VITA HEINE: Skal i aksjon på tempo under Sykkel-VM i Innsbruck tirsdag. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

VITA HEINE: Skal i aksjon på tempo under Sykkel-VM i Innsbruck tirsdag. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Knuste norgesrekord før VM: – Løypa passer meg bra

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 25.09.18 07:38

Del på    

Vita Heine mener rekorden var avgjørende for Innsbruck-billetten.

(procycling.no): Foran 2018-sesongen sa Vita Heine opp jobben som forsikringsmatematiker hos Tryg Forsikring for å satse på sykkelkarrieren på fulltid.

Det ga 33-åringen muligheter til å dra på lengre treningssamlinger i høyden, og i en gammel bobil tilbrakte hun flere uker i høyden på Tenerife tidlig i sesongen.

Liten hvile mellom samling og ritt sørget imidlertid for at effekten ikke ble som ønsket, og samtidig havnet hennes arbeidsgiver, det norske profflaget Hitec Products-Birk Sport, i økonomiske uføre.

Det sørget for et svært magert rittprogram, men den tidligere latviske statsborgeren har klart å løfte seg mot slutten av sesongen. I juni ble hun Norgesmester for tredje år på rad, da hun tok en overlegen seier i Sandefjord.

1. september viste hun igjen sin store kapasitet da hun satte ny norsk rekord på 30 kilometer tempo i Re, Vestfold. Heine knuste den gamle rekorden fra 2015 med tre og et halvt minutt, med tiden 38:15,4 og en snittfart på 47 kilometer i timen.

Selvtillitsboost

Rittprogrammet ble etter hvert litt bedre enn først antatt og de siste forberedelsene til VM ble lagt i Tour Cycliste Féminin de l’Ardèche, uten at resultatene ble de helt store. Det sørget en matforgiftning i innledningen av rittet og en velt mot slutten av rittet for.

Hun skal dog ha restituert seg helt etter det og gleder seg nå til tirsdagens 27,8 kilometer lange tempo. Norgesrekorden hun satte i starten av måneden betød mye, men hun toner ned dens betydning.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ HJEMMEBANE: Heine representerte også de norske fargene under VM i Bergen i fjor. FOTO: KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images

– Det var nok ganske avgjørende for å bli tatt ut og så var det viktig for selvtilliten. Samtidig er det også forskjell på rekord og ritt. Løypene for rittene er jo annerledes. Der er det jo også svinger, bakker og tekniske partier. En rekord vil på en måte ikke være helt sammenlignbart, men det var litt gøy å se. Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne sykle så fort. Det gir jo litt selvtillit, samtidig blir det ikke det samme som å hevde seg i et stort ritt.

– Passer meg veldig bra

Tilnærmingen til tempoen er pragmatisk og ikke resultatbasert. For Heine handler det like mye om å se progresjon i arbeidet hun har lagt ned, kanskje spesielt etter hun forlot tryggheten i fast jobb og gikk over til satsning på fulltid.

– Jeg har tenkt litt, men jeg er ikke så opptatt av resultat. Det blir nok ikke topp ti, for å være ærlig. Jeg tenker rundt plass 20 er realistisk, men jeg er ikke så opptatt av det egentlig. Jeg er mest opptatt av prestasjonen og en veldig god gjennomføring. Jeg har selvfølgelig lyst til å se at jeg har utviklet meg i forhold til i fjor. Det gir litt motivasjon videre, for jeg har jo lyst til å bli enda bedre og man har lyst til å utvikle seg for hvert år. Jeg har jo lyst til å hevde meg i verdenstoppen etterhvert, så da er prestasjonen viktig, og å se at man har utviklet seg. Så får resultatet bli som det blir.

– Hvordan vil du beskrive løypen, og hvordan den passer dine ferdigheter?

– Den passer egentlig veldig bra, egentlig. Både bakker og flate strekninger. Det er noen svinger som er litt utfordrende, men ikke altfor mange av dem. Den passer egentlig bedre enn tempoen i Bergen i fjor. Jeg gleder meg til å kjøre. Det er et godt tegn.

Hun mener hun har gjort jobben i forberedelsene og må jobbe med seg selv for å hente ut det siste lille ekstra.

– Jeg har hvilt godt og alt er egentlig tilstede. Det viktigste blir å ha tro på seg selv, være tøff og så disponere riktig. Det blir viktig.

Heine starter tirsdagens tempo som 16. siste rytter, klokken 15:34.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse