(procycling.no): Etter VM på hjemmebane i fjor høst, sa Vita Heine opp jobben for å satse fulltid med landeveissykkelen.
I januar oppsøkte hun høyden på Teide i et lånt bobil, og la det hun håpet skulle være grunnlaget for noen steg i riktig retning målt opp mot de aller beste klatrerne.
Les om Vita Heines høydesatsing før sesongstart!
Vårsesongen ble imidlertid ikke slik hun hadde sett for seg. Hun tror det ble for lite hvile mellom høydesamlingen og den neste samlingen i Hitec-regi. Resultatet ble i hvert fall lite overskudd og skuffende resultater.
I mai kom et nytt sjokk: Hitec Products manglet én million kroner for å avslutte sesongen på ’en skikkelig måte’ grunnet sviktende inntekter i sponsormarkedet.
Ingen proffritt i mai og juni
Lagsjef Karl Lima bekrefter overfor procycling.no at innsamling via VIPPS, innsamlingsportalen GoFundMe og bidrag fra nye og eksisterende sponsorer totalt har brakt rundt 350.000 kroner i Hitec-kassa.
– Vi gikk ut med at vi alt i alt trengte én million, og har fått inn rundt 35 prosent av det nå. Det går an å fullføre sesongen på et vis. Vi har investert en del midler allerede, men hadde nok ønsket oss enda flere ritt. Men vi har intet annet valg enn å justere på reiseutgifter og andre ting vi kan påvirke. Jeg kan i hvert fall si at dersom dette laget fortsetter, så skal ikke dette skje om igjen, sier Lima til procycling.no og tenker på de økonomiske vanskene.
Den nye økonomiske hverdagen får nå rytterne kjenne på kroppen. Lima presenterte en liste over hvilke konkurranser som var mulig å få til ut året. Deretter var det opp til rytterne selv å gradere hvor stort ønsket var for å kjøre rittene. I tillegg er utøverne bedt om å ta sin del av reiseutgiftene, noe man vanligvis ikke har måttet gjøre innenfor satsingen.
For Heines del har ting stort sett slått negativt ut. Hun syklet sin forrige konkurranse under Liège-Bastogne-Liège i slutten av april, og har kun to oppdrag ut året i drakten til det norske profflaget.
– Det stemmer at jeg bare har fått to ritt ut sesongen. Det kan bli litt lite med tanke på VM-forberedelsene, sier Heine til procycling.no.
– Er du blant rytterne som blir hardest rammet i prioriteringen ut sesongen?
– Jeg er nok det. Det har nok litt å gjøre med at jeg ikke leverte en like god vårsesong som jeg gjorde i fjor, mener hun.
Giro-drømmen i 1000 knas
Foran 2018-sesongen var Giro Rosa hennes kanskje aller største mål. Det er nå klart at Hitec ikke stiller til start der.
– Giroen er det dyreste rittet hele sesongen. Jeg forsøkte å forhandle med dem for å få dem til å dekke større deler av kostnadene, men det var ikke mulig å få til, kommenterer Lima.
Det norske profflaget blir heller ikke å se under La Course, som er regissert av Tour de France-arrangøren ASO.
Uka før NM blir Heine heller ikke å se i aksjon under 2.WWT-rittet The Womens Tour. Der stiller Hitec lag, men Susanne Andersen og Ingrid Lorvik er de to eneste norske på laget som fylles opp av fire utenlandske ryttere.
– Det er selvsagt synd for meg at det ikke blir noe av giroen. Jeg fikk muligheten til å være med i fjor, men da passet det ikke med jobben. Det gjorde det heller ikke året i forveien. Derfor hadde jeg gledet meg veldig når jeg først hadde muligheten, men nå blir det ikke noe av. Jeg skulle gjerne også hatt Womans Tour som oppkjøring til NM.
Lima påpeker at Heine er satt opp som første reserve, men at det per nå ser ut til at rittet foregår uten henne.
– Hvis vi skal prøve å se noe positivt i situasjonen, må det være at hun nå får god tid til å ta fram temposykkelen foran NM. Det er også to tempoer underveis i BeNe Ladies Tour og ingen i Womens Tour, så det ligger også slike hensyn i bunnen.
– Har Vita Heine grunn til å være skuffet med tingenes tilstand?
– Jeg kan forstå det om hun er skuffet. Vita er nære på å komme med i uttakene til noen av de andre rittene. Men vi har også sendt ut en oversikt med en slags ønskeliste, der man kunne sette seg opp på hovedmål og eventuelt ritt man ikke kunne være med på. Hun har nok vært litt uheldig i forhold til rittene hun ikke ville eller kunne sykle, mener Lima.
