FLERE UTE: I fjorårets NM hadde Joker Icopal Anders Skaarseth, Tobias Foss, Bjørn Tore Hoem og Kristoffer Skjerping i stallen. Til neste år ser det ut som Hoem er den eneste av de fire som fortsatt vil være i laget. Foto: Knut Andreas Lone, procycling.no

Joker må bygge på nytt: – Kommer ikke til å ligge med brukket rygg

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 3.09.18 22:12

Del på    

Uno-X henter for andre år på rad to av de mest profilerte rytterne til Joker.

At Joker Icopal må bygge laget opp nytt gjennom vinteren, har blitt en nærmest årlig hendelse. Siden 2015 har Vegard Stake Laengen, Odd Christian Eiking, Sindre Lunke, Daniel Hoelgaard, Truls Korsæth, Amund Grøndahl Jansen og Kristoffer Halvorsen alle tatt steget ut i profflivet.

Tidligere i sommer ble det kjent at Rasmus Tiller går til Team Dimension Data neste sesong, mens Carl Fredrik Hagen nærmer seg en kontrakt med Lotto Soudal.

For å erstatte nevnte ryttere, har Joker utviklet sine egne talenter eller hentet inn fra konkurrerende norske kontinentallag.

Med inntoget til Uno-X i norsk sykkelsport har den pendelen også begynt å gå den andre veien. Tobias Foss og Anders Skaarseth gikk begge fra Joker til Uno-X foran årets sesong, mens det mandag ble klart at Kristoffer Skjerping og Markus Hoelgaard tar den samme veien i 2019.

Litt overraskende for Joker-sportsdirektør

– Kom avgjørelsen deres overraskende på deg, Adrian Gjølberg?

– Litt, i og med at vi hadde litt andre signaler tidligere. Uno-X har tatt kontakt med så å si alle rytterne på laget vårt, så det var ikke så overraskende at noen valgte å gå til Uno-X. Det er forståelig fra både Uno-Xs side og rytternes side, sier Gjølberg, én av sportsdirektørene til Joker Icopal, til procycling.no.

– Er Uno-X mer attraktive nå enn hva Joker er?

– Det skjedde jo det samme i fjor, med Anders Skaarseth og Tobias Foss. Uno-X er et attraktivt lag, det er ingen tvil om det. Per dags dato mangler de løpsprogrammet og de har manglet noen ryttere. Jeg skjønner dem i så måte. Uno-X bruker vanvittig mye ressurser, og da er det naturlig at de vil ha avkastning på det også. Gutta har kjørt veldig bra i år og da er det naturlig at de får interesse. Det er bare et kompliment det.

UTFORDRING: Adrian Gjølberg og resten av Joker Icopal har fått en skikkelig utfordring, når flere av nøkkelrytterne nå er på vei vekk. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Skjerping trengte nye utfordringer

Kristoffer Skjerping er klar på at han synes det blir trist å forlate lagkameratene i Joker, men etter totalt fem år i Joker-systemet (tre før han ble proff i dagens EF-Education First og to år etter), ville han prøve noe nytt.

– Jeg er selvsagt veldig takknemlig for alt de har gjort for meg, men til neste år følte jeg at jeg måtte gjøre noe annerledes om jeg skulle fortsette å sykle. Da var dette steget jeg ville ta og Uno-X har et veldig spennende prosjekt jeg ville være med på.

– Jeg føler at jeg trenger nye utfordringer for å kunne fortsette å sykle. Dette er en ny utfordring og et nytt friskt prosjekt hvor alle involverte er veldig gira på å få til ting. Det fristet meg veldig.

Noe av det som gjør Skjerping interessert i laget er også at han har sett hvor flere av rytterne på laget har utviklet seg, og trekker fram Torjus Sleen som en rytter med veldig stor fremgang.

Aareskjold gjorde valget enklere for Hoelgaard

Også Markus Hoelgaard trekker fram tiden i Joker som god, hvor han har lært mye. Derfor var det et vanskelig valg for gjesdalbuen, som signerte kontrakten med Uno-X i forrige uke.

I forrige uke, nærmeste bestemt lørdag, kom det også fram at Espen Aareskjold har sluttet seg til Uno-X. Aareskjold har vært trener for Hoelgaard i tiden på Joker-laget.

– Jeg skal ikke si at det var hovedgrunnen, men de tre årene jeg har hatt som trener, har jeg hatt veldig stor fremgang. Det å kunne fortsette med ham er noe jeg har satt veldig høyt. Det gjorde valget lettere.

– Jeg føler at jeg har hatt fremgang i hver sesong, og jeg håper å fortsette den trenden. Det virker som et opplegg hvor alt er veldig profesjonelt og ting er på stell, slik at det er opp til oss ryttere å prestere, sier Hoelgaard om forventningene hans til den kommende sesongen med Uno-X Norwegian Development Team.

Klare for å dele av erfaringene sine

I Joker kommer de fra et lag hvor de fleste rytterne er mellom 23 og 27 år, mens de i Uno-X vil komme som to av de klart mest erfarne på et lag hvor majoriteten er U23-ryttere.

Jens Haugland, lagsjef for Uno-X, uttalte tidligere mandag at det var viktig for dem å få inn noen erfarne ryttere på laget til neste sesong.

– Vi ønsker å bygge et robust lag rundt guttene vi har, forsterke U23-segmentet og få inn enda flere rollemodeller, sa han til procycling.no i forbindelse med overgangen til Skjerping (25) og Hoelgaard (23).

Det er en rolle de begge er klare til å fylle.

ERFARING: Med deltakelse i senior-VM i både 2016 og 2017 har Kristoffer Skjerping (til venstre) mye erfaring å dele. Her sammen med Vegard Stake Laengen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Når jeg kommer inn på laget blir jeg eldste og den med mest erfaring. Det fører med seg mye ansvar. Det ansvaret har jeg hatt i Joker de siste to årene og hatt rollen som road captain. Det trives jeg veldig godt med. Det blir naturlig at jeg fortsetter den samme trenden i Uno-X. De som sykler der har mye å lære av meg og vice versa. De fleste rittene de kjører er uten radio, så da er det viktig å ha noen som kan ta avgjørelser, sier Skjerping.

– Jeg synes det er spennende å sykle på et lag med så mange unge. Hjemme trener jeg mye med de yngre i Sandnes. Om jeg ikke har en mentorrolle, så liker jeg å kunne bidra med erfaringer og tips. Det er en rolle både jeg og Skjerping kan få, og jeg synes det er spennende å kunne bidra. Jeg er ikke så ung lengre selv, jeg har syklet noen ritt. Hvis jeg kan hjelpe de yngre litt, er det noe jeg synes er veldig givende, sier Hoelgaard.

Proffdrømmen lever videre

I tillegg til at de begge finner det givende, har de selvsagt begge et mål om utvikle seg videre. Skjerping har som nevnt blitt 25 år, men har ingen planer om å stoppe med syklingen.

– Det er kanskje det viktigste av alt her. Hvis du skal være veldig egoistisk, så ser jeg på dette som nødvendig for meg for å kunne ta steget ut og bli proff igjen. Jeg får håpe at det lykkes.

– Hvis ikke blir det nok bra uansett. Det viktigste er at det er gøy å sykle, legger han til, i en ekte utviklingsånd som passer rett inn i filosofien til Uno-X.

Mens Skjerping ikke har hatt de beste resultatene på egenhånd i 2018, kan Hoelgaard se tilbake på en veldig god sensommer. I Arctic Race var han nær sin første proffseier og ble til slutt nummer to sammenlagt.

Søndag syklet han inn til tredjeplass i Gylne Gutuer.

