Prøv Procycling Pluss idag

UROKKELIG: Simon Yates ble tredjemann på etappen, og den røde ledertrøya var aldri truet. Foto: Michael Steele/Getty Images

– Klarte ikke helt å tro at jeg skulle klare det

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 16.09.18 09:49

Del på    

Simon Yates følte usikkerheten i kroppen helt til siste fjelletappe.

(procycling.no): På den siste fjelletappen i La Vuelta 2018 gjorde Simon Yates ingen feil. Briten satt fjellstøtt i rødt gjennom samtlige 97,3 kilometer i Andorra, og klatret i mål som tredjemann.

Nå gjenstår kun søndagens 112,3 kilometer lange sjarmøretappe til Madrid før 26-åringen har vunnet sin første Grand Tour. Rustningen til Bury-syklisten kom til den siste fjelletappen uten bulker. Men Yates slet allikevel med usikkerheten.

– I går (fredag) hadde jeg en god etappe, men jeg klarte ikke helt å tro at jeg skulle klare det, fortalte Yates på pressekonferansen etter lørdagens etappe ifølge Cyclingnews.

Den spektakulære smellen Yates opplevde i Giro d’Italia hadde nok ikke sluppet taket. For kun fire måneder siden mistet Mitchelton-Scott-rytteren den rosa ledertrøya. Helt fram til den 17. etappen satt han fjellstøtt i giroens lederplagg. På etappe 18 viste han svakhet, og dagen etter tapte Yates nesten 40 minutter.

– Jeg var nervøs i starten, for du vet aldri. På en etappe som det her så kan alt skje.

Men fra start til mål i Andorra var det aldri noen tvil. Yates var bunnsolid, og gjorde alt riktig.

– Det var en intens dag helt fra starten. Men laget mitt var fantastisk. Jeg hadde støtte helt til slutten da Adam satt med meg. På det stadie følte jeg meg mer selvsikker. Det var en utrolig dag, beretter Yates.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEISET UT AV KAMPEN: Simon Yates endte langt bak de beste i Giro d’Italia etter en stor sprekk i siste uke. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Lærte av Giro-feil

Måten Simon Yates angrep Giro d’Italia 2018 helt fra start sjarmerte mange. Han dominerte de første to ukene på en måte man ikke ofte ser i moderne sykkelsport. Dermed ble smellen desto større. I vueltaen var han mer forsiktig i åpningsuka, men på de siste dagene var angrepsviljen virkelig tilbake.

– Det handlet om å forholde seg rolig i de store øyeblikkene, og ikke være for aggressiv. Alle følte seg bra den første uka, fordi alle har forberedt seg godt.

Og med mer kontrollert kjøring i starten, disponerte Yates Grand Touren på en annen måte enn i Giro d’Italia. Forskjellen merket han på siste hviledag.

– Jeg kom til den andre hviledagen, ikke god som ny, men sammenliknet med hvordan jeg følte meg i giroen var jeg på et annet nivå. Jeg tror det var den store forskjellen for meg. Vi gjorde de riktige valgene på veien, og var ikke for aggressive.

Med en ledelse å forsvare, to dager fra Madrid, forventet mange at Yates bare ville følge på hjulet til Valverde. Det gjorde han ikke. På fredag økte han ledelsen til 1:38, og på siste dag stoppet det opp for Valverde. Til nærmeste utfordrer, som plutselig var 23 år gamle Enric Mas, var det 1:46

– For meg så handler det om tankesettet. Når jeg er på defensiven så er det ganske tungt, rent mentalt, å svare på angrep. Du føler aldri at du har det lille ekstra eller at du kan overraske noen. Men når du er mer aggressiv, og angriper, så får du momentet med deg. Jeg føler jeg kan angripe og overraske. Det utgjør en stor forskjell. Og det handler mer om tankesettet enn det fysiske, forklarer den vordende Vuelta-vinneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN FØRSTE: Simon Yates vil vinne sin første Grand Tour på søndag. Foto: Michael Steele/Getty Images

VM og rosa revansje

Søndag kveld kan Yates vandre rundt i den spanske hovedstaden etter å ha sikret sin første Grand Tour-tittel. Etter fire år fikk det australske laget virkelig betalt for at de valgte å satse på det britiske Yates-tvillingparet.

De startet som et lag med fokus på klassikere og spurter, men tankene kretset alltid rundt Grand Tourene. En langsiktig plan om en transformasjon, med Yates-guttene i sentrum.

Søndag vinner laget sin første Grand Tour. Men vinneren er ikke typen som vil hvile for lenge på laurbærene.

Fremdeles er han en ung syklist, og 2018 virker å være starten på punktet i karrièren der Yates tar steget til øverste hylle. Mitchelton-Scott-kapteinen har ikke tenkt mye på neste sesong, men avslørte litt om hva han kunne tenke seg å oppnå.

– Jeg har ikke tenkt så mye på planene mine framover. Jeg har fokusert på det her og også på VM. Men magefølelsen min er at jeg vil dra tilbake til giroen. Jeg har noe uoppgjort der.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse