet et eneste ritt. Kombinert med et meget svakt slovakisk lag bestående av kontinentalryttere fra hjemlandet så er ikke Sagan uten svakheter i årets EM. Men er det én rytter som klarer å vinne uten hjelp så er det Peter Sagan.

Elia Viviani

Den italienske mesteren er krumtappen til det et langt mer solid italiensk lag. Viviani var mannen som var nærmest å frarøve Kristoff sitt gull i Herning. Men en stengt dør langs gjerdet sørget for at 29-åringen ikke kom seg forbi.

I år kan han fort få sin hevn. For Quick-Step-Floors-rytteren har hatt en fabelaktig sesong. Med 14 seirer har ingen i proffeltet flere triumfer enn Elia Viviani. Valverde og Groenewegen er nærmest, begge to med elleve. Selvtilliten bør være på topp hos italieneren, til tross for at han ble slått av en Pasckal Ackermann i kanonform i RideLondon-Surrey Classic.

Om det ender i en spurt fra et redusert felt er Viviani blant dem Kristoff bør frykte aller mest. Paradoksalt nok kan Viviani også bli en viktig mann for Kristoff. Italia er blant nasjonene som trolig vil kjøre for en massespurt, da Viviani er deres beste gullsjanse. Et ungt norsk lag stiller bak Kristoff, så hvor mye hjelp den norske kapteinene får på de siste rundene til å kjøre inn brudd er usikkert. Der stiller Italia sterkere. En bra backup har de også i Sonny Colbrelli om Viviani har en dårlig dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CYCLOCROSS-STJERNE: Mathieu van der Poel dominerte, også i år, verdenscupen i cylcocross. Foto: Tim De Waele

Mathieu van der Poel

Bare 23 år gammel, og Mathieu van der Poel har allerede rukket å dominere cyclocross-verdenen i en årrekke. Verdensmester ble han i 2015, men nederlenderen har foreløpig ikke klart å ta den igjen. De siste sesongene har han slått Wout Van Aert i de fleste cyclocross-ritt. I 2017/2018-sesongen vant van der Poel syv av ni verdenscupritt, men i VM har det ofte gått galt for van der Poel.

Heldigvis for unggutten har det klaffet brukbart på andre arenaer. I starten av juli ble han nederlandsk mester på landeveien. Tidligere i sesongen vant han Boucles de la Mayenne for andre år på rad, og gikk til topps i Ronde van Limburg noen dager senere.

Cyclocross virker av og til for enkelt for Mathieu van der Poel. I 2016 sa han regnet med at han kom til å gå lei av det om noen år. Det kan medføre et økt fokus på landeveien, som man kan spore i 23-åringens prioriteringer i år. Ryktene har også begynt å svirre om at hans nederlandske kontinentallag, Corendon-Circus, vil søke prokonti-status til 2019. Slik at Van der Poel kan sykle de store vårklassikerne.

Van der Poel er en seiersvant 23-åring, og stiller som regel opp i ritt der han vet han kan gjøre det ganske så bra. Eksplosiv og en mester på sykkelen. God i korte bakker. At det er meldt regn i formiddagstimene skremmer ikke den nederlandske sykkelkunstneren. Spurtrask er han også. Mathieu van der Poel kan bli europamester på mange vis.

Greg van Avermaet

Overfor Het Nieuwsblad lover Greg Van Avermaet å bruke svarte shorts med den hvite EM-trøya om han vinner på søndag. Han er nok lysten på en mestertrøye, den olympiske mester. Gullstriper har han ytterst på ærmene, som en markør på at han vant fellesstarten i Rio 2016. Men et OL-gull fører ikke med seg en mestertrøye.

Van Avermaet har vært den belgiske klassikerkongen de siste sesongene, men han har aldri klart å bli belgisk mester. Det er ikke rart han kommer til Glasgow med mål om å vinne.

En EM-mester fra sykkelgale Belgia vil nok utvilsomt også heve statusen til mesterskapet betraktelig.

Van Avermaet er en maskin. Selv om det ikke har blitt de store seirene i år, så har toppresultatene kommet på rekke og rad. I Tour de France ble det en god økt i gul trøye, forsvart på mesterlig vis. Før han tok fjerdeplassen i klatresterkt selskap i San Sebastian. Han er i form. Det er det ingen tvil om.

Belgierne stiller også med et av de mest solide lagene i EM i Glasgow. Gylne-Greg, som Wout Van Aert kaller ham, er kapteinen. Men Van Aert selv er også en potensiell vinner. Det er også Jasper Stuyven om det ender i en redusert spurt.

Med Van Avermaet og Van Aert kan Belgia fort skape hodebry for Kristoff og co.

Outsidere

John Degenkolb tok sin første store seier siden 2015 da han vant brosteinsetappen i årets Tour de France. I Glasgow er han litt i samme posisjon som Kristoff. Ikke et stort lag i ryggen, men god nok til å vinne.

Danskenes beste kort er trolig Magnus Cort. Astana-rytteren var briljant i Tour de France, og tok en etterlengtet danske etappeseier. Som en habil klatrer bør ikke bakkene være noe problem for unggutten, men i en spurt mot Viviani, Kristoff og Degenkolb er spørsmålet om han kan matche spurten til de gamle gutta.

Christophe Laporte er en av to franske kandidater. For en gangs skyld er ikke Bouhanni den andre, da han ikke er med. Men Bryan Coquard kan også bli en farlig mann i spurten. Så gjenstår det å se om en av de raske franskmennene henger med så langt.

Av angrepsvillige ryttere er Zdenek Stybar (Tsjekkia) blant de giftigste. Slovenske Matej Mohoric er også en farlig mann som nærmest er umulig å følge i utforkjøringene, og kan passe bra i den urbane ruten.

Søndagens EM-ritt i Glasgow følger du LIVE på procycling.no!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse