GLAD I GULL: Alexander Kristoff er regjerende europamester

GLAD I GULL: Alexander Kristoff er regjerende europamester, og reiser til Glasgow for å stå på podiet på nytt. Men laget rundt ham er på papiret svakere enn i Herning i fjor. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

– Vi har bare én på laget som kan vinne for å være helt ærlig

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.08.18 11:51

Del på    

Kristoff skal forsvare EM-trøya med uprøvd lag rundt seg.

(procycling.no): Skru kalenderen sånn cirka ett år bakover, til 6. august. Da vant Alexander Kristoff EM-gull i Herning, etter at han overtok der Edvald Boasson Hagen ble tvunget til å slippe, og overmannet Elia Viviani på oppløpet den sykkelhistorisk viktige byen omtrent midt på Jylland.

Det var halvannen måned til VM på hjemmebane, og Norges Cykleforbund benyttet anledningen til å finpusse samkjøringen mellom Kristoff, Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Amund Grøndahl Jansen, Daniel Hoelgaard, August Jensen og Truls Korsæth.

Senere skulle seks av disse utgjøre det norske VM-laget. Det kunne ha vært sju om ikke Bystrøm hadde veltet ut av Spania rundt tidligere den høsten.

Flere forfall til den norske troppen

Foran årets utgave av mesterskapet, som på seniornivået kun er inne i sitt 3. leveår, er bildet noe annerledes.

Til Glasgow reiser heldigvis en motivert Alexander Kristoff med mål om forsvare EM-tittelen. Rundt ham er det nærmest klinisk fritt for det man kan betegne som den ’jevne hjelperytter’.

I stedet har han Kristoffer Halvorsen, August Jensen, Rasmus Tiller, Sven Erik Bystrøm og Sondre Holst Enger å gå til når Belgia og Italia setter inn hardkjøret (eller han kan la være).

– De navnene som mangler på lista, har takket nei, lyder det logiske svaret fra sportssjefen i Norges Cykleforbund, Hans Falk.

Han snakker først og fremst om Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Odd Christian Eiking og Amund Grøndahl Jansen.

I tillegg er Truls Korsæth syk, mens Krister Hagen (Team Coop) ble vurdert, men ble sluppet løs til tjeneste for kontinentallaget sitt over ti dager i Portugal.

– Ettersom Coop ønsket å kjøre med ham som kaptein i Portugal, så ble jeg i samråd med Magnus Børresen enig om å la ham slippe å reise ned hit kun for å kjøre én dag, forklarer Falk.

Trang fødsel for EM

De øvrige forfallene sier også en hel del om mesterskapets status og den uheldige plasseringen på kalenderen.

I slutten av september leder alle veier mot VM, som – sammen med Il Lombardia i oktober, er det siste punktet med uthevet skrift på sykkelkalenderen hvert år.

En attpåklatt som EM – som i tillegg på forunderlig vis har klart å skille lag med junior- og U23-klassen dette året, har ennå ikke opparbeidet seg status nok til at nasjonene får stille med rytterne de ønsker seg aller mest når de respektive troppene komponeres.

Så når Dimension Data trenger Boasson Hagen til umiddelbar tjeneste i Polen rundt i etterkant av Tour de France, så sier det seg selv at EM i Glasgow henger i en tynn tråd.

Det samme gjelder LottoNL-Jumbo (og Amund Grøndahl Jansens) ønske om at nordmannen skal stille uthvilt som hjelper – på hjemmebane – under Binck Bank Tour dagen etter EM-fellesstarten.

Ser man på Sven Erik Bystrøm (Polen rundt) og Kristoffer Halvorsen (Binck Bank) er det mulig å kombinere det, men ingen av de to har da heller vært igjennom Tour de France i forkant.

Vegard Stake Laengen har fokus på trening i forkant av årets andre Grand Tour (La Vuelta), mens Odd Christian Eikings neste ritt blir Arctic Race fra 16. august.

Sportsjefen er selv ikke solgt på EM-idéen

Som man ofte gjentar til det kjedsommelige, kan man ikke: a) gjøre noe annet enn å slå de som møter opp, og b) ikke fokusere på ryttere som ikke er på startstreken.

Den norske strategien er også forholdsvis enkel, selv om Kristoff har litt annet utstyr med seg i verktøykassa enn han vanligvis har i rittene han involverer seg i.

– Vi har én på laget som kan vinne dette, for å være helt ærlig. Det er bare Alex som kan være der framme når det avgjøres, så taktikken vår er ikke så vanskelig å legge opp på den måten. Han har ingen utpregete hjelpere rundt seg, sånn som en Korsæth eller Grøndahl Jansen hadde vært. Doffen (Halvorsen) og Sondre (Holst Enger) gjør vanligvis ikke den jobben, men er mer fristilt til å kjøre for egne sjanser, sier Falk til procycling.no.

Som sjef for et forbund med økonomiske vansker i etterkant av VM-festen på hjemmebane, kan han også styre egen begeistring for mesterskapet:

– Jeg synes i utgangspunktet at EM for herrer elite blir veldig inneklemt. Det er så mange ritt at man egentlig ikke har behov for enda et mesterskap. Det ble skapt med motivasjon for fremme forbundet (UEC) og finne gode arrangører med tanke på økonomi og TV-sendinger. Så går det to år før junior- og U23-mesterskapet blir holdt separert fra proffene, så da blir det jo bare tull, melder Falk.

