DEBUTANT: Amund Grøndahl Jansen har fått beskjed om at han vil satses på inn mot klassikerne. FOTO: Tour de Gironde (Quentin Rolland)

Grøndahl Jansen kjempet om seieren i Olympia’s Tour

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 2.10.16 16:39

Del på    

Strålende kjøring fra det norske landslaget.

(procycling.no): Det norske landslaget kjørte strålende på den siste og avgjørende etappen av Olympia’s Tour i Nederland. Tiltross for at Rasmus Tiller og Kristoffer Halvorsen har stått av på henholdsvis andre og femte etappe, var de tre gjenværende med på notene.

Ole Forfang var aktiv i innledningen av rittet, og fra en større gruppe klarte han og Rémi Cavagna (Klein Constantia) å komme seg avgårde etter drøye 50 kilometer. Duoen holdt det godt gående i front, og 60 kilometer senere fikk de besøk av tre ryttere til. En av dem var Fridtjof Røinås.

Ikke lenge etter samlet rittet seg, men da var lagets tredje og siste rytter, Amund Grøndahl Jansen, der han skulle være. 22-åringen kom seg med i en syvmannsgruppe, som skulle holde hele veien inn. Feltet var kraftig redusert etter tøff kjøring i Limburg-området, og de maktet ikke å ta opp kampen med Jansens gruppe.

I den tøffe bakkeavslutningen maktet dog ikke Grøndahl Jansen å følge Martijn Budding (Rabobank Development Team), som tok seieren. Team Joker Byggtorget-rytteren sørget likevel for at det ble en god, norsk plassering, med en fjerdeplass. Han viser dermed sin store allsidighet, etter han ble nummer fem i spurten på gårsdagens etappe.

Slik gikk det til:
En ordentlig haikjeft av en etappe skulle avslutte årets Olympia’s Tour. 175.4 kilometer i Limburg-området skulle sørge for konklusjonen i årets ritt. Først en lengre runde på omtrent 75 kilometer, før man skulle avslutte med en lokal runde på omtrent 25 kilometer, som skulle sykles fire ganger.

Det norske landslaget uten Kristoffer Halvorsen til start. Kristiansanderen stod av rittet etter gårsdagens etappe, hvor han var involvert i en velt og pådro seg en del skrubbsår. De øvrige på det norske laget: Amund Grøndahl Jansen, Ole Forfang (Team Joker Byggtorget) og Fridtjof Røinås (Team Sparebanken Sør). Rasmus Tiller (Ringeriks-Kraft) har også stått av rittet. Henrik Evensen sykler også rittet for hans lag, SEG Racing Academy.

I det kuperte terrenget ble det en aktiv start, med mange angrep, og flere grupper var avgårde på de første 30 kilometerne. Ole Forfang støtet seg opp til bruddet med en rekke ryttere, og plutselig hadde man en gruppe på 18 ryttere i front. Over noen bakker ble bruddet redusert til elleve ryttere, og etter 50 kilometer støtet Forfang seg avgårde sammen med Rémi Cavagna (Klein Constantia).

Duoen etablerte seg raskt i front og samarbeidet godt. En stund senere var også gruppen bak dem kjørt inn og etter 78 kilometer hadde de to minutter og 15 sekunder tilbake til hovedfeltet. Like etter støtet en firemannsgruppe seg avgårde fra feltet, hvor Fridtjof Røinås satt, sammen med Mads Pedersen (Danmark), Julien Van den Brande (Belgia) og Julius Van den Berg (SEG Racing Academy).

Med et mellombrudd etablert ble også farten i hovedfeltet satt opp, og Forfang og Cavagnas ledelse begynte å krympe. Etter 110 kilometer var duoens ledelse nede i ett minutt og ti sekunder, med Røinås’ gruppe noe foran hovedfeltet. Van den Berg støtet seg så fra de andre, mens Røinås tok opp jakten med Van den Brande. Mads Pedersen klarte ikke å følge noen av angrepene og ble snart hentet av feltet.

Etter 116 kilometer kom Van den Berg seg opp til Forfang og Cavagna, og ikke lenge etter var også Røinås og Van den Brande også oppe.

Med 38 kilometer til mål hadde feltet for alvor fått opp farten, og var svært fragmentert. En større gruppe kom seg opp til de fem i front, og plutselig bestod den førende gruppen av 33 ryttere, med en større gruppe jaktende bak.

Snart samlet det seg fullstendig igjen, og nye angrep startet. Syv ryttere kom seg avgårde, igjen med en norsk representant. Amund Grøndahl Jansen kom seg avgårde sammen med Lucas Hamilton (Australia), Geoffrey Curran (USA), Pascal Eenkhoorn (BMC), Stan Dewulf (Lotto-Soudal U23), Piet Allegaert (Belgia) og Martijn Budding (Rabobank Development Team). Med 15 kilometer til mål hadde de fått en ledelse på 40 sekunder til en mindre gruppe, mens bakover var det flere små grupper, med feltet på halvannet minutts avstand.

De syv kjørte godt sammen, og med et redusert felt, så skulle kampen om seieren stå mellom dem. På oppløpet ble det spurt, hvor Jansen ble utmanøvrert av Budding, Allegaert og Dewulf, og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Tagget med: , , , , , , , , , , , ,

Les også disse