ET ANNERLEDES ÅR: Alexander Kristoff skal teste seg som opptrekker blant annet under UAE Tour

ET ANNERLEDES ÅR: Alexander Kristoff skal teste seg som opptrekker blant annet under UAE Tour, Tour de Suisse og Tour de France. Som gjenytelse ønsker han at laget samler seg rundt han under Milano-Sanremo. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Kristoff frykter «kjedelig Tour de France» som opptrekker

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.12.18 17:20

Del på    

– Så lenge han henger med, må jeg hjelpe ham.

(procycling.no): På samling utenfor Tarragona har Alexander Kristoff planlagt sesongen sin sammen med ledelsen i UAE Team Emirates.

Det har medført at han har måttet svelge flere kameler. På tross av dette, er det som vanlig en vennlig 31-åring procyling.no får fatt i via telefon fra Spania.

Kristoff ønsket opprinnelig å sykle Omloop Het Nieuwsblad i begynnelsen av mars, men har i stedet gitt etter for lagets ønske om å hjelpe Fernando Gaviria under UAE Tour i samme tidsrom.

Se den foreløpige sesongplanen til Kristoff i bunnen av artikkelen!

Han la også bort tanken på kjøre Giro d’Italia, ettersom lagledelsen hadde et ønske om å stille så ’sterkt som mulig’ under Tour de France, og det betyr igjen Gaviria og ham i tospann.

Det samme gjelder under «generalprøven» i Tour de Suisse:

– Jeg vurderte giroen, men det er to løp de ønsker å stille best mulig lag til, og det er Tour de France og UAE Tour. Jeg var sterkt ønsket begge steder, og er nødt til å gjøre det lagledelsen ønsker. Det blir alt rundt Fabio Aru i giroen, og så blir det litt mer blanding av spurt og sammendrag i touren. Litt sånn som vi hadde det i år, sier Kristoff til procycling.no.

Vurderer vueltaen

Ironisk nok hadde nok årets utgave av treukersrittet passet Stavanger-mannen bedre etter Gavirias inntog på laget, for da var det mannefall blant spurterne på den 12.-etappen mot Alpe d’Huez.

Les også: Fikk nordmann inn på klassikerlaget

Nettopp kolombianeren, André Greipel og Dylan Groenewegen røk ut på tidsgrensen her, noe som igjen var med på å bane vei for nordmannens triumf nedover Champs-Élysées ti dager senere.

– Så vidt jeg har lest meg fram til er det ikke monsterbakker á la Alpe d’Huez i starten av touren neste år, så jeg ser for meg at han klarer å henge med ganske lenge. Det kan gi en litt kjedelig Tour de France for meg, for så lenge han henger med, må jeg hjelpe ham. Går det slik som vi håper, for vi regner med han kan være med å gå for grønn trøye, så blir det rart om jeg også skal spurte. Men det er sånn det blir når de har hentet en spurter som er hakket hvassere enn meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEKREFTET: Gaviria skal sykle for Alexander Kristoffs lag neste år. FOTO: Getty Images/Tim de Waele.

BEKREFTET: Gaviria skal sykle for Alexander Kristoffs lag neste år. Det gjør nordmannen til opptrekker. FOTO: Getty Images/Tim de Waele.

I august KAN Kristoff heller bli å se til starten av vueltaen, men det er langt ifra endelig avklart.

– De sa at da måtte jeg hoppe av i løpet av de første to ukene, fordi de hadde regler om at man ikke kunne kjøre mer enn 85 dager med UCI-ritt i løpet av en sesong. Men jeg har ikke sett profilene derfra ennå. Hvis det bare er bakkefinish’er der i starten, er det ingen vits for meg å dra ned dit. Dersom det er mange flate spurter, reiser jeg ned som spurtkaptein – men det er jo VM-oppkjøringa, så det har ingen hensikt å sitte igjen i grupettoen, varsler han.

Også i forbindelse med VM-oppkjøringa er det skjær i sjøen. Dan Martin og nordmannen ytret ønsket om å kjøre Tour of Britain, men UAE får problemer med å stille fire lag under perioden som også inneholder vueltaen, WorldTour-rittene i Canada og et knippe italienske endagsløp.

– Vueltaen og de italienske endagsløpene kan fungere greit, hvis ikke kommer jeg blant annet til å kjøre Deutchland Tour (i månedsskiftet august/september).

Vårklassikerne blir nøkkelen

UAE-samlingen har så langt bestått av mer testing og mindre hardtrening enn Kristoff hadde ønsket seg.

Med Gavirias inntog og den utgående kontrakten, blir vårklassikerne den viktigste perioden på sykkelsetet for ham på lenge.

Der handler det nemlig om igjen å sprenge seg fram på avisforsidene med navn og bilde, i håp om å skaffe seg gode forhandlingskort foran 2020.

