I FORM: Alexey Lutsenko herjer i Tour of Oman. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Høytflyvende Lutsenko sikter mot Ardennene

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 18.02.19 20:53

Del på    

Kazakhene surfer på seiersbølge.

(procycling.no): Alexey Lutsenko fyrer på alle sylindre i sesongdebuten i Tour of Oman. Etter at Alexander Kristoff spurtet inn til årets første seier på rittets første etappe lørdag, har kazakhstaneren overtatt showet i ørkenlandet.

På den andre etappen angrep han over bakketoppen på Al Jissah med 5,5 kilometer til mål og holdt unna for hovedfeltet. Mandag fortsatte han den forrykende kjøring og sikret en ny, overbevisende seier på den tredje etappen.

LES OGSÅ: – Rui Costa var prioriteten vår i dag

Dermed ligger han svært godt an til å forsvare fjorårsseieren i rittet, som etter mandagens etappe hevder han er bedre enn i fjor.

– Jeg har lagt ned mye arbeid foran dette rittet i høyden på Tenerife. Det gav meg mer motivasjon for dette rittet og det er gode forberedelser til klassikerne og Tirreno Adriatcio, forteller han ifølge Cyclingnews.com.

Etter at en mindre gruppe, hvor også Kristoff og Sven Erik Bystrøm satt, hadde slitt seg løs i sidevinden, førte Lutsenko dem første gang over avslutningsbakken til Qurayyat.

– Den første gangen opp bakken gjorde han det alene, med alle lidende på hjulet, fortalte Greg Van Avermaet etter etappen.

– I dag var en veldig god dag for meg. Vi syklet bakken to ganger, og det var mye vind, sidevind og stress i løpet av dagen, sa Lutsenko, som avgjorde etappen med et angrep 500 meter fra streken.

Dropper brosteinsklassikere

26-åringen, som ble proff i Astana i 2013 etter å ha vunnet U23-verdensmesterskapet i Valkenburg i 2012, har de siste årene syklet både brostein- og Ardennerklassikerne.

(artikkelen fortsetter under)

DOMINERER: Alexey Lutsenko med sin andre etappeseier på to dager i Tour of Oman. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

En tredjeplass i Dwars Door Vlaanderen viste potensialet på brosteinen, men våren i 2018 var preget av velt. Samtidig tok han steg som klatrer i løpet av året. På Green Mountain i Tour of Oman ble han nummer to like bak lagkamerat Miguel Ángel López og vant den tøffe bakkeavslutningen til Selçuk i Tour of Turkey. I Vuelta a España i 2017 vant han også i den brutale avslutningen opp Alcossebre, etter å ha sittet i brudd.

LES OGSÅ: Prioriterer italienske klassikere over Ardennene

I år er han imidlertid mer selektiv i rittprogrammet og har valgt bort majoriteten av brosteinsklassikere. Han kjører brosteinsåpningen i starten av mars og stiller i Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne, før han sykler Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo og Baskerland rundt. Deretter venter Ardennene.

– Jeg liker bedre lange klatringer og bratte klatringer. Jeg liker brosteinen, men jeg vil prøve meg i Ardennene og det er krevende å gjøre begge deler.

Ellevill Astana-periode

Ikke bare er det gode dager for Lutsenko og Astana i Oman, men det kazakhstanske laget har hatt en forrykende måned så langt.

Først tok Ion Izagirre sin første seier på nesten tre år, da han vant Volta a la Comunitat Valenciana. Bare fem dager senere vant Pello Bilbao den første etappen i Vuelta a Murcia, før Luis León Sánchez fulgte opp på den påfølgende etappen og sikret også sammenlagtseieren.

Søndag vant lagets andre Izagirre, Ions bror Gorka, Tour de la Provence sammenlagt, mens Miguel Ángel López gjorde det samme i Colombia 2.1. Med Lutsenkos to etappeseire i Oman gir det vanvittige åtte seire på åtte dager.

Astana åpner sesongen med rapvideo

Tagget med: ,

Les også disse