Prøv Procycling Pluss idag

Farlig duo: Får Alexander Kristoff det slik han vil, får han se mye mer til Sven Erik Bystrøm i 2017. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Kristoff ber om mer Bystrøm

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 18.11.16 11:41

Del på    

Ikke fornøyd med lagkameratens 2016-program.

STAVANGER (procycling.no/Sykkelmagasinet): Mens regnet hamrer på kaféruta en grå høstdag, en dag ikke ulik mange andre i Stavanger, forklarer Norges beste syklist om savnet av noen han kan matches skikkelig med på trening.

– Når jeg trener med Coop (ØsterHus) er det mange der som kan utfordre meg i spurt, men over tøffe bakker trenger jeg noen som kan pushe meg, og det er det bare Sven som klarer, sier Kristoff.

I en treningsperiode preget av mye styrketrening har han den siste uken sett seg nødt til å rokere om litt på programmet som følge av mye uvær i området. Onsdagens langtur ble byttet med tirsdagens intervalløkt på rulle hjemme i garasjen. Striden med Edvald Boasson Hagen sier han seg ferdig med, men gir likevel et klart bilde på hva han mener om en av dem skulle droppes fra VM-laget, slik enkelte har spekulert i.

– Det kommer ikke til å skje. Det er mange lag som kjører med flere kort, og det kan vi også. Edvald og jeg dekker ulike deler av løpet, og med bakken på slutten i Bergen, er Edvald gull verdt, slik han var i Richmond. Samler det seg så sitter jeg der.

– Verken Edvald eller jeg skal droppes. Vi har ikke så mange gode ryttere som kan prestere i en slik løype, og Edvald er blant våre sterkeste. Det ville vært helt feil å droppe ham, sier Kristoff med en vennskapelig tone.

Han er mer interessert i å prate om det som skal skje i 2017. I et fornyet Katusha tar han nå plass i en omrokert ryttergruppe, og med ny navnesponsor på plass i den tyske sjampo-leverandøren Alpecin, håper Kristoff det skal gi positiv avkastning også på han.

– Jeg skal prøve sjampoen nå, så får vi se om det blir noe mer hår.

– Du tar ikke «en Hushovd» og tar på mer hår?

– Nei, jeg satser på at Alpecin skal gjøre det for meg, ler han.

Thor Hushovd avslørte i sin egen biografi at han i 2011 brukte 140 000 kroner på en hårtransplantasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Off-season: Det har blitt mange intervjuer den siste tiden, sier Kristoff. Ikke bare fordi han har bedre tid til det, men også som følge av episoden som utspilte seg i Qatar. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Off-season: Det har blitt mange intervjuer den siste tiden, sier Kristoff. Ikke bare fordi han har bedre tid til det, men også som følge av episoden som utspilte seg i Qatar. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Styrket Katusha

Mer hår på hodet eller ei, Kristoff angriper uansett 2017-sesongen med fokus på å gjøre ting bedre enn i 2016. Blemmene fra spesielt Milano-Sanremo og Tour de France sitter dypt, og der han hadde mye stang-inn i 2015, ble det stang-ut påfølgende sesong.

En forsinket intensiv på overgangsmarkedet skaffet imidlertid gode signeringer for laget.

– Jeg tror vi er styrket i min gruppe til klassikerne. Kanskje ikke nødvendigvis i spurtene, men vi er hvertfall ikke svekket. Vi mistet Jacopo (Guarnieri), men vi kan være freshe, hvertfall i løpene med Tony (Martin) og Reto (Hollenstein) som er en stor mann vi kan ligge bak. Kan vi spare Marco (Haller) og (Michael) Mørkøv inn mot mål, så er vi ikke svekket, beskriver han.

Likevel illustrerer Kristoff at han også til neste år må finne seg i å spille på andre lag i spurtene, men at Katusha på ingen måte er satt tilbake hva gjelder kjørestyrke. Noe signeringen av Martin er et eksempel på, i tillegg til Mads Würtz Schmidt og Marco Mathis, U23-verdensmesterne på tempo de siste to årene.