– Det som først og fremst motiverer meg er å gjøre en god klassikerperiode. Da vil jeg få gode tilbud fra mange lag, og da er egentlig situasjonen løst. Da kan jeg bytte lag hvis jeg ønsker det, eller bli værende for en god pris. Målet er å prestere så bra som mulig fra starten av. Det er kjipere om jeg ikke klarer det, for da kommer jeg til å kjøre mer som opptrekker utover og dermed få færre sjanser til å kjøre inn egne resultater.

Kristoff som opptrekker

Og selv om det kanskje høres ut som han står med lua i hånda og godtar dikteringene fra lagets sportslige ledelse, så stemmer ikke det helt.

At han forsøker å innfinne seg med en opptrekkerrolle i UAE Tour, Tour de Suisse og til slutt Tour de France, handler også om at laget ikke har bedre alternativer.

– Vi har egentlig ikke noe skikkelig bra leadout i laget. Den kapasiteten mangler laget og det er de nødt til å få inn, for oss begge. Jeg har sagt ifra at jeg kommer til å se meg om etter tilbud fra andre lag hvis de ikke får orden på det, så får man se hvilke tilbud og andre muligheter som dukker opp neste år. Jeg vil jo helst fortsatt kjøre for egne sjanser og mener jeg er blant de 10 beste spurterne i verden. To av mine største triumfer i år, Abu Dhabi Tour og seieren på Champs-Élysées, kom jo også på flatt underlag.

– Så da ser du muligheten til at dere kan gjøre to programmer, enda mer uavhengig av hverandre?

– Ja, det kan være fint å fortsette her hvis vi får inn opptrekkere. Elia Viviani og Gaviria fordelte rittene mellom seg i Quick Step, og det er nok av løp å ta av. Sånn som det er nå så mister vi egentlig muligheten til å kjøre inn gode resultater i giroen ved at begge skal kjøre touren. Jeg skjønner at de ønsker best mulig resultater i touren, og jeg skjønner også at han (Gaviria) trenger hjelp fra den som kan gi ham best mulig støtte der, sier Kristoff – som da trolig kan vinke farvel til touren.

Men det blir uansett ikke før i 2020:

– Og hvordan er du som opptrekker?

– Nei, det vet jeg jo ikke, for jeg har ikke prøvd meg mye som det før. Men vanligvis så pleier det jo å fungere som et bra opptrekk for rytteren som ligger på bakhjulet mitt, så da får jeg fortsette å gjøre det, sier Kristoff og ler.

Vil at laget jobber for ham i Sanremo

Per nå ligger altså nøkkelen i 2019-sesongen hans i å gjøre det godt mellom Milano-Sanremo og Paris-Roubaix, og han er også i gang med å sikre seg enda litt friere spillerom akkurat i den perioden.

– Jeg ønsker å være i form til Milano-Sanremo, og jeg føler egentlig at det er det løpet jeg er best i. Gaviria skal også være med der, men han har fremdeles til gode å slå meg. Jeg kommer til å kreve at de kjører for meg der, ettersom jeg har bedre resultater enn ham der hvert eneste år. Det kommer jo litt an på løpsutvikling, men det vil være litt lettere for meg å gi ham tilbake i Tour de France hvis han hjelper meg der, sier Kristoff.

Les også: Sjekk hvem som dukket opp på UAE-leir!

– Har du fortalt det til Gaviria?

– Vi har snakket litt om det, ja. Han er litt laidback og sier bare at vi ser hvordan det blir. Han er en avslappa type, men jeg har fått et godt inntrykk av ham. Han sier hva han mener i samtaler med laget. Til meg sier han at hvis han er bedre, så kjører vi for ham. Hvis ikke blir det motsatt. Det har ikke vært så mye mer enn det. Han har vist at han er raskere enn meg tidligere, men ikke i Sanremo.

– Hva sier laget?

– Jeg har luftet for dem at jeg gjerne vil ha min sjanse der, så får vi se hva det blir til. Det er lagledelsen som bestemmer hvordan det skal kjøres. Det er ingenting som er satt ennå, og det kan dukke opp skader og oppstå andre ting, så vi får bare se.

Alexander Kristoffs foreløpige sesongplan:
Mallorca Challenge
Valenciana
Tour of Oman
UAE Tour
Paris-Nice
Milano-Sanremo
De Panne?
E3 Binck Bank Classic
Gent-Wevelgem
Dwars door Vlaanderen
Flandern rundt
Paris-Roubaix
Frankfurt
Hammer Stavanger
Tour of Norway
Tour de Suisse
Tour de France
Hamburg
La Vuelta / eller Deutchland Tour **
Italienske endagsritt
VM i Yorkshire

** Høstprogrammet er fremdeles litt uklart

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , ,

Les også disse