Dermed håper han på at et bytte til et lag hvor han sannsynligvis vil få enda flere sjanser, kan bli nøkkelen for å sikre seg en proffkontrakt.

– Det er det som er målet, å ta steget ut. Sesonginnspurten nå kom nok litt sent, så nå er jeg innstilt på Uno-X til neste år og håper det blir et bra år. Et miljøskifte kan ofte være positivt. Få en ny giv og få noen nye ritt. Jeg føler jeg er nærme, så det handler om få vist nok til å få muligheten. Det håper jeg å få til fremover.

TOPPLASSERING: Markus Hoelgaard i den hvite ungdomstrøyen underveis på den siste etappen av Arctic Race of Norway. FOTO: ARN/Goutier Demouveaux

Gjølberg: – Vi skal klare oss fint

Hva så med Joker Icopal, som altså mister Rasmus Tiller, Hoelgaard, Skjerping og sannsynligvis Carl Fredrik Hagen?

– De rytterne som har vunnet flest ritt, er de som er igjen. Herman Dahl har tatt to seirer, mens Henrik Evensen har tre seirer. Skjerping har vel ikke vunnet så mye, selv om han utvilsomt har vært en viktig rytter. Vi skal bare bygge laget på nytt, slik vi gjorde i fjor og i årene før. Jeg tror vi skal klare oss fint videre selv om vi mister noen ryttere, mener Adrian Gjølberg.

– Slik det har vært nå, er alle såpass sterke på Joker at det uansett vil være et bra lag. Selv om noen går ut, kommer det sikkert noen inn som fyller våre roller og gjør det bra. Det har flere ganger i media vært spørsmål om Joker er litt svekket, men de siste årene har de nye som har kommet inn ofte tatt stegene, følger Hoelgaard opp med.

Det er selvsagt et poeng som illustreres veldig godt med at nettopp Dahl og Evensen var blant de nye rytterne på laget foran årets sesong.

DEN NYE VINEN: Søren Wærenskjold er så langt det største navnet Joker har hentet foran 2019-sesongen. FOTO: Team Joker-Icopal

Bygger nytt med nye talenter

Til neste sesong er det allerede klart at Joker Icopal har sikret seg stortalentet Søren Wærenskjold.

De har også signert vinneren av årets Flandern rundt for juniorer, Daniel Årnes. 

I tillegg kom Ludvik Holstad inn på Joker tidligere i sommer. Om det kommer flere inn, er foreløpig noe Gjølberg holder tett til brystet.

De tre signeringene indikerer likevel at Joker for alvor tar opp kampen med Uno-X om de beste talentene, etter at den store gullkalven, Andreas Leknessund gikk til Uno-X i 2018.

– Det går litt i sykluser. Nå har vi hatt et veldig bra lag de siste årene, hvor mange nå har blitt proffer eller har lagt opp. Da er det på tide å bygge på nytt igjen. Det har vært en tanke hele tiden, uavhengig av de rytterne vi mister nå. Vi skal ha et lag om tre år også, sier Gjølberg.

– Vi har fortsatt ryttere som kan prestere bra i dag. Så gjelder det å fylle på. Den juniorgenerasjonen som har vært i fjor, i år og til neste år er jo helt vanvittig. Det har aldri vært bedre juniorer i Norge, så da hadde det vært dumt å ikke utnytte den og få dem videre.

– Du er trygg på at Joker kommer til å være slagkraftig til neste sesong?

– Ja. Det er jeg helt sikker på. Så skal vi være slagkraftige om tre år også, det er om mulig enda viktigere.

Heller ikke Markus Hoelgaard tror hans nåværende lag vil slite i 2019.

– Jeg tror Joker vil være gode til neste år også. De kommer ikke til å ligge med brukket rygg og slite. Såpass mange gode syklister er det, at de vil nok ha et veldig bra sykkellag til neste år også.

Tagget med: , , , ,

Les også disse