STORE UTSKIFTNINGER: Seieren i Tour de Normandie var den klart største for Joker Fuel of Norway i år. Fra det laget forsvinner nå Andreas Vangstad (andre fra venstre), Ole Forfang (tredje fra venstre) og Bjørn Tore Hoem (ytterst til høyre). FOTO: Joker Fuel of Norway

– Nå er tiden for å satse litt yngre og bygge laget litt på nytt

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 30.09.19 17:53

Del på    

Vangstad ble overrasket da han etter to år i Joker ble kuttet til fordel for satsing på de yngre rytterne.

(procycling.no): Det er markante utskiftninger på gang i Joker Fuel of Norway. Forrige uke ble det klart at lagets to eldste ryttere, Bjørn Tore Hoem og Andreas Vangstad, ikke har fått forlenget kontrakten.

Samme uke la også både Ole Forfang og Aksel Fischer Aasheim opp.

For Joker kom avgjørelsen om å ikke ta med seg Hoem (28) og Vangstad (27) videre som en del av en ny kurs og et aldri så lite generasjonsskifte i laget. 

– Det er jo gode ryttere, men det er en del av det å ta de tøffe valgene for å snu litt på kursen. Det er jo et faktum at vi ikke har vært helt der vi ønsker å være. Vi ser at vi kanskje mangler litt ungdommelig pågangsmot. På en måte er det urettferdig å hive ut gode ryttere, men samtidig er det urettferdig å ikke gi unge, lovende ryttere som ikke helt vet fremtiden en sjanse også. Det er litt slik vi tenker, at nå er tiden for å satse litt yngre og bygge laget litt på nytt, sier sportsdirektør Adrian Gjølberg til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Avgjørelsen kom overraskende på Vangstad

Gjølberg er klar på at det å sende ut Hoem og Vangstad var en tøff avgjørelse.

– Vi måtte gå mange runder på det. Det er gode syklister og personer vi også liker godt. Vi tok inn noen unge ryttere i fjor (Daniel Årnes, Kristian Klevjer og Søren Wærenskjold) som også fortjener å få sjansen over tid, som Hoem og Vangstad har fått. Så ser vi også at vi må endre litt på laget for å få litt mer råskap i gjengen. Da er det egentlig så enkelt at de som har vært lenge i gamet må vike for yngre rytterne. Det er brutalt, men det er dessverre slik det er noen ganger.

Vangstad selv forteller at han ble overrasket da han fikk beskjeden.

– Jeg fikk en mail like før vi reiste til Belgia om at det ville bli noen endringer til neste år, hvor de ønsket å satse på de yngre rytterne. Da skjønte man at de eldste rytterne stod litt i fare for å ikke få fortsette, men jeg var overrasket. Jeg hadde ikke trodd at jeg ikke skulle være med videre allerede etter to år. De ville jo ha meg for to år siden, men to år etter ville de ikke ha meg likevel fordi jeg var for gammel, sier sørlendingen til procycling.no.

– Skjønner du at det var et behov for et lite generasjonsskifte?

– Jeg føler ikke de trengte det. Vi har mange unge ryttere på laget nå også, men de trenger gjerne noen år før de kan sykle alle rittene. Jeg og Bjørn Tore er jo med på de tøffeste rittene og uten noen fra den eldre garde kan du bli litt mer sårbar. Å ikke fjerne alle på én gang hadde kanskje vært en idé. 

I AKSJON: Andreas Vangstad under årets Tour of Norway. Foto: Luc Claessen/Getty Images

NM på hjemmebane neste år

Han er nå på jakt etter et nytt lag og er klar på at han ønsket å fortsette i Joker Fuel of Norway.

– Jeg var motivert for å fortsette, men det blir alltid litt tøffere når du må jobbe for å komme inn på et lag. Jeg ønsker gjerne å fortsette om jeg får mulighet til det. Det er kjedelig å avslutte på denne måten og egentlig ikke kunne velge selv når du er ferdig. Bare for to-tre uker siden var jeg helt sikker på at jeg ville fortsette neste år, men så hadde jeg plutselig ikke lag lenger. Det har gått fort, sier Vangstad.

Neste sesong venter også NM på hjemmebane i Kristiansand.

– Det hadde vært gøy å få med seg, men jeg har syklet to store ritt på hjemmebane (Tour des Fjords 2018, Tour of Norway 2019), så behovet er ikke like stort. Jeg skulle gjerne gjort det igjen, men jeg tror ikke jeg gjør det på klubbnivå. Da hadde det nok vært for moro skyld. Helst på kontinentalnivå, sier han. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Gjølberg på vei ut av Joker

Sportsdirektør Gjølberg forteller at han synes det gror godt flere steder i landet, men det er ikke kun alder som er viktig for hvem som får sjansen i Joker.

– Det er ikke slik at det er U23-ryttere for enhver pris. Unge ryttere som er sultne og vil opp og frem. Om du er 25 når du er ung og sulten, så gjør ikke det noe, men vi må se potensialet hvor vi ikke helt vet hvor taket står hen. At du virkelig vil opp og frem og gjør det som skal til for å bli veldig god til å sykle, sier Gjølberg. 

Selv er på han vei ut av jobben som sportsdirektør grunnet et ønske om å trappe ned på reisingen og å ha mer tid til familien hjemme.

– Det kan være at jeg er litt med Joker neste år på et mindre engasjement, men den reisingen vil jeg i hvert fall trappe betraktelig ned, sier 30-åringen.

Han var selv aktiv syklist i det som den gang het Team Joker-Merida i tre sesonger (2011-2013) og har de siste to sesongene vært sportsdirektør for laget. Fra å være det dominerende norske laget i mange år, har Uno-X virkelig tatt over den rollen i år og vil ta et ytterligere steg nå som de prøver å etablere seg på nest øverste nivå.

– Vi kan ikke konkurrere med dem når de blir prokonti. Det er naturlig at de blir bedre enn oss, og det har de vært i år også. Da må vår rolle i større grad bli å utvikle ryttere. Blir de gode nok til Uno-X, så er det et profflag og da skal vi være fornøyde med det. Blir de enda bedre hopper de over Uno-X og går til WorldTouren, og det er enda bedre igjen. Vi må finne vår plass og det håper jeg også Uno-X ser og lar oss utvikle rytterne til de er klare. Norsk sykkelsport er ikke så stort, så jeg tenker alltid at dialog mellom lagene er bra. Selv om vi er konkurrenter, sier Gjølberg.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

 

Tagget med: , ,

Les også disse