Snek seg med i mosjonsritt med dispensasjon
I mai reiste hun på høydesamling i regi av det norske landslaget og Olympiatoppen til Sierra Nevada. Med på turen var også Emilie Moberg og Susanne Andersen.
– Det var en vellykket samling for alle tre. Vi fikk målt blodeffekten både før og etter, og det slo bra ut for alle tre. For å få fullt utbytte av oppholdet, må man også ha en oppkjøring i etterkant for å få ut effekten.
Ettersom hun ikke har hatt andre ritt å kjøre, har hun holdt seg gående via Norgescup og mosjonsrittet Bergen-Voss. I sistnevnte ritt måtte hun ha dispensasjon fra arrangøren for i det hele tatt å delta:
– Som proff har man egentlig ikke lov til å sykle mosjonsrittene. Det ble løst ved at vi ikke tok tiden, men at jeg fikk kjøre rittet for å få treningseffekten.
Tungt år både for lag og forbund
2018 er ikke bare et magert år for profflaget, men også for Norges Cykleforbund (NCF). Det økonomiske etterslepet etter VM i Bergen gjør at forbundet alt har varslet restriktivitet i uttakene til EM og VM.
I verste fall kan kombinasjonen av økonomiske nedgangstider både for proff- og landslag føre til at enda flere konkurranser forsvinner.
– Jeg fokuserer veldig på tempoen fram mot NM i Sandefjord. Landslagssjefen (Carl Erik Pedersen, vår anm.) har informert oss om at det kanskje ikke er nok å vinne for å bli tatt ut til EM-tempoen. Man er nødt til å dokumentere at man kjører fort for å ha noe i et EM å gjøre.
Også landslagsoppdrag utenom mesterskap er det kuttet ned på, noe som gjør oppdragene for Hitec enda mer verdifulle.
Foruten Heine smerter det nok Ingrid Lorvik at hun ikke får sjansen til å vise seg fram under La Course og Tour de France.
Susanne Andersen har imidlertid et program som ser langt bedre ut. Hun avslutter sesongen med Womens Tour, NM, BeNeLadies Tour, London Prudential, EM, Ladies Tour of Norway, Holland Ladies og Madrid Challenge by Vuelta.
Nødt til å vurdere alle alternativer
Dermed ser det ut til at Hitec-laget lander noenlunde greit etter en kronglete sesong.
Hva som skjer neste sesong er foreløpig uavklart, noe som gjør at Heine også må sjekke interessen hos potensielle arbeidsgivere foran neste sesong.
– Jeg kommer til å satse for fullt neste år, uansett. Jeg har ennå ikke fått beskjed om satsingen fortsetter, så jeg må tenke litt på andre lag og andre muligheter. Jeg håper for norsk damesyklings del at laget fortsetter. Hitec er for oss det kontinentallagene er på guttesiden. Det er nesten umulig å ta steget fra et klubblag og rett ut til profflagene i WorldTouren. Nå har vi Emilie Moberg og Katrine Aalerud i Virtu Cycling, men Hitec har helt klart vært et hjelpemiddel for å skape nye utenlandsproffer.
– Hva tenker du om situasjonen du selv har havnet i nå, etter at du valgte å satse fullt ved starten av året?
– Jeg har to konkurranser fra 22. april og ut sesongen. Det er mange måneder mellom der, så det er selvsagt kjedelig for min del. Egentlig er man avhengig av å ha en del konkurranser for å kunne prestere godt i mesterskap. De fleste prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.
Lima forteller at han fremdeles jobber for at det norske profflaget fortsetter neste sesong. En foreløpig deadline er satt til juli måned.
– Vi er i forhandlinger med en sponsor, som skal gi oss en avklaring i løpet av juli måned. Det vil bety veldig mye om den avtalen går inn. Da vil vi også ha et mye klarere bilde av om vi kan fortsette neste år, forteller han.
Hitec-sjefen har også informert rytterne på laget om at er «åpne for å diskutere løsninger», dersom noen av dem skulle ønske å skifte lag.
– Det er ikke slik at vi ønsker at noen skal forsvinne, men i år er vi 13 ryttere på laget – og det kommer vi ikke til å være neste år. Det er ganske dyrt med et stort lag, og flere av de største profflagene har staller på mellom 8 og 10 ryttere (8 er for øvrig også minimumskravet til et WWT-lag).
PS: Team Hitec skal også i aksjon i det svenske 1.WWT-rittet Crescent Vårgårda i august. Der står Susanne Andersen foreløpig oppført som reserve, mens Heine heller ikke er blant de uttatte.