– Kristoff er gira på mesterskapet

Med alt dette som bakteppe er det jo da litt av en velsignelse at Kristoff later til å ha lagt sin elsk på konseptet.

31-åringen fra Stavanger har en seiershunger som få andre, og selv om han ikke har vært like eventyrlysten (ennå) på å sikre seg etappeseirer i forskjellige Grand Tours, så samler han på medaljer fra både EM, VM og OL.

IKKE TIL EM: Edvald Boasson Hagen blir ikke å se i aksjon under European Games i Glasgow i neste måned.

IKKE TIL EM: Edvald Boasson Hagen blir ikke å se i aksjon under European Games i Glasgow i neste måned.

– Dette er første gang jeg sykler i EM-trøya. Denne dagen kommer jeg for alltid til å huske, uttalte Kristoff til TV 2 foran starten av Arctic Race i fjor.

Falk er ikke uenig i procycling.nos obeservasjon:

– Han er gira på det mesterskapet, og det er gledelig for oss at vi har noen av våre beste ryttere som setter det høyt. Samtidig tror jeg også det går litt på Alexanders status i laget. Det er enklere for ham å styre hvilke ritt han skal og ikke skal i aksjon under i løpet av en sesong.

Midt i byens travle sentrumsgater

Peter Sagan, Greg Van Avermaet, John Degenkolb, Mark Cavendish, Elia Viviani, Bryan Coquard, Christophe Laporte, Magnus Cort og Sonny Colbrelli er blant stjernenavnene som har meldt sin ankomst til mesterskapet.

André Greipel har åpenbart også lyst, men har blitt satt i tjeneste av Lotto-Soudal til å sykle Polen rundt denne uka.

Falk var til stede da damene gjorde unna sin fellesstart, og kan fortelle om en løype som skiller mer enn man kanskje kunne tro ved første øyekast. 16 runder á 14,4 kilometer (totalt 230,4 kilometer) med start ved byen Riverside museum og målgang ved Glasgow Green.

– Det blir vanskelig å kjøre igjennom den løypa i forkant, fordi den er plassert midt i sentrum av byen. Det er trafikk og gangveier, men det blir jo som et lengre gateritt. Mye svinger, rundkjøringer. Feltet kommer til å bli dratt ut, og så må man akselerere seg opp igjen.

Selv om Falk mener det kan være gunstig å plassere ryttere i bruddet der, er ikke det tanken som ligger lengst framme i den norske taktikken. Rett og slett fordi man ikke har den riktige typen til å sende ut i forkant.

– Det er jo et langt ritt (230,4 kilometer). Så hvis man ikke orker hele veien inn, så blir man jo sittende litt sjakk matt. Men jeg tror det blir vanskelig å kontrollere for de største lagene, og et utbrudd kan nå langt fordi det er mange svinger og at en gruppe kan klare å holde høy fart der framme.

Utskillelse og kramper i dameklassen

I damerittet var 32 utøvere innen 42 sekunder bak vinneren, Marta Bastianelli. Det var etter at to grupper samlet seg mot slutten av rittet, og totalt 20 jenter spurtet om seieren.

– Jeg tror ikke det vil dreie seg om en stor gruppe inn på søndag, heller. Under damerittet var det en del ryttere som pådro seg kramper. Jeg tror også mange av herrene vil slite de siste 5-6 milene. Det blir høyt tempo og mange akselereringer. Det er normalt lettere å ligge plassert i feltet, men her kommer posisjoneringskampen snikende hele veien. Du må jobbe for å holde din posisjon langt framme i feltet, påpeker han.

– Er det noen bakker å snakke opp på denne runden?

– Det er ikke lange bakker, men det er noen knekkere. Det er en bakke med en høyresving i forkant som gir deg liten fart inn. Selv om det ikke er snakk om mange høydemeter, så holder den 8-10 prosent. Det er mer snakk om power-bakker. Jeg mener egentlig at dette kunne ha vært en spennende løype for en type som Odd Christian Eiking.

Selv om de norske rytterne i all hovedsak inntar Glasgow for å gjøre en jobb for Kristoff, mener Falk at de også sitter på et annet våpen det kan være aktuelt å spille ut før finalen.

– Vi har med oss Rasmus Tiller. Han kan jeg godt tenke meg å spare, og se om han kan skli av gårde i en gruppe 3-4 runder før mål. Skulle det holde inn, tror jeg de som sitter der vil få problemer med ham på oppløpet.

For øvrig sender både Eurosport Norge og NRK fra mesterskapet i Skottland. Herrenes fellesstart begynner 11:30 og har forventet målgang rundt 17:30 førstkommende søndag.

PS: Oppløpet er for øvrig det samme damene brynte seg på under deres fellesstart, og som temposyklistene har kjørt mot slutten av sine løype. Det dukker opp en feildosert høyresving rundt kilometersmerket. Derfra og inn er løypa relativt smal inn til mål.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse