Prøv Procycling Pluss idag

UENIGE OM VEIEN VIDERE: President Harald Tiedemann Hansen (t.v) i Norges Cykleforbund informerte like før jul generalsekretær Bjørn Sætre om at han ikke lenger hadde forbundsstyrets tillit. Nå er det klart at forbundet styrer mot underskudd for 2016. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

MISNØYE: Det har vært uro i sykkel-Norge etter VM i Bergen. Nå ber sykkelklubb om at styret i Norges Cykleforbund kastes. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vil kaste styret i Norges Cykleforbund

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 18.11.17 11:53

Del på    

Slutt på tålmodigheten for en av Norges største sykkelklubber.

(procycling.no): VM i Bergen ble en stor suksess, med gode ritt og store folkemasser, men i kjølvannet av mesterskapet har fokuset vært langt fra positivt. Mange spørsmål omkring økonomien til arrangørselskapet «Bergen 2017» har versert. Økte utgifter til sikkerhet, trafikkhåndtering og terrorfare er blant årsakene til at man ligger an til et solid minus. Nå har man blant annet engasjert en gjeldsforhandler for å håndtere underskuddet.

De økonomiske utfordringene har skapt uro i sykkel-Norge, blant annet i Region Sør, hvor leder Terje Johnsen har etterlyst full åpenhet, og har kritisert Norges Cykleforbund (NCF) for å ikke levere et estimat på underskuddet. I tillegg flyttet regionen pengene sine fra forbundets bank DnB til Sparebanken Sør i vår, i frykt for å bli med i dragsuget til NCF, om man skulle havne i økonomiske problemer.

LES OGSÅ: «Bergen 2017» engasjerer gjeldsforhandler for å håndtere VM-underskudd

I slutten av oktober hadde regionslederne og styret i forbundet et møte, for å diskutere ringvirkningene av mesterskapet. Da omtalte Johnsen møtet som en «åpen diskusjon og høylytt på en god måte», men med uenigheter.

Nå har imidlertid tålmodigheten tatt slutt for en av Norges største sykkelklubber, SK Rye, som fredag ettermiddag sendte et brev til alle deltakerne på forrige sykkelting, hvor de krever en ekstraordinær generalforsamling. Målet er å få kastet sittende styre og valgkomité.

– Vi vil at det skal ryddes opp. Vi må ta en fot i bakken og få vite hvor vi står, sier leder for sykkelgruppen i Sportsklubben Rye, Per Christian Dæhlin til Bergens Tidende.

– Hemmelighetskultur

På nevnte møte i oktober signerte seks av syv regioner en felles uttalelse, hvor de gav president Harald Tiedemann Hansen og styret full tillit i det videre arbeidet. Region Sør og Terje Johnsen signerte ikke uttalelsen.

Ifølge BT har det internt i NCF blitt stilt spørsmål om status omkring den økonomiske situasjonen og hvor mye av underskuddet som kan overføres til forbundet, som står som eier av selskapet «Bergen 2017». Dæhlin forteller at de nå ønsker seg «bort fra hemmelighetskulturen» og vil ha nye folk til å se på den økonomiske situasjonen, foran neste sykkelting i mars 2018.

– Vi mangler fullstendig oversikt over den økonomiske situasjonen i forbundet etter sykkel-VM. Noen enkeltpersoner har fått noen svar, men vi vet ikke om det er riktig. Ingenting kommer ut offentlig og det informeres ikke internt, sier Dæhlin.

I brevet, tittulert «Vi trenger nytt styre i sykkelforbundet. Nå.», har SK Rye listet opp fire hovedpunkter, som er grunnlaget for hvorfor de mener styret må bort:

  • Hemmeligholdet: «De har full tillit til seg selv og sin leder og vil ikke at noen skal stille spørsmål ved det som skjer.»
  • Ro før neste ordinære sykkelting: «Når det velges et nytt styre på det ordinære tinget i 2018 må kandidatene som stiller til styret der kunne vite hvordan den reelle økonomiske situasjonen i forbundet er.»
  • Rolleblanding: «Det er for mange som har hatt posisjoner i styret i NCF, i sekretariatet til NCF, i styret til VM i 2017 og i sekretariatet til VM i 2017, samt i UCI (det internasjonale sykkelforbundet, red.anm.) til at vi kan forvente at disse samme personene rydder opp.»
  • Pengene til ny velodrom: «Velodromen er det neste store prosjektet til sykkelforbundet. Vi frykter at økonomien til velodromen i Asker kan bli hemmet ved at deler av underskuddet fra VM i 2017 indirekte belastes den.»

– Vil sette oss grundig inn i dette

For å få igjennom den ekstraordinære generalforsamlingen, trenger man støtte fra en fjerdedel av de stemmeberettigede ved forrige sykkelting. Isåfall vil NCF være pliktig til å innkalle til samlingen innen 14 dager. Dæhlin tror de har nok støtte til å få til det.

– Vi vil presentere et alternativ [om det blir ekstraordinær generalforsamling], men så gjenstår det jo å se hva det sittende styret ønsker å foreta seg, forteller han.

For å få valgt et nytt styre trenger han flertall blant de fremmøtte. NCF og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen bekrefter at de har mottatt brevet.

– Vi har mottatt brevet og vil sette oss grundig inn i dette. Styret vil utforme en gjennomarbeidet orientering som sendes til respektiv klubb, til øvrige klubber og våre regioner, sier Harald Tiedemann Hansen i en epost til NTB og andre medier.