Prøv Procycling Pluss idag

SAMMENLAGTVINNER: Simon Yates sikret seieren i Vuelta a España med en tredjeplass på den 20. etappen. Foto: Michael Steele/Getty Images

SAMMENLAGTVINNER: Simon Yates sikret seieren i Vuelta a España med en tredjeplass på den 20. etappen. Foto: Michael Steele/Getty Images

Yates sikret vuelta-seieren

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.09.18 16:57

Del på    

Kjørte kontrollert og sikret seieren med klar margin.

(procycling.no): Etter at det nesten lyktes i Giro d’Italia tidligere i år, har Simon Yates (Mitchelton-Scott) vært veldig klar på at sammenlagtkampen ikke er over før målgang på den 20. etappen.

Der viste han nok en gang seg fra en god side og var i realiteten aldri truet i kampen om sammenlagtseieren.

Inn i den siste stigningen i årets vuelta, opp Coll de la Gallina, kom han sammen med Miguel Ángel López (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors) og Nairo Quintana (Movistar).

Quintana hadde ikke mulighet til å følge tempoet i bunn av bakken, hvor López og Mas satt høy fart. Farten var også så stor at Yates ga en liten luke, men briten kjørte kontrollert og i sitt eget tempo oppover – stort sett hele tiden rundt 15-20 sekunder bak.

Med forsprang på over to minutter før lørdagens etappe, var det mer enn nok for Yates, som kjørte inn til tredjeplass på etappen.

Dermed er det bare sjarmøretappen inn til Madrid som gjenstår på søndag, før briten tar sin første sammenlagtseier i et treukersritt.

Gjennombruddsmannen Mas

Etappeseieren ble en kamp mellom Mas og López. De to kom sammen inn på den siste kilometeren.

Der ble det en real taktisk kamp om å vinne kongeetappen i årets ritt, og det hele ble til slutt avgjort i en spurt inne på de siste hundre meterne.

Mas gikk til fra front og hele veien opp til mål. Dermed vant det spanske stjerneskuddet sin første etappeseier i et treukersritt. Vel så viktig; med det klatret han også opp til andreplass i sammendraget.

Selv om det ikke ble noen etappeseier, kunne López trøste seg med at han nå er nummer tre sammenlagt.

Kort og brutalt

Andorra har vært hyppig besøkt av Vuelta a España de siste årene, og det var i fjellandet i Pyreneene at årets vuelta skulle avgjøres.

Etter at Simon Yates sikret seg et stort overtak på fredagens avslutning i den lange stigningen opp til Andorra. Naturlandia, var lørdagens etappe av det mer hektiske slaget.

Med seks kategoriserte stigninger – hvorav fire av dem var førstekategorier eller tøffere – på 97,3 kilometere, var det en brutal etappe som skulle avgjøre rittet på den 20. etappen.

De Gendt sikret klatretrøya

I tillegg til sammenlagtvinneren, skulle også klatrekonkurransen avgjøres. Første stigning startet allerede etter én kilometer og i det store bruddet som etablerte seg var det en rekke stjerner.

Blant dem var Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Michal Kwiatkowski (Team Sky). I tillegg var mannen i klatretrøya, Thomas De Gendt (Lotto Soudal) med. Belgieren hadde konkurranse av Bauke Mollema (Trek-Segafredo) i bruddet, som var 14 poeng bak ham i klatrekonkurransen før etappen.

De Gendt var først over de to første stigningene og slo også Mollema på den tredje. Dermed hadde han økt ledelsen til 23 poeng og selv om Mollema var først over den fjerde stigningen, var det ikke nok til å hente inn De Gendt. Dermed kunne endelig sin store samling med klatretrøyer med en klatretrøye fra ett av treukersrittene.

Astana tok initiativ

Bak i feltet var det Astana som første satte press på Simon Yates og Mitchelton-Scott. Med seks mil igjen satt de seg foran og satt opp et høyt tempo. Foran i front hadde de også Omar Fraile og Dario Cataldo.

Andre gang opp Coll de Baixialis var de nevnte to rundt López og sammen satt de tre av i høyt tempo. Med 38 kilometer igjen fikk de også en luke og hentet inn utbryterne én etter én.

Da det var slutt på kreftene for Cataldo og Fraile og like før toppen av bakken kom også Yates’ gruppe opp til colombianeren.

Kamp om podieplassene

Over toppen kom det nye angrep – denne gang fra Nairo Quintana (Movistar). I utforkjøringen fikk han etter hvert også besøk av landsmannen López og sammen kom de inn den femte stigningen, en tredjekategori opp Coll de la Comella.

Der kom det nok et nytt angrep, og denne gang fra Simon Yates selv. Den eneste som klarte å følge var Enric Mas (Quick-Step Floors).

Quintana falt av i bunn av den siste stigningen opp mot mål i Coll de la Gallina (7,6 kilometer à 8,1 prosent), mens López og Mas økte farten ytterligere i front.

De to lå på henholdsvis femte- og fjerdeplass i sammendraget før etappen, og jaktet på podieplasseringene til Alejandro Valverde (Movistar) og Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo). Valverde og Kruijswijk satt begge kontrollert med i gruppa bak, som var halvminuttet bak i bunn av bakken.

Oppover bakken tapte de ytterligere og Valverde måtte selv også slippe sin gruppe med fire kilometer igjen. Dermed ble det sensasjonelt nok Enric Mas som kjørte seg opp på andreplass, mens López også kom seg inn foran Kruijswijk og klatret opp til tredjeplass.

Tagget med: , , , ,

Les også disse