TESTET SIDEVINDSFORMEN: I rød ledertrøye hang Alexander Kristoff bra med i sidevinden i Oman. Helt inn til siste stigning. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

– Rui Costa var prioriteten vår i dag

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 18.02.19 11:47

Del på    

Alexander Kristoff mistet ledertrøya.

(procycling.no): Sidevind preget den tredje etappen av Tour of Oman. Alexander Kristoff kjørte strålende, og hang med i første gruppe helt inn til den siste stigningen. En gruppe på omlag 30 ryttere skulle kjempe om seieren.

Men den 2,8 kilometer lange bakken til Qurayyat ble litt for lang for ørkenrittets norske sammenlagtleder. Dimension Data kjørte hardt i bakken som hadde 6,5 prosent i snitt, og omlag to kilometer fra toppen måtte Kristoff se feltet forsvinne.

– Jeg visste at det var litt tøft med den siste bakken. Rui (Costa) var prioriteten vår i dag, så skal jeg heller prøve meg i morgen, varsler Kristoff overfor procycling.no.

Alexey Lutsenko viste strålende form for andre dag på rad, og sikret seg sin andre strake etappeseier.

I nordmannen sitt fravær sikret Astana-rytteren seg også sammenlagtledelsen i Tour of Oman.

Ett sekund etter 26-åringen fulgte en trio, anført av Jesus Herrada (Cofidis). Spanjolen fortsatte sin strålende start på sesongen, og tok en solid andreplass på etappen. Greg Van Avermaet (CCC) endte som tredjemann foran Kristoff-kompis Rui Costa. De fire er også på toppen av sammendraget i samme rekkefølge. 18 sekunder skiller Lutsenko og Herrada.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KNALLFORM: Alexey Lutsenko vant for andre dag på rad i Tour of Oman, og tok over ledelsen i sammendraget. Foto: by Justin Setterfield/Getty Images

Ny sjanse på tirsdag

Kristoff endte som 37. mann på etappen, med 4:14 opp til Lutsenko. 31-åringen kommer til å sykle tirsdagens fjerde etappe i poengtrøya, på lån fra Lutsenko som leder med tre poeng.

At nordmannen kan ta tilbake ledelsen i poengkonkurransen er ingen umulighet. Den 131 kilometer lange tirsdags-etappen fra Yiti til Oman Convention & Exhibition Center inneholder tre krevende stigninger opp Al Jabal Street (4,9 km à 7,6 prosent) i siste halvdel.

Den samme etappen har blitt brukt ved flere anledninger i Tour of Oman. I fjor hang ikke Kristoff med i første gruppe, men året i forveien triumferte han på samme etappe. Edvald Boasson Hagen vant i 2016, da Kristoff heller ikke hang med.

Årets utgave av Al Jabal Street-etappen er dog hakket mer spurtvennlig enn de foregående utgavene. Fra toppen av siste stigning er det lengre til mål enn det har vært tidligere. 25 kilometer utgjør den lettkjørte finalen i år, mens det i 2017 og 2018 kun var omlag 13 kilometer.

Slik gikk det til:

En bruddvillig Preben van Hecke (Sport Vlaandern) var i angrepshumør også på den tredje etappen av Tour of Oman. Belgieren gikk øyeblikkelig etter start, og etter tre kilometer satt han i front med ytterligere syv ryttere.

De åtte fikk selskap av en duo, og ti mann etablerte seg i bruddet. Kevin Reza (Vital Concept), Julien Duval (AG2R), Niccolo Bonifazio (Direct Energie), Evan Huffman (Rally Cycling), Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin), Arjen LIvyns (Roompot-Charles), Lukas Spengler (Wallonnie-Bruxelles), Dani Viejo (Euskadi-Murias), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen) og nevnte Van Hecke hadde nesten tre minutter inn i første stigning.

Opp Al Jabal Street-bakken var Van Hecke først, foran lagkompis Allegaert. Etter fem mil ledet de ti med seks minutter.

Sidevindsmoro

Astana, UAE og Bahrain Merida kontrollerte tempoet i feltet, og ledelsen begynte å synke noe. Den relativt etablerte rittsituasjonen endret seg drastisk med 52 kilometer igjen.

Sidevinden slo til, og Kristoff hang bra med. 13 ryttere satt i den første gruppa etter at feltet sprakk opp, og nordmannens ledertrøye var blant dem. Det samme var søndagens vinner Alexey Lutsenko (Astana) og Greg Van Avermaet (CCC). Kristoff sin gruppe fikk raskt 30 sekunder til resten av feltet, og knappet raskt innpå teten. 2:20 var avstanden med 30 kilometer til mål.

Kristoff forteller til procycling.no at flere lag sto bak kjøret i sidevinden, blant annet hans eget UAE Team Emirates. Også CCC, Direct Energie og Astana var aktive i denne perioden og lyktes med å få plassert flere av sine sterkeste menn i første vifte.

Utbrytergruppa sprakk opp, og Bonifazio, Allegaert og Van Hecke utkrystalliserte seg som de sterkeste første gang opp Qurayyat-bakken inne i den avsluttende rundløypa.

Første favorittgruppe vokste, men et øyeblikk var Kristoff blåst av. Det samlet seg dog igjen, og inn på de siste ti kilometerne var bruddet hentet.

– Ikke like gode bein som i går

Kristoff hang med helt inn til bakken opp mot målstreken ved Qurayyat. Men 2,8 kilometer med 6,5 prosent i snitt ble for tungt for UAE-rytteren.

Omlag 30 ryttere kom samlet inn i stigningen, og to kilometer fra toppen måtte Kristoff slippe grunnet et frenetisk tempo satt av Dimension Data.

– Jeg kjente fra runden før at jeg ikke hadde like gode bein som i går. Jeg kjørte nok litt over evne i går og kjente det i dag, erkjenner Kristoff.

Lutsenko slet dog ikke med hastigheten, og vant dermed sin andre etappe på rad.

Tagget med: , , , ,

Les også disse