Prøv Procycling Pluss idag

Hjerteflimmer sendte Lunke hjem fra treningssamling

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.12.19 13:55

Del på    

– Når det er noe med hjertet er man nødt til å ta det seriøst, sier 26-åringen.

(procycling.no): – Det ble ikke noe Gran Canaria-tur. Den måtte jeg avlyse, foreløpig, sier Sindre Lunke til procycling.no.

Etter en søvnløs natt på hotell i København, bestemte han seg for å reise rett hjem til Trøndelag i stedet for å bli med lagkamerat Kristian Aasvold videre ned til varmere strøk. Kuriøst nok hadde 26-åringen kun timer i forveien deltatt på helsesjekk i regi av det danske ProTeamet og gjort unna blant annet hjerteundersøkelser.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Den påfølgende natta opplevde trønderen intens, men også ujevn hjertebank mens han prøvde å få noen timers søvn på øyet.

– Under helsesjekken ble det konstatert et lite flimmer på en forkammer som viste seg én gang, altså et lite ekstraslag i ny og ne. Laglegen bekreftet at det ikke var noe uvanlig med det. Men natt til mandag, da vi overnattet i Købehavn før vi skulle ta flyet videre til Gran Canaria, da slo hjertet ujevnt og hardt i perioder. Det var såpass ubehagelig at jeg ikke fikk sove noe den natta. Det slår litt ujevnt nå også, så det er ikke akkurat bra, sier Lunke.

Utstyrt med EKG-måler

Han tok kontakt med sitt lokale legekontor på Granåsen i Trondheim, og fikk beskjed om å ta turen rett dit etter ankomst Værnes Lufthavn. Der har han vært igjennom både en ny ultralyd, EKG (registering av de elektriske impulsene som sendes gjennom hjertet) og generell helsesjekk.

– Nå har jeg blitt utstyrt med en EKG-måler som jeg skal gå rundt med i tre dager. Den skal registrere de ulike anfallene. Jeg håper jo ikke dette er noe sinnssykt alvorlig, men det er i hvert fall ubehagelig. Det kan være at hjertet dunker skikkelig hardt i 20 sekunder. Jeg håper det er noe forbigående, men det har vært vanskelig å stille noen diagnose på det foreløpig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hagen lar seg ikke affisere av hjertetrøbbelet: – Jeg har bare trent knallhardt

Legekontoret toppsyklisten benytter seg av samarbeider med St. Olavs hospital, og låner blant annet testutstyr derfra. Senere i uka skal en hjertespesialist ved Universitetssykehuset gå igjennom målingene, og da kan det kanskje også bli aktuelt med videre undersøkelser hvis det kreves.

– Har du kjent liknende ubehag fra hjertet tidligere?

– Nei, jeg har ikke merket noe av dette kaliberet før. Det kan ha vært at hjertet slår dobbelt i ny og ned, men aldri noe så intenst. Det skal en del til før jeg avlyser en tur til «Granka» når jeg var pakket og klar til tur. Men når det er noe med hjertet er man nødt til å ta det seriøst. Jeg har fått god oppbacking av laget og er veldig glad for at vi har et godt helsevesen i Norge når slike ting skjer. Det hadde vært kjedelig hvis utfallet hadde vært at jeg tilbrakte jula på et dårlig sykehus på Grand Canaria, sier Lunke med et smil.

– Jeg kan ikke grave meg ned

Han har blitt fortalt av legen at både lite søvn og mye trening er momenter som kan gi utslag i hjerterytmeforstyrrelser, men Lunke føler ikke at noen av forklaringene passer ham akkurat nå.

Enn så lenge kan han ikke gjøre mye annet enn å avvente EKG-målingene og ekspertenes vurdering av testresultatene hans:

– Jeg håper jo at de finner ut av hva det er, og at det ikke er noe alvorlig. Jeg har jo et ønske om å trene igjen så raskt som mulig. Hvis de finner årsaken til det, slipper jeg kanskje også å bekymre meg for at det skal dukke opp igjen. Akkurat nå er det kanskje verst for de rundt meg, som går rundt og er bekymret. Jeg kan ikke grave meg ned. Det skal mer til for å rive ned en trønder. Nei, jeg er optimist, jeg, klargjør han.

– Har du fått treningsforbud?

– Jeg skal stort sett holde meg i ro. Og holder meg unna intensiv trening. Men jeg skal ta en liten økt på rulla før jeg skal tilbake på legekontoret, så kan de se om det er store svingninger når jeg holder meg i ro kontra når jeg er i aktivitet. Jeg har tatt det rolig nå i en periode og da jeg var i Danmark, så jeg føler kanskje at jeg er litt på bakfot allerede. Men helsa er nødt til å gå først. Vi får avvente og se om det er noe farlig eller ikke. Forhåpentligvis kan jeg begynne å trene igjen snart. Man kan jo få tanker som at «nå er karrieren kanskje over», men jeg velger å være positiv og tenke at det ikke skal skje.

«Beryktet» helsesjekk i Danmark

Helsesjekken i Svendborg i regi av Riwal Readynez-laget avdekket ingen alvorlige helseplager for Lunke, men har kanskje ord på seg for å bli beryktet blant norske sykkelryttere likevel?

GODT PASSET PÅ: Både Sindre Lunke og Krister Hagen har vært igjennom helsesjekken hos Riwal Readynez Cycling Team på dansk jord. For kristiansanderen endte det med et inngrep for å fjerne et hjertesyndrom. Lunke er nå under observasjon med EKG-måler før det stilles en nærmere diagnose. Foto: Magnus Drivenes/procycling.no

I fjor ble det nemlig oppdaget uregelmessigheter ved hjerterytmen til en annen norsk proff, Krister Hagen, i forbindelse med den samme undersøkelsen. Kristiansanderen fikk påvist et syndrom som i verste fall kunne fått hjertet til å slå for fort og gi hjerteforstyrrelser.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

For Hagen ble løsningen et inngrep der man gikk inn fra lysken og brant bort noen tråder mellom hjertekamrene. Han var tilbake i konkurranse i snau måned senere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Krister Hagen må hjerteopereres før proffdebut

Lunke ble altså klarert av laglegen i første instans, og det gjorde nok også sitt til at han taklet hjerteflimmeret i etterkant på en bedre måte:

– Jeg opplevde jo situasjonen som ganske ubehagelig, men jeg var glad for at jeg ikke kjente så mye smerter. Jeg hadde jo tatt ultralyd av hjertet noen timer i forkant. Men dersom den ikke hadde sett bra ut, hadde jeg nok tatt kontakt med sykehuset i København. Kristian (Aasvold) lå jo også ved siden av meg på rommet, så jeg hadde varslet han om at jeg slet litt, sier Lunke.

PS: Her kan du lese om Aasvolds førsteinntrykk av møtet med Riwal-laget på samling.

 

Tagget med: , , ,

Les også disse