SYKDOMSPLAGET: Iver Knotten virker fast bestemt på å slå tilbake etter et par tøffe år. Her i aksjon under U23-fellesstarten i NM i år. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Knotten bestemt for å slå tilbake etter et par tøffe år

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.12.18 17:12

Del på    

Nå satser han mot VM-plass i 2019 etter en sesong ødelagt av sykdom.

Iver Knotten kom ut av juniorklassen som ett av de største norske talentene, med bronse på tempoen i EM – på samme tid som sølvvinner Marc Hirschi, sveitseren som vant U23-fellesstarten i VM i år og som har skrevet under en proffkontrakt med Team Sunweb – som det kanskje fremste resultatet.

Men der Hirschis karrierekurve har pekt strakt oppover, har det var vært tøffere for Knotten. 2017 ble et år med opp-og-nedturer, men en syvendeplass på NM-tempoen og en norsk rekord på 30 kilometer ga ham en billett til VM-tempoen i U23-klassen i Bergen. Der ble han nummer 27 etter at landslagsledelsen hadde trøblet med selve løypa.

Om 2017 hadde sine opp-og-nedturer, ble 2018 i stor grad en eneste stor nedtur. Et kermess-ritt i Belgia, Paris-Troyes, Norgescupen i Sandnes, NM i Sandefjord og Tour de Hallingdal står igjen som de eneste rittene hans, med kun NM-tempoen og Norgescup-rittet i Sandnes som ga et gjeldende resultat.

NM på hjemmebane ble dermed en skuffelse for vestfoldingen, som hadde sett frem til NM-tempoen i to år.

– Det har vært to ganske år med mye plunder med gjentatte luftveisinfeksjoner. Dermed har jeg ikke fått gjort det jeg har ønsket treningsmessig, det har blitt lite ritt og så har det ballet på seg, sier Knotten til procycling.no.

– Jeg har alltid prøvd å trene og gjøre de riktige tingene, men så har jeg havnet tilbake. Kanskje vært litt for ivrig og ikke tillatt kroppen å komme seg helt igjen.

– Det har gjort at det har blitt en veldig vanskelig situasjon med Joker. På grunn av sykdomsproblematikken har jeg ikke fått vist hva jeg er god for og de har nok muligens mistet litt troa på meg og hva jeg kan bli, sier han.

Gjølberg: – Riktig for utviklingen hans å ta et steg tilbake

Joker Icopal har dermed ikke fornyet kontrakten med ham foran neste år sesong, en avgjørelse som ikke falt Knotten lett for hjertet.

– Det har vært ganske tøft. Jeg er fremdeles 19 år, blir 20 år nå 17. desember. Jeg er en ung utøver fortsatt. Min følelse er at de ikke helt har trodd på problematikken min og å kaste meg ut på den måten synes jeg har vært tøft. Jeg har bestemt meg for å vise dem at det var feil og jeg skal komme tilbake med et smell neste år.

– Jeg har muligens vært litt for dårlig med kommunikasjon mot laget. Dermed har kanskje de følt at jeg ikke har gjort mitt beste, og vi har havnet i en situasjon hvor jeg ikke har fått ny kontrakt, sier Knotten.

En annen vestfolding, Adrian Gjølberg, er nå sportsdirektør i Joker Icopal.

– Iver er en kjempegutt, som jeg har stor sans for på det personlige plan og et kjempetalent som kan bli så god han vil. Vi har hele veien trodd på helseproblemene hans. At vi velger å ikke fornye kontrakten kommer av andre årsaker. Det ene er at vi ser det som riktig for utviklingens hans å ta et steg tilbake, sier Gjølberg til procycling.no.

HOLDER DØRA ÅPEN: Adrian Gjølberg i Joker Icopal har ikke lukket døren for Knotten. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Jeg vil også legge til at vi fortsatt holder døren åpen. Han har fått tilbud om å beholde sykler og å bli med på treningssamling. Vi gjør tidligst en ny vurdering på kontrakt i april, sier Gjølberg.

– Det er jo et steg tilbake i karrieren, uten tvil. Men det går ikke an å sette seg ned og grine av den grunn. Man må bare slå tilbake og vise at de har gjort en feil med det valget. Jeg må også respektere deres valg. Jeg får ikke gjort noe med det, sier Knotten.

Håper på VM-plass i 2019

Etter to år i Joker Icopal blir det dermed (trolig) et skifte til den nye satsingen i Sandefjord med blant andre Ken-Levi Eikeland.

Les mer: – Vi skal være en reell utfordrer til kontinentallagene

Der møter han et opplegg han selv har stor tro på og med et mål om å kjøre seg tilbake på kontinentalnivå og sikre seg en tur til VM i Yorkshire.

LØYPETABBE: Det ble forvirring under Iver Johan Knottens VM-tempo. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

VIL TILBAKE HIT: Iver Knotten håper å prestere godt nok til at han kan få sjansen i VM i Yorkshire. Her fra VM i Bergen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Det er helt klart målet. Jeg mener personlig at om jeg hadde vært i form, så hadde jeg kjørt VM i år. Jeg vet hva jeg er god for på tempo. Jeg ble bare nummer ti på NM-tempoen, men historikken og treningen i forkant tilsier at jeg burde blitt nummer 40. Jeg var omtrent syk opp til dagen for NM-tempoen, så jeg har veldig tro på å kunne komme meg med til VM hvis alt blir som det skal. Nivået på tempo i Norge har blitt høyt, men jeg mener at når NM kommer neste år så skal jeg klare å konkurrere med både Andreas (Leknessund) og Edvald (Boasson Hagen). Målet er å være der oppe, sier Knotten.

Nylig neseoperert

For to og en halv uke siden var Knotten gjennom en neseoperasjon, for å rette opp i problemene med luftveiene.

Dermed krysser han fingrene for at han nå har sykdomsproblemene under kontroll.

– Jeg håper det. Det er to og en halv uke siden operasjonen, så effekten der er ikke hundre prosent klar. Legen som opererte meg var ganske klar på at operasjonen var nødvendig og at det ville hjelpe meg. Jeg får fortsette å ta de forholdsreglene som må til, så får jeg håpe at det er nok til neste år. Jeg tror det er under kontroll nå, sier han håpefullt.

Tagget med: , ,

Les også disse