TRIUMFERTE: Markus Hoelgaard tok sesongens andre seier da han vant i tåkehavet på La Planche des Belles Filles. Foto: Maurice Kloetzlen/Tour Alsace

Hoelgaard til topps på La Planche des Belles Filles

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 27.07.17 17:15

Del på    

Joker Icopal-rytteren klatret til seier i Tour Alsace.

(procycling.no): På torsdagens etappe i Tour Alsace klatret Markus Hoelgaard til seier på La Planche des Belles Filles.

Joker Icopal-rytteren slet seg løs i et brudd på 13 mann tidligere på etappen, og etter drøye 14 mil var det kun fire mann igjen.

Kvartetten satt samlet med noen kilometer igjen til toppen av den velkjente franske stigningen, og den norske 22-åringen hadde mest igjen å gi.

– Jeg kom av gårde i et ganske stort brudd tidlig, som egentlig var litt av planen. Jeg skulle være litt på på større grupper. Den gruppen var kanskje litt større enn jeg hadde trodd, så da syklet jeg litt kynisk. Det var flere lag som hadde flere ryttere der. Jeg følte meg gradvis bedre ut over dagen. Jeg følte meg ikke helt rå i starten, men spesielt i de to siste bakken så følte jeg meg veldig bra, sier Hoelgaard til procycling.no.

– Det virket som om alle var ganske slitne. Vi kjørte ikke så veldig fort. Vi hadde jo litt respekt for den siste bakken der som man har sett på TV. Vi tør liksom ikke gjøre for mye før den. Vi kjørte fra BMC-rytteren, og så gikk vi tre mann samlet inn i den siste bratte. Og så gikk jeg ganske tidlig. Jeg følte jeg hadde kontroll inn på siste kilometeren, men du vet jo aldri, ytrer dagens vinner.

Hoelgaard kunne heve armene, og syklet over målstreken i ensom majestet. Pascal Eenkhoorn (BMC Development Team) tok andreplassen på etappen, mens Lucas Hamilton (Australia U23) ble nummer tre.

Triumfen er Hoelgaard sin andre for sesongen. Joker-rytteren vant også åpningsetappen i Circuit des Ardennes, men det skjedde på spesielt vis da hovedfeltet kjørte feil. Å vinne i ensom majestet, etter å ha kjørt fra konkurrentene, smakte bedre for 22-åringen.

– Den forrige seieren var jo litt spesiell. Så det er vel egentlig dette jeg ser på som årets første seier. Du får en litt annen følelse når du krysser målstreken på denne måten enn det jeg gjorde i Ardennes. Det er veldig kult å vinne på toppen av en såpass kjent bakke.

Froome, Nibali Aru … og Hoelgaard

Ved å vinne på toppen av La Planche des Belles Filles har unggutten fra Joker Icopal lagt navnet sitt til en meget eksklusiv liste. Chris Froome vant da Tour de France var innom bakken for første gang i 2012. To år senere gikk Vincenzo Nibali til topps, før landsmann Fabio Aru triumferte i årets tour.

– Jeg er i hvert fall den tyngste i den gjengen, humrer Hoelgaard når han får høre den celebre vinnerlisten.

Joker-syklisten tok over ledelsen i sammendraget etter torsdagens etappeseier. Med tre etapper igjen er målet å forsvare den ledertrøya.

– Nå når vi først har ledertrøya så må jo målet være å forsvare den til søndag. Om det er jeg som vinner eller andre. Carl Fredrik virker veldig sterk, og Bjørn Tore er også bra. Vi har flere å spille på, og målet må være å sitte igjen med trøya til slutt når vi sitter så bra i det som vi gjør nå.

– Det var en veldig bra dag det her. Det var perfekt å få en mann i brudd, så kan Carl Fredrik sitte med de beste fra feltet. Vi visste jo egentlig at han var god nok til å sitte der. Vi fikk jo egentlig bare bekreftet det vi visste. Han har ikke kjørt sånne ritt før, men vi har jo visst at han var bra. Og nå fikk han jo vist at han var bra. Han var med de beste i feltet, så nå har vi i hvert fall to med helt foran, oppsummerer 22-åringen.

Carl Fredrik Hagen syklet inn til sjetteplass. Bjørn Tore Hoem fulgte ikke langt bak, og ble tredje beste rytter for blåtrøyene.

Fredag venter den andre etappen. Det blir en småkupert dag på 144,7 kilometer, med målgang opp en liten kneik.

Planlagt «frekkis»

De syv første milene av etappen foregikk i flatt terreng. Før åpningsprologen omtalte Joker-sjef Gino Van Oudenhove torsdagens etappe slik.

– Det som bekymrer meg i morgen, er at det er ganske langt til stigningen starter. Det kan bli en støtecup, så får vi vurdere hvor mye krefter vi skal bruke på det. Vi vil jo helst spare de som går bra oppover, men det kan friste litt å ta en frekkis, og spille noen ut før vi kommer inn i stigningene.

Og det var nettopp en slik «frekkis» det norske kontinentallaget fikk til i dag. Markus Hoelgaard gikk av gårde i dagens brudd, som fremdeles hadde en luke til hovedfeltet inn i den siste bakken.

Flate mil

Etter onsdagens lagprolog ventet den første fellesstartetappen på torsdag. De syv første milene foregikk i flatt terreng, og førte med seg meget offensiv kjøring.

Ti mann gikk av gårde i det første bruddforsøket, men det tok ikke lang tid før hovedfeltet kjørte det inn igjen. Ole Forfang figurerte i neste gruppe som fikk en ledelse, men denne nye bruddtrioen overlevde heller ikke lenge i fronten.

Omlag en time ut i rittet hadde dagens brudd etablert seg. Tretten mann førte an i tet, med Markus Hoelgaard som representant for Joker Icopal. Da rytterne nådde det mer kuperte terrenget hadde de en ledelse på 3:30.

Bruddet sprekker opp

Over den første kategoriserte stigningen, etter 108 kilometer, sprakk utbrytergruppa opp. Hoelgaard slet seg løs sammen med fem andre ryttere.

Opp den andre kategoriserte støtet Lucas Hamilton (Australia U23) fra de fem andre. Kvintetten som var igjen bak australieren tok opp jakten, med hovedfeltet et drøyt minutt etter seg.

Siste stigning

Hamilton ledet fremdeles etter utforkjøringen, og var førstemann inn til foten av La Planche des Belles Fille.

Australieren tapte tid til forfølgerne opp den velkjente stigningen, og med fire kilometer igjen satt fire mann i tet.

I et redusert hovedfelt, 1:20 bak tetkvartetten, hadde angrepene startet.

Utbryterne klarte de dog aldri å kjøre inn, og seieren gikk til Markus Hoelgaard og Joker Icopal.

Tagget med: , , , ,

Les også disse