EN NY PLAN: Vegard Stake Laengen gjør comeback i klassikerne. Der får vi nok også se Dan Martin og Alexander Kristoff. FOTO: UAE Team Emirates

Kristoff snakket Stake Laengen inn på klassikerlaget

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.12.18 15:15

Del på    

– Jeg skal først og fremst skjerme i vinden.

(procycling.no): Vegard Stake Laengen var denne sesongen en av rytterne som skulle hjelpe Fabio Aru fram mot de verste klatringene under Giro d’Italia.

Den jobben kan han også ende opp med å løse i år, men i tillegg venter et spesialoppdrag for Alexander Kristoff.

I 2017 gjorde askerbøringen unna en tilnærmet full klassikerperiode i UAE-laget, og neste år gjør han comeback i ritt som Gent-Wevelgem, Flandern rundt og E3 Binck Bank Classic:

– En del av de belgiske klassikerne og giroen er det som er skissert nå, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

– Hvordan ser du på å kjøre comeback i klassikerne?

– Det blir ikke rubbel og bit, og det synes jeg er greit. Perioden mellom Mallorca og Flandern rundt kommer til å gå kjapt, og så har jeg Giro d’Italia i etterkant. Jeg får gjøre det beste ut av det. Det virker som det skjedde på forespørsel fra Alexander Kristoff, forteller han.

Kapteinene kom med sine innspill

Slik Stake Laengen skisserer det har kapteinene i laget sittet i møter med ledelsen, og deretter fått lov til å plukke med seg ryttere inn i rittene de skal kjøre.

Sånn sett har nordmannens navn trolig dukket opp både hos Kristoff og Fabio Aru.

I tillegg har det vært kjørt dialog med trenere og andre deler av støtteapparat, men selv har han ikke blitt forespurt av lagledelsen før det foreløpige programmet hans lå på bordet.

– Hva slags oppgaver skal du løse for Kristoff i klassikerne?

– Først og fremst blir det å skjerme vind. Det er i hvert fall det han sier selv, så vidt jeg har forstått. Jeg har ikke spurt ham så mye om det, men det er nok derfor det ble klassikerne på meg i år. Det kan se ut til at jeg mister Katalonia rundt, men ellers er det spennende med noe nytt, sier Stake Laengen som regner med å legge inn et egen treningsperiode i etterkant av klassikerbolken.

Den skal etter planen avsluttes før Paris-Roubaix. Nordmannen åpner sesongen på Mallorca sammen med Kristoff og tar siden turen til Tour of Oman og «nye» UAE Tour (tidligere Abu Dhabi Tour).

Ble nok litt ivrig i høyden

Den langstrakte nordmannen har tidligere engasjert seg både i klassikerne og dyrket seg selv som temposyklist, men denne sesongen besto hoveddelen av sesongforberedelsene i to bolkers høydetrening på Teide (Tenerife) i årets første kvartal.

Deretter ble nok et par høydesamlinger i Sestriere. Likevel opplevde han at kroppen verken fungerte optimalt under giroen eller vueltaen.

– Hva har du lært av det?

– Jeg var nok litt ivrig til tider og fikk kanskje ikke restituert nok. Det er kanskje det jeg først og fremst må ta med meg videre. Men det må trenes hardt og det er en hårfin balansegang der. Jeg må prøve å løse det bedre under den kommende sesongen. Det er ikke lagt opp til så mange samlinger, og jeg får mer tid til å trene hjemme (i Nice, vår anm.) mellom ritt. Kanskje ble det litt mange døgn på reise totalt sett når man drar rett videre til løp fra samling, resonnerer han.

Lampre-stempelet hviskes ut

Det er massive utskiftninger og nyansettelser i UAE-laget foran en ny sesong, og Stake Laengen håper og tror det vil slå positivt ut:

– Det er mye støtteapparat her. Det er folk i hver korridor, så det er mye å holde styr på, humrer han.

– Det er stort sett nytt medisinsk apparat og nye trenere. Bitene rundt trening og ernæring legges opp på en annen måte, så jeg håper det blir bra, sier han.

– Da du skrev under for dette laget foran 2017-sesongen beskrev du det som ”det gamle Lampre-laget”, er det fremdeles en dekkende merkelapp?

– Nå er det i ferd med å hviskes ut. Det skjedde mye alt i år og flere av italienerne i støtteapparat og ledelse er nå ute. Giuseppe Saronni har ikke vært på samlinger og det er også andre som er ute. Det finnes fremdeles italienske massører og service course ligger fremdeles i Italia, så det er noe italiensk igjen men røttene er gradvis borte. Jeg tror overgangen til nytt system for trening og ernæring vil sette dypest sport når det gjelder endringer.

– Ser du på dette skiftet som positivt?

– Det er ikke noe galt med den italienske tilnærmingen til ting, men jeg ser for meg at UAE-laget nå går litt mer vitenskapelig til verks. Du får en grundigere veiledning og det er noe jeg ser på som en fordel.

PS: I høst skrev Vegard Stake Laengen under en ny toårskontrakt med UAE Team Emirates.

Tagget med: ,

Les også disse