– Kan de nye U23-gutta gå rett inn i en viktig rolle på klassikerlaget?

– Ja, det tror jeg. Kanskje ikke helt mot avslutningen, men mange proffer forsvinner fra løpet en gang mellom 200 og 230 kjørte kilometer, så det er da det er viktig å være foran.

– Så du tror ikke Würtz Schmidt sitter med opp Cipressa under Milano-Sanremo?

– Hehe, nei han skal få slippe det, men da får Sven sitte med da, smiler Kristoff lurt og henviser til nabo og lagkompis, Sven Erik Bystrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aldri langt unna: De spiller hverandre gode i treningshverdagen og tilbringer mye tid sammen. Her fra Stavanger Sykleklubbs tradisjonelle innendørstrening som finner sted på vinteren. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Aldri langt unna: De spiller hverandre gode i treningshverdagen og tilbringer mye tid sammen. Her fra Stavanger Sykleklubbs tradisjonelle innendørstrening som finner sted på vinteren. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Mer Bystrøm

For til neste år har Kristoff gitt beskjed til lagledelsen at han vil se mer til den 24 år gamle haugesunderen, som i 2016 kjørte et litt annerledes program enn sin kaptein, med blant annet deltakelse i to av tre Ardenner-klassikere, Tour of Norway og Vuelta a España – alle ritt som gikk uten Kristoff.

– Han kjører jo egentlig best i flate løp, så vi lurer litt på hva han skal gjøre i alle bakkene, ler Kristoff, før han presiserer at han tror Bystrøm kan bli en viktig mann i kampen om store seire.

Publikum er dog ikke ukjent ved effekten Bystrøm kan ha for sin fem år eldre kompanjong. Den heroiske innsatsen fra De Panne Tredagers’ første etappe i 2015, da duoen gikk i brudd og endte opp med å bli én og seks på etappen, er på mange måter et godt bilde på hva de kan finne på i hverandres selskap.

– Sven er allsidig i løp og kan brukes til mye, blant annet inn mot spurten med to kilometer igjen. Da er han alltid der, skryter Kristoff, som også legger til at det hadde vært kult å få Bystrøm med seg til Tour de France.

Noe også Bystrøm selv har ytret ønske om å få sykle i kommende sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brillefin: Sven Erik Bystrøm tar fatt på sin fjerde sesong for Katusha, i et år han på samme måte som Kristoff skal forhandle ny kontrakt. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Brillefin: Sven Erik Bystrøm tar fatt på sin fjerde sesong for Katusha, i et år han på samme måte som Kristoff skal forhandle ny kontrakt. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Bedre harmoni

Hvordan programmene til de to nordmennene vil se ut, blir mer eller mindre spikret når laget møtes til treningsleir 28. november i Spania. Kristoff bekrefter likevel allerede nå at han trolig kjører et identisk program som han gjorde før Ponferrada-VM i 2014. Det betyr at de to canadiske klassikerne i Montréal og Qhuébec vil spille en nøkkelrolle i oppkjøringen mot det som skal skje i Bergen i september.

Men som sagt; mye avgjøres på treningssamlingen som venter i månedsskiftet november/desember. Kristoff legger ikke skjul på at han gleder seg til å møte sol og varme, samt en ryttergruppe som muligens har bedre harmoni enn tidligere.

– I fjor kunne ikke halvparten engelsk, men det er annerledes nå. Jeg føler laget jobber for å styrke gruppen rundt meg, så får vi se hvordan unggutta tar nivået, sier Kristoff, og legger til:

– Jeg syns Nils Politt tok nivået veldig bra i 2016, og dersom han holder seg der og kanskje hever seg enda mer, så blir det et veldig godt lag. Det er noe med kontinuiteten også, påpeker Kristoff.

(Artikkelen er levert i samarbeid med Sykkelmagasinet)

Tagget med: , , ,

Les også disse